Ministrul care a văzut lupul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domnul ministru Pricopie nu este nici pe departe unul dintre neştiutorii de carte pe care i-aţi văzut  la grămadă în ultimele guverne ale României. Remus Pricopie ştie istorie şi cunoaşte chiar şi povestea lupoaicei de i-a crescut pe întemeietorii Romei. Şi o ştie pentru că o invocă destul de des  în relaţie cu numele său.

Mi-a spus-o un om care se bucură de un respect neştirbit şi ale cărui drumuri s-au intersectat cu ale domnului ministru. Confuzia dintre vulpe şi lup a apărut ca urmare a unei „fâstâceli” şi probabil a unei timidităţi care îi joacă feste ministrului când apare în public. Aşa s-ar explica şi multe dintre greşelile gramaticale pe care le-a făcut pe la ultimele apariţii. Există însă unele lucruri cărora cu greu le pot găsi o justificare. Dar pot încerca o explicaţie.

În mandatul lui Remus Pricopie am asistat la o restauraţie a ceea ce făcuse Funeriu, dar şi la câteva prostii. Una dintre ele este protocolul secret semnat cu Biserica Ortodoxă. A trebuit ca presa să tragă din greu, pentru a se afla ce se ascunde acolo şi încă nu ştim dacă s-a aflat tot. Repet, este periculos şi prostesc să faci un astfel de protocol. Şi încalcă orice regulă a statului de drept. Domnule ministru, aţi semnat acest protocol după o vizită a premierului şi vicepremierului la Patriarh, de unde trag concluzia că a fost un ordin.

Aţi aprobat colegiile post-liceale, fără Bacalaureat. Un fel de încercare mascată să le daţi drumul celor fără bacalaureat în facultăţi. Aproape v-aţi jurat că nu o să daţi metodologia prin care studiile de la colegii să fie echivalate cu anul întâi de facultate. Este o încercare aproape disperată prin care încercaţi să mai salvaţi ceva. Pentru că nu aţi vrut ordonanţa asta. Drept dovadă, SNSPA, unde sunteţi rector, nu a fost de acord cu înfiinţarea unui colegiu. Dar, ca să daţi ordonanţa, s-a măturat cu dumneavoastră pe jos în şedinţa de guvern. Vicepremierul Dragnea a ţipat la dumneavoastră că este o promisiune electorală şi că „ministerul educaţiei ce face”? Aţi cedat.

În fine, ordonanţa prin care se modifică legea învăţământului nu este opera dumneavoastră. Textul nu vă aparţine, ci vine din zona politică. O puteţi demonstra, dar nu mai are importanţă. V-aţi asumat-o şi memoria populară aşa va reţine. Pentru că aţi cedat din nou.

Să mai spun de manuale? Este o ruşine naţională incapacitatea statului roman de a pune cărţi pe masa copiilor.  Aţi fi putut da un ordin de amânare a programei, ca să se înveţe după manualele vechi, dar nu aţi avut curajul necesar.

Domnule ministru, este o singură concluzie: nu vă ridicaţi la înălţimea acestei funcţii. Nu puteţi să faceţi faţă unor presiuni politice şi vă îndoiţi prea des. Nu aveţi sprijinul partidului care v-a trimis acolo şi cred că nici al premierului, în totalitate. În fapt, aţi fi putut fi un nou Funeriu, doar că nu aveţi un Băsescu care să vă ţină spatele. Prea multe interese la care să răspundeţi, prea mulţi şefi şi probabil dorinţa dumneavoastră prea mare de a rămâne în această funcţie.

De fapt, aici este marea problemă. Domnule ministru, arătaţi ca un politician căruia i s-a arătat lupul. Şi sunteţi speriat că toate onorurile, girofarul şi alte beneficii care vin cu scaunul ăla or să dispară.

Domnule Pricopie, aveţi de făcut o alegere simplă. Ori vă scuturaţi de toate proptelele şi sforile care vă înconjoară  şi vă terminaţi mandatul demn, ori demisionaţi şi salvaţi ce se mai poate salva. E sănătos şi pentru şcoală, dar şi pentru bunul dumneavoastră renume de intelectual. Şi făceţi-o cât mai degrabă, căci după ştiinţa mea partidele sunt în stare să modifice şi istoria Romei, doar ca lupoaica să fie vulpe.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite