La Casa Lipatti, evocarea marii soprane Virginia Zeani
0În concepţia regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti“, noua stagiune a instituţiei subordonate Primarului General al Capitalei a propus un eveniment dedicat celebrei soprane Virginia Zeani, desfăşurat chiar în ziua în care artista a împlinit 93 de ani, 21 octombrie.
Pentru realizarea seratei, s-a implicat muzicologul dr. Luminiţa Arvunescu, a cărei preocupare pentru menţinerea în memoria melomanilor a numelui marii soprane este cunoscută şi preţuită datorită seriilor de emisiuni dedicate Virginiei Zeani la programele „Seara de operă“ sau „Opera News“ ale postului România Muzical, încă din 2008. În plan naţional, acestea se alătură Festivalului şi Concursului de Canto „Virginia Zeani“ de la Tg. Mureş, organizat de forţe locale din judeţul Mureş, ca şi interviurilor de la Televiziunea Română. Graţie acestor demersuri, distinsa soprană este în atenţia media naţională, a melomanilor împătimiţi.
În urmă cu cinci decenii
După ce o ascultasem pe Virginia Zeani în înregistrări audio, am văzut-o pentru prima dată pe scenă în „Traviata“ la Opera Naţională Bucureşti, pe atunci Teatrul de Operă şi Balet. Era în 1965. Avea 40 de ani, se afla în plină formă. A fost un şoc. Apariţia de strălucitoare frumuseţe, vocea cu timbralitate de excepţie, impecabila abordare stilistică, trăirea intensă exprimată prin glas şi joc de scenă au produs asupra mea un efect răscolitor. Rezultatul? N-am mai mers la „Traviata“ câteva luni bune, un an, poate. Doream să rămân în minte şi inimă cu vocea şi imaginea Divei.
Cu acest gând, vechi de peste 50 de ani şi confirmat ori de câte ori am avut ocazia să o văd în alte câteva spectacole bucureştene sau să o ascult pe discuri, am mers la Casa „Lipatti“.
O mică expoziţie intitulată „Povestea unei legende“ m-a întâmpinat în curte. Fotografii, date biografice. În interior, publicul care a umplut până la refuz saloanele, asculta istorice înregistrări din spectacolele Virginiei Zeani, „Lucia di Lammermoor“, „Otello“ (Rossini), „Puritanii“... Se proiectau imagini cu eroinele întrupate, cu partenerii ei celebri.
Luminiţa Arvunescu
Expunerea
După scurta alocuţiune de întâmpinare rostită de Alice Barb, în care, printre aprecierile şi elogiile la adresa sărbătoritei, şi-a anunţat crezul „managementul este o chestiune de curaj“ (pe care directoarea Casei Artelor îl promovează cu asiduitate şi dedicaţie, motivaţie a succeselor), a urmat „conferinţa“ „Virginia Zeani – o viaţă, un mit“ susţinută de Luminiţa Arvunescu. Deşi ghilimelele dinaintea titlului aparţin... conferenţiarului, expunerea a avut caracterul unei aprofundate prelegeri, documentate şi profesioniste, prezentate liber, cu elocinţa pe care i-o conferă microfonul cabinelor de emisie.
Suportul a venit prin fotografii inedite proiectate pe ecran, printr-un video color cu aria din primul act al „Traviatei“. S-a vorbit despre cele trei perioade ale vieţii Virginiei Zeani, aşa cum au fost împărţite chiar de aceasta, românească, italiană, americană, despre copilărie, adolescenţă, studiile în România şi Italia (cu Lydia Lipkovska, Aureliano Pertile, Antonio Narducci, ultimul urmând să fie peste mai bine de un deceniu, la Milano, şi profesorul marelui tenor Ludovic Spiess), despre debuturi şi cele 71 de roluri interpretate pe scenă.
Mariajul cu renumitul bas Nicola Rossi-Lemeni, viaţa de familie, apariţia fiului Alessandro au fost alte atractive cadraje.
Fotografiile selectate de Luminiţa Arvunescu, toate inedite, au avut în prim plan fascinanţii ochi verzi ai Divei şi, din clipa apariţiei pe scenă, ţinuta imperială pe care a dăruit-o unor personaje ca Violetta („Traviata“), Adriana Lecouvreur, Aida, Lucia di Lammermoor, Elvira („Puritanii“), Mimì („Boema“), Blanche („Dialogurile carmelitelor“), Adina („Elixirul dragostei“), Tatiana („Evgheni Oneghin“), Elsa („Lohengrin“), Olympia, Antonia, Giulietta, Stella („Povestirile lui Hoffmann“) etc. etc.
În afara prezentării istorice a vieţii şi carierei Virginiei Zeani, Luminiţa Arvunescu a pigmentat expozeul cu consideraţii de estetică vocală, menite să informeze auditoriul asupra stilului interpretativ al marii soprane.
Momentul emoţionant...
... l-a constituit intrarea în legătură directă audio prin Skype cu Virginia Zeani, aflată la rezidenţa din West Palm Beach, Florida. Primită cu afecţiune de Alice Barb, de Luminiţa Arvunescu, de cei prezenţi, marea artistă a răspuns urărilor făcute prin cuvinte calde, de dragoste pentru publicul românesc. Aplauzele au punctat emoţionantele clipe. Alice Barb i-a transmis sărbătoritei mesajul aniversar al ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu şi i-a prezentat prin camera video a laptopului un splendid buchet cu 93 de trandafiri galbeni. Impresionată, Virginia Zeani a promis că va fi prezentă la Casa Lipatti la aniversarea viitoare, când „va fi ca o floare“. Toţi cei prezenţi i-au cântat „Mulţi Ani trăiască!“.
Serata s-a încheiat cu un recital omagial susţinut de tinerii Mihai Urzicana, tenor şi Alexandru Chiriac, bariton, două dintre glasurile emergente, cu mare potenţial, laureaţi ai concursului „L'assoluta Virginia Zeani“ de la Târgu Mureş, precum şi ai altor concursuri internaţionale, precum „Vox Artis“ de la Sibiu, la care au obţinut Premiul Special „Melos“.
S-au cântat arii celebre din opere şi canţonete, prilej pentru a arăta perspectivele celor doi în direcţia construirii unor cariere importante, în măsura abordării în continuare, cu maximă seriozitate, a studiilor de tehnică vocală. A acompaniat pianista Raluca Ouatu.
Mihai Urzicana, Raluca Ouatu, Alice Barb, Alexandru Chiriac