La ce să ne aşteptăm de la conflictul Iran-Israel

0
0
Publicat:

Iranul ameninţă că în următoarele 48-72 de ore va riposta la acţiunile Israelului de ucidere a şefilor Hamas şi Hezbolah.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Context

-Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis miercuri, 31 iulie,  într-un hotel din Teheran, cu o bombă plantată cu multe luni în urmă în camera în care acesta locuia de obicei la Teheran. Israelul nu şi-a asumat atentatul, dar serviciile de securitate şi Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice din Iran au suferit o grea lovitură de imagine.

- Armata israeliană susţine că l-a ucis, marţi, 30 iulie 2024, pe cel mai important comandant al Hezbollah, Fuad Shukr,  într-un raid aerian asupra Beirutului, ca represalii pentru un atac transfrontalier cu rachete care a ucis 12 copii în urmă cu trei zile şi pe care l-a atribuit grupului armat libanez.

- Un atac aerian israelian asupra unui vehicul în Cisiordania ocupată a ucis, sâmbătă, un comandant al grupului armat palestinian Hamas, potrivit mass-media Hamas, în timp ce agenţia de ştiri palestiniană WAFA a declarat că alţi patru bărbaţi au fost de asemenea ucişi.

- Trupele israeliene din Gaza l-au ucis pe Mohammed al Jabari, responsabil de finanțarea infrastructurii de fabricare a armelor pentru Jihadul Islamic.

Lista cu şefi ai Hamas şi Hezbolah ucişi de forţele armate israeliene este lungă. De remarcat precizia serviciilor de informaţii israeliene care ştiu în fiecare clipă unde se află şefii ai Hamas şi Hezbolah.

Frustrarea Iranului, principal finanţator al Hamas şi Hezbolah este imensă. Şeful suprem al iranului, ayatolahul Ali Khamenei, ar fi  ordonat forţelor armate iraniene să răspundă cu un atac puternic împotriva Israelului.

A mai încercat Iranul să pedepsească Israelul în aprilie 2024, fără succes. Distanța de 2500 de km între Iran şi Israel face imposibil un atac   cu trupe terestre. Singura cale posibilă de atac, folosită şi în aprilie, este un asalt cu rachete şi drone, care să traverseze spaţiul aerian al Irakului şi Iordaniei.

În precedentul atac, apărarea antiaeriană israeliană, cu ajutorul unor ţări NATO, în primul rând al Americii, a blocat valul de rachete şi drone. Parcursul de 2500 de km pe care trebuie să-l străbată înseamnă timp şi posibilitatea identificării şi distrugerii lor de către armata Israelului şi a ţărilor care i-au sărit în ajutor, inclusiv pe teritorii străine Israelului.

Va folosi Iranul aceeaşi strategie?

Iranul este în pregătiri şi încearcă să se coordoneze cu alte forţe anti Israel, Hamas şi Hezbolah.

Hezbolahul este puternic înarmată de către Teheran, îşi are sediul în Liban, dar se află în directă bătaie a rachetelor şi avioanelor israeliene.

Nu e clară poziţia Turciei. Într-un discurs televizat, Erdogan a declarat:

„Trebuie să fim foarte puternici, astfel încât Israelul să nu poată face aceste lucruri ridicole Palestinei. Așa cum am intrat în Karabakh, așa cum am intrat în Libia, s-ar putea să facem ceva similar cu ei. Nu există niciun motiv pentru care să nu putem face asta… Trebuie să fim puternici pentru a putea face acești pași”.

Problema lui Erdogan este că Israelul este apărat inclusiv de America, stat partener în NATO cu Turcia. Ce va face Erdogan, să accepta ciocniri armate cu avioanele şi navele americane? Pare imposibilă o astfel de variantă, Turcia depinde nu numai militar de lumea occidentală, dar şi economic, comercial, financiar. Nu va risca să piardă un astfel de sprijin, doar pentru ca Erdogan  sperie lumea.

Ca şi Putin, Erdogan ameninţă periodic atacuri, dar nu trece niciodată la fapte, mai ales  într-un context cum este cel de acum.

Sprijinul militar american pentru apărarea Israelului

America a trimis deja nave militare, avioane şi portavioane în Mediterana şi în Golful Oman, pentru a ajuta Israelul în caz de nevoie.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat grupului de atac USS Abraham Lincoln să înlocuiască grupul de atac USS Theodore Roosevelt, care operează în prezent în Golful Oman.

Distrugătoarele şi crucişătoarele americane capabile de apărare împotriva rachetelor balistice vor fi trimise  în Orientul Mijlociu şi în Marea Mediterană.

SUA deţin deja în regiune nava de asalt amfibie USS Wasp, care operează cu Unitatea Expediţionară Marina a 24-a, capabilă să efectueze o evacuare a cetăţenilor americani din Liban, dacă va fi necesar.

Cum va proceda Iranul

Nu este clar ce va face Iranul, ca să nu repete ruşinea din aprilie, când valul său de rachete şi drone n-au reuşit să intre în Israel şi să producă pagube.

Israelul a şi trimis în aprilie o rachetă care a explodat în apropierea unei baze nucleare iraniene, fără ca Iranul să ştie pe unde a venit racheta şi nici să o intercepteze.

Dacă Iranul repetă atacul din aprilie, este posibil ca şi răspunsul Israelului să fie pe măsură.

Iranul se poate baza doar pe organizaţiile teroriste Hamas şi Hezbolah, în măsura în care acestea mai deţin rachete şi alte arme, după războiul început în urmă asasinării de către Hamas a 1200 de israelieni, în octombrie anul trecut. Ambele organizaţii teroriste mai ştiu că răzbunarea Israelului, ajutat de americani, va fi cruntă, va anihila complet capabilităţile militare ale acestor organizaţii.

Vom vedea în următoarele câteva zile ce reacţie va decide Iranul, pentru a pedepsi Israelul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite