Manifest social

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce înseamnă o societate bună? Societatea în care oamenii vor să devină mai buni şi mai civilizaţi şi se unesc pentru a elimina orice obstacol le stă în calea acestui ideal. Uniţi devenim mai buni. Nu prin revoluţie, ci uniţi prin manifest social.

Acest "manifest social" nu are autor. L-am primit ieri pe mail. Nu cred ca aparţine unei persoane ci eroului colectiv. Străzii.

Ce înseamnă o societate bună? Este o întrebare grea pentru o naţiune care trăieşte de atât de multă vreme în adormire. O veche zicală spune că statul naşte frică, biserica naşte superstiţii şi mulţimea naşte ignoranţă.

Ignoranţă, cuvântul ăsta îmi urlă, îmi ţipă în minte şi în suflet! Nu, nu corupţia este problema fundamentală, ci ignoranţa. Ignoranţa noastră a născut monştri care ne conduc şi ne administrează. Acei monştri care cresc şi se întreţin cu consecinţele ignoranţei noastre: corupţie, nepăsare, delăsare, minciună, inşelăciune. Este vina noastră a tuturor că am ajuns aici, în punctul în care fiecare acţiune a noastră, fie ea profesională, dar mai ales personală, este infectată de acestă otravă socială. Vrei să parchezi? Vrei să îţi plăteşti taxele? Vrei să te plimbi în parc civilizat, să călătoreşti prin orice mijloc de transport civilizat, să te bucuri de acţiuni culturale şi sociale? Vrei să te simţi în siguranţă? Nu poţi, pentru că peste tot fantoma ignoranţei noastre, ca societate, te bântuie.

Vorbim de mişcări sociale care, puţin câte puţin, au început să schimbe ceva. Dar prea puţin şi de multe ori se pierde atât de repede! Atâta timp cât la un protest social sunt mai puţini oameni decât la un eveniment social precum un meci de fotbal, trezirea este încă departe de a se înfăptui. Văd 50 de mii de oameni care se adună pe stadion pentru 90 de minute de spectacol care să îi facă să uite de griji, dar nu văd 50 de mii de oameni care să încerce să îşi înfrunte grijile pentru a termina cu spectacolul incompeţentei. Trezirea este încă departe.

Ce înseamnă o societate bună? Cum o contruieşti? Este prea târziu? Nu! Nu este niciodată prea târziu pentru bine şi bun. Şi nici prea devreme. Dar poate că acum este timpul să acţionăm, să devenim intoleranţi cu monştrii din jurul nostru şi cu monştrii noştri. Politicianul uită că este ales de popor, pentru că poporul nu îi aminteşte niciodată asta. Lupta se va duce pe două fronturi: lupta pe frontul cel mare, uniţi cu toţii într-o singură voce, şi lupta fiecăruia cu societatea din jurul lui, lupta de gherilă, ştiind că nu eşti singur. Lupta de gherilă se va desfăşura peste tot: în parcări, în faţa blocurilor, pe străzi, la birou, în magazin. Fiecare din noi va trebui să nu mai tolereze micii monştri: mica mită, „lasă că merge şi-aşa”, „nu e treaba mea”, „lasă că face altul curat după mine”, „aşa e sistemul, eu nu am ce să fac”, „aşa sunt oamenii, nu am cum să îi schimb”.

Fiecare din noi va fi schimbarea într-o societate decentă, acea societate pe care ne-o dorim atât de mult! Sunt cuvinte şi expresii pe care nu trebuie să le mai folosim sau să simţim că le înţelegem. Cu cât vom fi mai mulţi, cu atât mai mulţi ni se vor alătura. Lupta pe frontul cel mare, acea voce care va face corupţia, nepotismul şi incompetenţa să tremure din temelii! Politicienilor nu trebuie sa le fie frică de sistemul de justiţie, ci de noi toţi, cetăţenii care îi votează. 10, 20 mii de oameni nu impresionează pe nimeni. Ei pot strânge ad-hoc într-o singură oră tot atâţia ignoranţi de meserie. E insuficient. Pune pe străzi un stadion de fotbal şi se vor speria, îşi vor arăta cu toţii adevărata faţă şi ne vor înfuria şi mai tare, iar lor le va fi şi mai frică. Vor ieşi două stadione pe stradă şi vor fi oripilaţi, aşa cum suntem noi acum de acţiunile lor. Atunci va începe renaşterea, societatea bună. Cea care unită, sperie monştri.

Ce înseamnă o societate bună? Societatea în care oamenii vor să devină mai buni şi mai civilizaţi şi se unesc pentru a elimina orice obstacol le stă în calea acestui ideal. Uniţi devenim mai buni. Nu prin revoluţie, ci uniţi prin manifest social. Uniţi facem cinste eroilor şi binecuvântăm sacrificiul lor. Haideţi să fim uniţi pentru bine!

Photo credits: Sorina Câmpean

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite