Juriştii lui Ciolacu sunt varză în Drept Constituţional. Sau execută orbeşte ce le dictează şeful

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum spuneam şi într-un articol precedent, legea Ciolacu nu are şanse să treacă de CCR. Azi a fost publicată sesizarea CCR de către USR şi Forţa Dreptei, cu argumente de neconstituţionalitate a legii Ciolacu. 46 de pagini, foarte bine documentate, scrise de jurişti de primă clasă, faţă de care juriştii lui Ciolacu sunt mici copii.

Experţii ministerului Justiţiei au adus şi ei acelaşi gen de argumente, în observaţiile la legea Ciolacu. Doar că ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu a ales să-i ignore, şi să execute ce zice şeful guvernului, adică şeful Coaliţiei PSD-PNL. Că se va face de râs cu această poziţie, altă discuţie.

Şi fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, spune acelaşi lucru. Legea nu are cum să treacă de filtrul CCR, pentru că conţine prea multe enormităţi.

Augustin Zegrean:

"Pe fond, sigur că sunt multe probleme pe care şi eu le-aş fi atacat, dacă aş fi făcut politică la ora asta, pentru că sunt lucruri care nu trebuiau scrise în această lege. Şi nu neapărat pe fond, chiar pe formă dacă vorbim, pentru că în Constituţie scrie că Guvernul poate să-şi asume răspunderea pe un proiect de lege, nu pe un proiect de 70 de legi. Această lege pe care şi-au asumat răspunderea este mai degrabă sau ar putea fi considerată un program de guvernare, decât un proiect de lege”.

„Legile fiscale intră în vigoare după altă lege care este în vigoare, Codul Fiscal, legile fiscale intră în vigoare la şase luni de la adoptare sau de la începutul anului următor. Nici aceasta nu s-a respectat".

Culmea este că în jurisprudenţa CCR, dacă ar fi fost studiată, s-ar fi văzut că sunt respinse de multe ori legi asumate de guvern, exact pentru abaterile grave la care se expune şi legea Ciolacu. Mă şi întreb surprins, pe ce jurişti s-a bazat Ciolacu când a decis să acţioneze în acest fel. Îi poate intimida pe judecătorii CCR, nu se ştie cu ce, astfel încât să-i aprobe legea? M-aş mira, judecătorii CCR şi-ar da cu firma în cap!

Principala acuză adusă legii Ciolacu o subliniază şi Zegrean. Se poate asuma răspunderea pe o lege, nu pe 70 de legi împachetate într-o singură lege. Pe o lege care nu suportă asumare, şi care ar trebui să intre în vigoare imediat. Ori nu este cazul legii Ciolacu, care are ca termene de intrare în vigoare şi iulie 2024, şi decembrie 2024.

Ce l-a împiedicat pe Ciolacu, care are o majoritate foarte mare în parlament, 65-70%, să facă 3-4 legi şi să le treacă prin parlament prin procedura de urgenţă? Prostia, ignoranţa, şi dorinţa de a demonstra cine e şeful în ţara asta, ale cărui ordine se execută instantaneu. Cu asumarea răspunderii. De plătit, plătim noi, toți!

Culmea este că legea Ciolacu se voia o soluţie pentru reducerea deficitului bugetar, dar nu are nicio şansă să contribuie la această reducere. Chiar dacă ar trece de CCR, fie şi parţial, nu poate intra în vigoare mai devreme de publicare motivaţiei CCR, ceea ce ar putea însemna şi 15 noiembrie. CCR a decis ca peste 3 săptămâni va lua în discuţie legea, dar nu e sigur că nu va amâna pronunţarea, având în vedere complexitatea cauzei.

Ori chiar ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, a apreciat că fără intervenţia statului deficitul bugetar de anul acesta s-ar putea ridica la 6,8% din PIB. Care intervenţie, în cel mai bun caz, s-ar putea produce undeva pe la 1 decembrie. Ce să mai facă legea Ciolacu într-o lună?

Tot ministrul Boloș repetă obsesiv, că fără sustenabilitate şi stabilitate bugetară ne putem lua adio de la fondurile de la CE. Pe cine să credem, dacă nu pe ministrul Finanţelor, după îndelungi discuţii cu oficialii CE?

Reiau citatul din Marcel Boloș:

Riscul este să pierdem 75 miliarde euro şi să închidem toate proiectele de investiţii, care ar rămâne fără sursă de finanţare: adică toate proiectele din bani europeni ce înseamnă drumuri noi, spitale noi, şcoli noi, sprijin pentru persoanele vulnerabile sau reţele de apă-canalizare s-ar opri".

"După Comisia Europeană, ne atrage atenţia şi FMI. Vine Comisia Europeană și spune: «Aveţi grijă cu deficitul bugetar, dacă nu faceţi ceva, ajunge la cote alarmante. Sunteţi în pericol să vă suspendăm fondurile europene, toate, şi din Politica de coeziune şi din PNRR» scrie pe facebook Marcel Boloș.

Cel mai ciudat lucru este că toţi miniştri, în frunte cu ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, s-au dovedit afoni în materie de drept constituţional. Ar fi fost suficient să recitească decizii ale CCR în speţe similare. Este incredibilă atâta ignoranţă şi prostie, când e vorba de soarta ţării.

În concluzie

Este clar că sesizarea USR împreună cu Forţa Dreptei a fost scrisă de jurişti de primă mână, nu ştiu care vor fi fost aceia. La fel de clar este că judecătorii CCR nu pot ignora argumentele de neconstituţionalitate pe care le-au dat pe speţe similare în trecut. Fără această lege intrată în vigoare, deficitul bugetar pe anul acesta se vă ridica la 6,8% din PIB, ducând România în procedura UE de deficit excesiv.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite