O luptă: femeia-carieristă versus femeia-mamă

0
0
Publicat:

România, ca multe țări europene, este într-o criză demografică fără precedent. S-au născut cei mai puțini copii din ultimii 145 de ani! Cauzele sunt multe și complexe. Femeile nu mai vor să devină mame de tinere, iar mulți tineri nu se văd părinți fără o stabilitate financiară sau sprijin din partea statului.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Aud tot mai des, ca mamă, femeie, dar și ca politician, vorbindu-se despre promovarea tehnologiilor reproductive ca una dintre soluțiile moderne pentru a face un copil. Unele dintre aceste soluții, cum ar fi înghețarea ovulelor sau chiar mamele surogat sunt acceptate mai ales în rândul generației mai tinere, de femeile care vor deopotrivă o carieră, dar și un copil.

M-am implicat activ, ca senator, fost primar general și fost ministru al Familiei în găsirea soluțiilor pentru creșterea natalității. Progresul științific este evident și tehnologiile moderne sunt, de multe ori, o șansă. Însă, cred că ideea că prin aceste tehnici o femeie poate naște la orice vârstă, în special spre mijlocul vieții, este o iluzie socială!

Nu contest știința și susțin pe deplin dreptul femeii de a alege momentul în care va deveni mamă! Totuși, ca femeie, le pot dragilor mele românce și doamne de orice naționalitate, să nu amâne prea mult momentul, să dea naștere ca tinere femei, la 20-30 de ani! Este un sfat practic, venit din experiența mea ca femeie și ține de energie, de răbdare, de efortul fizic pe care altfel e gestionează o tânără și pe care le confirmă chiar și medicii.

Mai este un lucru importat când o femeie decide să aibă un copil la o vârstă mai înaintată: inevitabil, din păcate, nu va putea face parte din viața copilului o perioadă îndelungată de timp. Așa este ciclul vieții. Cred că orice mamă își dorește să fie prezentă la cât mai multe dintre momentele importante din viața copilului. 

Ca politician aș mai puncta și faptul că nu femeia trebuie adapteze societății și să-și amâne dorința și instinctul de a deveni mamă, ci societatea trebuie să ajute femeia să-și îndeplinească menirea, având și succes în carieră. Societatea trebuie să asigure sprijin și să încurajeze femeia să devină mamă la momentul pe care fiecare în consideră potrivit fizic și emoțional. 

 Nu mă voi opri, însă, din a susține că este necesară schimbarea mentalității. Acum este o „modă”, o mentalitate care pune accent pe femeia - independentă social, nu pe femeia - mamă. Am convingerea că poate exista și o mamă cu o carieră de succes în afaceri, în politică, în administrație sau în domeniul social! Am pus umărul pentru a susține drepturile femeilor din România și voi continua să fac asta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite