„Încercările SUA și ale Vestului au eșuat!“. Summitul ASEAN din Indonesia văzut de Beijing. China la zi

0
0
Publicat:

În materialul de astăzi „China la zi vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui articol relevant pentru viziunea chineză, publicat în ziarul Global Times pe data de 8 septembrie 2023, cu privire la summit-ul ASEAN, desfășurat la Jakarta, Indonesia, în perioada 4-7 septembrie 2023.

Cel de-al 18-lea Summit al Asiei de Est, organizat pe data de 7 septembrie 2023
Cel de-al 18-lea Summit al Asiei de Est, organizat pe data de 7 septembrie 2023

Summitul a generat numeroase comentarii în presa occidentală, unul dintre cele mai relevante fiind cel din Bloomberg, preluat de New York Times, care a vorbit despre faptul că neparticiparea președintelui american la Summit a fost o greșeală majoră. Strategia occidentală, scrie Bloomberg, „este de a crea o rețea în jurul Chinei - un colier geografic alcătuit de țări care văd toate Beijingul ca pe o amenințare”. Reuniunea de la Camp David dintre SUA, Coreea de Sud și Japonia – anterioară Summitului din Indonesia – „este un exemplu în acest sens”. La fel sunt și AUKUS, parteneriatul de mai multe miliarde de dolari dintre SUA, Australia și Marea Britanie QUAD, format din India, Australia, Japonia și SUA. Toate, spune Bloomberg, „concepute pentru a combate asertivitatea tot mai mare a Chinei în Marea Chinei de Sud și în jurul Taiwanului”.

Nu este atât de simplu, însă. „Nu toată lumea vede lumea cu aceeași prismă polarizată alb-negru, noi și ei, pe care SUA au început să o îndrepte spre Beijing. Pentru multe țări, China a fost un colac de salvare și va continua să fie din punct de vedere economic, în ciuda încetinirii actuale. Și asta îi include pe unii dintre cei pe care SUA încearcă să îi judece”.

Indonezia ar trebui, teoretic, „să fie un partener natural pentru Washington”, scrie autorul. Este o democrație mare, vibrantă, cu legături militare puternice din punct de vedere istoric cu SUA”, dar, în ultimii ani, „sub președintele Joko Widodo, arhipelagul a fost receptiv la propunerile economice de la Beijing.”

Permiterea influenței Chinei să continue ar fi o greșeală pentru SUA. Ambivalența de la Jakarta este de înțeles, având în vedere că este cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, cu perspective relativ bune de dezvoltare. Și nu mai simte că trebuie să se închine nici în fața Beijingului, nici în fața Washingtonului pentru a-și asigura relevanța”.

Este clar – continuă Bloomberg - că „multilateralismul a devenit mult mai puțin important atât pentru SUA, cât și pentru China. SUA consideră că strategia sa de a urmări țările una câte una din regiune este de succes și eficientă. Și dacă încercarea este de a contracara rolul principalului său concurent în Asia, atunci semnarea unui upgrade major în parteneriatul cu Vietnam este mult mai utilă decât petrecerea unei zile în Jakarta”.

Aceasta este o greșeală și „Biden este miop”. În SUA sunt alegeri anul viitor, așa că „este puțin probabil să se prezinte la întâlnirea ASEAN care va avea loc în Laos. Era Trump de retragere din acordurile comerciale și America First nu a fost uitată și, în timp ce Biden a reușit să convingă unii parteneri asiatici că SUA s-au întors și se angajează în regiune, alții nu simt același lucru. Relațiile – cel puțin cele bune – necesită timp, efort și muncă. Construirea încrederii înseamnă a fi sincer și autentic în aceste încercări. O escală la Jakarta ar fi fost o victorie ușoară pentru Biden într-o perioadă a Chinei mai slabe din punct de vedere economic. Omiterea lui face ca SUA să pară că dorește doar o căsătorie de conveniență cu Asia, mai degrabă decât un parteneriat de orice substanță reală”.

            Să vedem acum ce scrie partea chineză despre Summitul din Indonesia.

Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus:

Summitul Asiei de Est refuză să creeze noi conflicte! Încercările Statelor Unite și ale Vestului de a se folosi de problema Mării Chinei de Sud pentru a provoca confruntări au eșuat

Data de 7 septembrie a reprezentat ultima zi a Summitului ASEAN, desfășurat timp de trei zile, precum și a seriei de întâlniri bilaterale ale liderilor din Asia de Est. În dimineața respectivă, premierul Li Qiang a participat la cel de-al 18-lea Summit al Asiei de Est, care a avut loc la Jakarta, Indonezia. La întâlnire au participat lideri din cele 10 țări ASEAN și personalități politice din 7 țări, inclusiv vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Harris și ministrul rus de Externe, Lavrov.

Potrivit ziarului The Jakarta Post, în afară de Organizația Națiunilor Unite, nicio altă conferință nu poate reuni liderii atâtor țări importante precum Summit-ul Asiei de Est. În timpul întâlnirii, liderii țărilor ASEAN au subliniat în mod repetat că „trebuie să coopereze și să nu intensifice concurența”, ceea ce a stârnit frustrări SUA și aliaților lor în încercările de a provoca confruntări între țările din Asia de Est, sub pretextul problemei Mării Chinei de Sud. Ba chiar, unele surse din mass-media australiană au scris, nemulțumite, că „China a câștigat la Jakarta.”

Premierul Li Qiang la cel de-al 18-lea Summit al Asiei de Est
Premierul Li Qiang la cel de-al 18-lea Summit al Asiei de Est

,,În ultimele decenii, Asia de Est a profitat de oportunitățile vremurilor în valul globalizării economice, s-a angajat ferm pe calea cea dreaptă a dezvoltării deschise și a cooperării de tip câștig-câștig, devenind un important motor pentru promovarea dezvoltării mondiale. Suntem pe deplin conștienți de dificultatea dezvoltării, de necesitatea deschiderii și de importanța păcii. Înțelegem, de asemenea, că unitatea duce la prosperitate și diviziunea înseamnă declin” a declarat premierul Li Qiang la întâlnirea din data de 7 septembrie.

Acesta a menționat că, China și țările ASEAN promovează în mod activ consultări privind „Codul de conduită al Mării Chinei de Sud”. ,,Sperăm că țările din afara regiunii vor respecta pe deplin eforturile depuse de țările regionale în negocierea regulilor Mării Chinei de Sud și în menținerea păcii și a stabilității în această zonă.”

Statele Unite și Rusia ajung la un acord? Declarația „de succes” a Summit-ului Asiei de Est

Summitul Asiei de Est este un mecanism condus de ASEAN și singura platformă regională care reunește cele zece state membre ASEAN și opt țări, inclusiv China, Statele Unite și Rusia, în același forum de dialog. În calitate de gazdă, președintele indonezian, Joko Widodo, a luat cuvântul în deschiderea și în încheierea întâlnirii din data de 7 septembrie.

 Președintele indonezian Joko Widodo
Președintele indonezian Joko Widodo

„Îndemn cu onestitate toți liderii Summit-ului Asiei de Est să facă din acest forum un loc al cooperării aprofundate, nu un loc al concurenței acerbe”. Referitor la discursul lui Joko Widodo, ziarul singaporez The Straits Times a citat următoarele: „Nu știu de câte ori am menționat la fiecare întâlnire cuvintele „pace” și „stabilitate”. Ele sunt cheia prosperității! Noi, toți cei prezenți astăzi, aici, avem, în egală măsură, responsabilitatea de a crea pace, stabilitate și prosperitate în regiune. Și, de asemenea, de a nu da naștere unor noi conflicte, unor noi tensiuni și unor noi războaie”.

Un articol publicat de agenția de știri Antara din Indonezia pe data de 7 septembrie menționa că, la înființarea Summitului Asiei de Est au participat inițial 16 țări, cele 10 țări ASEAN, precum și Australia, China, India, Japonia, Coreea de Sud și Noua Zeelandă. În noiembrie 2011, Statele Unite și Rusia s-au alăturat acestui grup, țările participante la acest summit ajungând astfel la cifra de 18. The Jakarta Post a declarat că Summitul Asiei de Est a oferit ASEAN-ului un forum perfect pentru a-și demonstra curajul diplomatic: „Regiunea Indo-Pacific a devenit punctul central al competiției dintre China și Statele Unite, o parte încercând să-și mențină ascensiunea, în timp ce cealaltă încearcă să o reprime pe a celei dintâi”.

Agence France-Presse a declarat că „Summitul Asiei de Est reunește oficiali americani, chinezi și ruși”. Întâlnirea liderilor celor 18 națiuni a oferit o oportunitate de diplomație directă între competitori, „prima dată, în aproape două luni, când înalți oficiali din SUA și Rusia s-au așezat la aceeași masă.” Bloomberg a declarat că, în timpul întâlnirii, Harris și Lavrov au fost despărțiți de două locuri.

Serghei Lavrov și Kamala Harris, vicepreședintele SUA, la Summitul Asiei de Est de la Jakarta
Serghei Lavrov și Kamala Harris, vicepreședintele SUA, la Summitul Asiei de Est de la Jakarta

Potrivit unui comunicat de presă emis de Casa Albă, Harris a reluat aceeași poveste, declarând că „libertatea de navigație și de survol în Marea Chinei de Est și Marea Chinei de Sud trebuie respectate” și a reiterat „importanța menținerii păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”. Aceasta a condamnat, de asemenea, „invazia Rusiei în Ucraina”. Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a declarat în seara zilei de 7 septembrie că reprezentantul Statelor Unite ale Americii a ignorat faptele și a făcut acuzații nefondate împotriva Chinei. Partea chineză se opune ferm acestui lucru, pe care nu îl va accepta niciodată, și a făcut demersuri serioase în acest sens.

Potrivit unei relatări de presă a Agenţiei de știri ruse TASS din data de 7 septembrie, la întâlnirea din acea zi, Lavrov a declarat cǎ, pe baza mecanismului de izolare instituit de Occident, NATO își infiltrează trupele și instalațiile ȋn regiunea Asia-Pacific și promoveazǎ proiectul militar de naturǎ conflictualǎ și de proliferare nuclearǎ „AUKUS”. Ȋn acest context, toate pǎrţile trebuie să acorde o atenție deosebită riscurilor militarizării în Asia de Est.

Totuși, „confruntarea acerbă” la care se aștepta mass-media occidentală pare cǎ nu a avut loc. Potrivit unei relatări de presă a Agence France Presse, un diplomat din Asia de Sud-Est, care a luat parte la această întâlnire a declarat cǎ, în ciuda divergențelor dintre marile puteri, nu se preconiza ca această reuniune să fie una care să incite la discuţii aprinse. „Liderii ȋși vor exprima punctele de vedere, însă întâlnirile nu vor fi tensionate, respectând un anumit grad de politeţe”. Articolul prezintă analiza unor experţi care susțin cǎ, deși Summit-ul din Asia de Est poate reuni actori importanți, capacitatea sa de a contribui la rezolvarea unei serii de dispute regionale și globale este limitatǎ.

Ȋn cadrul acestui summit a fost adoptatǎ „Declaraţia liderilor Summit-ului Asia de Est privind menținerea și promovarea regiunii ca epicentru de dezvoltare”. Pe 7 septembrie, Agence France Presse a relatat cǎ declaraţia nu cuprinde nicio menţiune privind problema Ucraina sau a Mării Chinei de Sud. Conform unei relatări Bloomberg, declarația nu cuprinde nicio mențiune referitoare la războiul din Ucraina pentru a fi acceptată atât de SUA, cât și de Rusia. „Această declarație este dovada faptului că, pentru prima dată în doi ani, cei doi lideri au convenit asupra unui text.” Articolul subliniează, de asemenea, că Statele Unite au cerut anul trecut ca în declarația liderilor de la Summit-ul Asiei de Est, desfășurat în Cambodgia, să se facă o mențiune cu privire la războiul din Ucraina, lucru considerat „inaceptabil” de cǎtre partea rusǎ.

Prim-ministrul australian va vizita China

În cadrul acestei întâlniri, au atras atenția întâlnirile bilaterale dintre liderii Chinei și unele țări. În dimineața zilei de 7 septembrie, Li Qiang s-a întâlnit cu prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, în timpul unei serii de întâlniri a liderilor din Asia de Est la Jakarta.

Li Qiang s-a întâlnit cu prim-ministrul australian Albanese
Li Qiang s-a întâlnit cu prim-ministrul australian Albanese

Premierul australian a declarat ulterior presei că va vizita China în cursul acestui an. Australian Broadcasting Corporation a menționat că liderii Chinei și ai Australiei s-au întâlnit la Bali (Indonezia), în noiembrie anul trecut, întâlnire considerată un simbol al stabilizării relațiilor dintre cele două țări. În ultimii ani, relațiile dintre Australia și China au devenit tensionate, iar „Albanese va fi primul prim-ministru australian care va vizita China din 2016”. În după-amiaza zilei de 7 septembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că partea chineză salută vizita prim-ministrului Albanese în China, efectuată la invitația premierului Li Qiang și este dispusă să colaboreze cu partea australiană pentru a face împreună pregătirile de rigoare. „China a crezut întotdeauna că o relație sănătoasă și stabilă între China și Australia este în conformitate cu interesele fundamentale ale celor două popoare și este, de asemenea, în beneficiul păcii, al stabilității, al dezvoltării și al prosperității atât în regiunea Asia Pacific, cât și în lume”.

În după-amiaza zilei de 7 septembrie, Li Qiang s-a întâlnit cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol la Jakarta, iar în după-amiaza zilei de 6 septembrie, în urma invitației primite, Li Qiang a avut o scurtă conversație cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida. Mao Ning a declarat că, în timpul întâlnirii, premierul Li Qiang a clarificat poziția Chinei cu privire la problema deversării în ocean a apei contaminate de la centrala nucleară Fukushima din Japonia El a afirmat că această chestiune este relaționată direct cu mediul ecologic marin global, cu sănătatea publică și cu interesele generațiilor viitoare. Japonia ar trebui să-și îndeplinească cu seriozitate obligațiile internaționale, să se consulte pe deplin cu țările vecine și cu alte părți interesate și să elimine apa contaminată cu energie nucleară într-un mod responsabil.

Presa australiană nemulțumită de faptul că „China a obținut victoria la Jakarta”

O sursă din mass-media australiană este foarte nemulțumită de rezultatele înregistrate în urma acestui summit ASEAN și a seriei de întâlniri bilaterale ale liderilor din Asia de Est. Un articol din ziarul The Australian din data de 7 septembrie a subliniat că, în timpul întâlnirii îndelungate, liderii ASEAN „au evitat încă o dată să sublinieze agresiunea din ce în ce mai mare din partea Chinei la adresa membrilor regionali” și că „China a obținut victoria la Jakarta”. Articolul făcea referire la faptul că, înainte de această întâlnire, mass-media occidentală a menționat în nenumărate rânduri disputele maritime dintre China și Filipine și alte țări și că problema Mării Chinei de Sud va fi unul dintre principalele subiecte de pe agenda acestei întâlniri.

Spre dezamăgirea presei australiene, în cadrul acestei întâlniri, liderii participanți au declarat că pacea și stabilitatea sunt cheia dezvoltării și a prosperității. Țările regionale ar trebui să susțină rolul Summit-ului Asiei de Est ca forum strategic condus de lideri, să practice multilateralismul, să consolideze dialogul constructiv, să lucreze împreună pentru a aborda provocările globale precum schimbările climatice, sănătatea publică, energia și securitatea alimentară, să creeze platforme de cooperare regională și să promoveze pacea regională, globală și dezvoltarea durabilă.

 Vicepreședintele SUA Kamala Harris la cel de-al 11-lea Summit SUA-ASEAN
Vicepreședintele SUA Kamala Harris la cel de-al 11-lea Summit SUA-ASEAN

The Australian a scris, de asemenea, că Harris a reiterat „angajamentul de apărare și descurajare” al Washingtonului față de regiune în discursul său de deschidere la reuniunea liderilor SUA-ASEAN din data de 6 septembrie. Potrivit acelei surse, declarația vicepreședintelui SUA a fost folosită de presa locală într-un mod negativ, comparând-o cu angajamentul economic al Chinei față de ASEAN”. „Statele Unite oferă geopolitică, China asigură economia” a fost titlul unui articol din cel mai mare ziar din Indonezia „Kompass” din data de 7 septembrie. 

Conform unei relatări a ziarului Lianhe Zaobao din Singapore, din data de 7 septembrie, în discursul său de la reuniunea liderilor SUA-ASEAN, Joko Widodo a declarat că cooperarea SUA-ASEAN „va fi posibilă doar atunci când va exista un angajament ferm pentru menținerea păcii și a stabilității regionale.” Acesta a cerut Statelor Unite să joace un rol activ în construirea unei regiuni pașnice, stabile și prospere a Indo-Pacificului prin „cooperare incluzivă și de fond”.

Bloomberg a declarat că ministrul indonezian al apărării, Prabowo, ar putea fi un candidat la alegerile prezidențiale de anul viitor. El a declarat pe 7 septembrie că țara nu dorește să fie implicată în niciun fel de conflict, inclusiv în cel dintre Statele Unite și China. „Poziția noastră a fost întotdeauna liberă, activă și nealiniată. Nu vrem să luăm parte la nimic, suntem prieteni ai tuturor acestor țări”.

Pe 7 septembrie, postul rusesc de televiziune NTV a raportat că, în timpul desfășurării Summitului ASEAN și al Summitului Asiei de Est, au avut loc lupte diplomatice și în Indonezia. La fel ca majoritatea țărilor din regiune, gazda summitului a adoptat o poziție echilibrată și neutră, încercând să construiască o punte între Est și Vest. Statele Unite încearcă să-și mențină supremația în toate problemele și să colaboreze cu aliații regionali pentru a-și impune propria agendă țărilor vecine, determinând astfel alte țări să se alăture sancțiunilor impuse rușilor și în confruntarea cu China. Însă, țările asiatice sunt dispuse să rămână pe calea lor și să-și apere mai întâi propriile interese, în loc să îi urmeze pe americani. „Este mai benefic pentru țările asiatice să discute cu Rusia și China perspectivele de cooperare în domeniile comerțului, științei și medicinei. Ele nu sunt interesate să se expună unui risc posibil politic venit din partea occidentului”.

Sursa: aici, 8 septembrie 2023.

Echipa de traducători a Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul ISPRI: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Diana Ghinea, Cristian Oancea și stagiaria Apopei Ruxandra.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite