
În apărarea centrismului radical
0Știu că probabil e o idee proastă să public un articol despre cum mă poziționez politic. În fond, o aparentă neutralitate e utilă pentru a putea dezbate substanța multor teme publice, fără a mă angaja în interminabilele emoții politice din jurul lor. Dar cred că e un moment bun să abordez subiectul ăsta, care nu este despre mine, ci reprezintă o apărare a unui mod de a privi lumea.

Așadar, cred în evoluție, metoda științifică, și încălzirea globală. Cred în libertatea de exprimare, indiferent dacă este politically correct sau nu. Cred în capitalism, piețe libere, și antreprenoriat. Cred în libertățile și responsabilitatea individuală. Cred că există rău în lume și trebuie să fim pregătiți să ne protejăm comunitățile și pe noi înșine. Dar, de asemenea, cred că majoritatea oamenilor sunt buni și își dau toată silința să trăiască o viață decentă în contextul în care se află.
Cred că trăim în cea mai bună perioadă din istoria omenirii și că progresul este posibil, dar nu garantat. Dezvoltarea este rezultatul eforturile noastre zilnice de a proteja instituțiile democratice pe care le-am moștenit și de a construi în continuare pe această fundație. Cred în meritocrație și că trebuie să facem eforturi mai mari pentru a oferi oportunități mai multor oameni. Cred că imigrația poate face o țară mai puternică, dar vine cu un set de provocări reale pe care trebuie să le gestionăm. Cred într-un stat eficient care nu irosește resurse spunându-le oamenilor cu cine au voie să trăiască sau ce religie să urmeze.
Valorile mele își au rădăcinile în umanismul secular, dar respect tradițiile creștine ale copilăriei și mă identific cultural cu această moștenire.
Acestea fiind spuse, nu ar trebui să vă surprindă că votul meu merge de obicei către partidele și politicienii liberali, dar dacă mă întrebați unde mă poziționez politic, v-aș spune că sunt un centrist radical.
Ce este centrismul radical
În primul rând, să clarificăm ce nu este: centrismul nu înseamnă să alegi poziția de mijloc sau moderată într-o dezbatere. Asta ar fi pur și simplu o altă ideologie. Nu cred că sclavia este uneori acceptabilă sau că Pământul este într-o anumită măsură plat.
Un centrist va adopta o poziție fermă ori de câte ori este posibil, dar în același timp, va recunoaște că lumea este complexă și haotică, plină de ambiguități și nuanțe. Încerc, uneori cu succes și alteori nu, să îmi mențin mintea deschisă pentru idei bune indiferent de unde provin, din politică sau din afara ei, și să evaluez meritele unei idei separat de opinia pe care o am pentru sursa din care provine.
Nu sunt împotriva idealismului. În fond, una dintre convingerile mele este că Uniunea Europeană ar trebui să se dezvolte, în timp, într-o adevărată republică. Dar încerc să resping iluziile căutând soluții realiste și pragmatice. Aceste idei nu sunt incompatibile.
Deci, ce este radical până aici?
Centriștii cred în general în schimbarea treptată, pas cu pas. Și eu cred în același lucru. Dar recunosc că există momente istorice în care răspunsul la provocări mari necesită o acțiune rapidă și decisivă. Prefer schimbarea treptată, dar nu resping total posibilitatea unor schimbări structurale, radicale.
Critica populară adusă centriștilor este că nu au curajul să adopte o poziție clară de dreapta sau de stânga, preferând să stea deoparte și să se considere mai inteligenți ca susținătorii pozițiilor clasice. Dar asta e doar o caricatură, ideea de bază a centrismului radical este că pozițiile politice nu ar trebui să vină la pachet. Spre exemplu, opinia privind căsătoria dintre persoane de același sex poate prezice destul de bine alte poziții politice precum cea asupra imigrației. Centriștii te vor surprinde de multe ori prin pozițiile lor și, în consecință, vor enerva inevitabil mulți oameni.
Dar asta nu e o problemă, pentru că scopul nu este gândirea de turmă, ci o examinare critică a datelor și faptelor, motivați de dorința de a progresa prin dezbateri nuanțate, cu respect și compasiune.