O lege imposibilă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În proiectul de revoluţionare a mentalităţii noastre privind importanţa vitală a exerciţiului fizic în creşterea şi dezvoltarea unor generaţii sănătoase, am în vedere, în primul rând, educaţia fizică a copiilor şi tinerilor.

De felul în care ne educăm şi ne creştem copiii  depinde viitorul lor şi, implicit, al acestei naţiuni, aşa cum gradul de sănătate a populaţiei ar trebui gândit în primul rând din perspectiva dezvoltării şi întreţinerii unei bune stări fizice a fiecărui individ în parte.

Pe plan mondial, acest lucru este recunoscut şi inclus în toate programele sociale, începând chiar cu educarea viitoarelor mame în spiritul mişcării. Potrivit unor programe de cercetări întreprinse în mai multe universităţi americane de prestigiu, s-a demonstrat că, încă din stadiul placentar, starea de sănătate a fătului este influenţată favorabil de un program de exerciţii fizice specifice, urmat de mamă pe timpul sarcinii. Cu alte cuvinte, exerciţiile fizice sunt benefice omului chiar înainte de a se naşte dar, din păcate, cei mai mulţi dintre noi fie nu ştiu, fie ignoră acest adevăr.

Se subînţelege, deci, că părinţilor le revine primul rol, decisiv, în cultivarea interesului copiilor pentru mişcare, pentru exerciţiul fizic, încă de la vârsta preşcolară. Or, sunt prea puţine familii care înţeleg să-şi educe copiii, din chiar primii ani de viaţă, în acest spirit, deşi mijloacele cele mai simple, ca mersul pe jos, alergarea, înotul şi tricicleta/bicicleta sunt atrăgătoare pentru cei mici şi destul de la îndemână pentru orice părinte.

În paralel, în funcţie de modul în care sunt educate gusturile alimentare - cu evitarea exceselor de grăsimi, a produselor de patiserie şi, mai ales, a dulciurilor, în favoarea legumelor şi fructelor proaspete – se asigură copilului un bagaj de deprinderi esenţiale dezvoltării, pentru un trai sănătos. La fel stau lucrurile şi cu atracţia binecunoscută a  celor mici pentru băuturile carbogazoase, în condiţiile în care, iată, după ce automatele de profil au fost scoase prin lege din şcolile americane, compania Coca-Cola a recunoscut, chiar zilele trecute, că băuturile sale...îngraşă, conducând inevitabil la obezitate!

Aşadar, părinţii trebuie să reconsidere priorităţile educaţiei propriilor copii, astfel încât, pe lângă învăţarea limbilor străine şi folosirea computerului, încă de la vârste fragede, să-i înveţe pe cei mici cu mişcarea în aer liber, cu exerciţiile fizice cele mai uşoare. Dezvoltarea armonioasă a capacităţilor biofiziologice ale celor mici le va asigura acestora o însuşire mai rapidă a cunoştinţelor intelectuale.

Este necesară o educaţie completă, atât fizică, cât şi intelectuală, pentru copii şi adolescenţi. Nu se pot emite legi pentru părinţi, dar putem conştientiza greşelile făcute şi le putem îndrepta, în folosul copiilor noştri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite