Germania reduce ajutorul financiar pentru Ucraina
0Din bugetul pe anul 2025, guvernul german va reduce la jumătate ajutorul pentru Ucraina - și face trimitere la banii din conturile rusești înghețate. Opoziția CDU consideră decizia scandaloasă.
Guvernul german asigură că va continua să sprijine Ucraina în războiul cu Rusia. La mijlocul lunii aprilie 2024, cancelarul Olaf Scholz (SPD) a declarat la Berlin, după o conferință video printre alții cu președintele american, Joe Biden și cel francez, Emmanuel Macron: ”Simțim o tristețe imensă față de victime și – trebuie să spunem și acest lucru – o mare furie, o mare furie față de președintele rus și acest război fără sens”. Scholz a adăugat: ”Un lucru este clar: Vom continua să sprijinim Ucraina, financiar și militar”.
Dar conform proiectului bugetar pentru 2025 pe care guvernul l-a aprobat acum, banii pentru Ucraina s-au redus semnificativ, de la precedentele opt miliarde de euro, la patru miliarde. La mijlocul săptămânii, ministrul federal al Finanțelor, Christian Lindner (FDP) a declarat: ”Mulțumită instrumentelor europene și a împrumuturilor G7, finanțarea Ucrainei este asigurată pentru viitorul apropiat”.
Patru miliarde de euro dobândă din conturi înghețate
La ce s-a referit? Potrivit publicației ”Der Spiegel”, dobânda la conturile rusești înghețate în străinătate s-ar ridica la aproximativ patru miliarde de euro. În plus, grupul G7 – adică cele șapte puteri economice de top ale lumii - plănuiește un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Politician CDU: reducerile de ajutor sunt ”scandaloase”
Reprezentanții de vârf ai așa-numitei coaliții-semafor (SPD, Verzii ecologiști și FDP) poartă de mult discuții în privința bugetului pentru 2025. Și asta în contextul unor bugete restrânse și al provocarii de a se conforma planului de a reduce datoriile de stat ale Germaniei. Prin urmare, au existat reduceri de buget în multe domenii.
Expertul pentru politică externă al grupului parlamentar CDU, Roderich Kiesewetter, consideră ”scandaloasă” reducerea la jumătate a fondurilor pentru Ucraina.
Acesta a declarat pentru DW: ”Nu este deloc un semn al anticipării strategice sau al preluării conducerii europene să te bazezi pe ajutorul UE, pe contribuții ale altor țări sau pe dobânzi de la activele rusești înghețate, care îi revin oricum de facto Ucrainei, pentru reconstrucție”. Astfel, Germania înstrăinează Ucraina, consideră acesta, și de asemenea, dezamăgește alte țări europene, care au ajutat mult mai mult pe cap de locuitor decât Germania. Iar Anton Hofreiter, membru al Bundestagului din partea Partidul Verzilor, a declarat pentru pentru DW: ”Când vine vorba de securitatea Europei, trebuie să te poți baza pe Germania. Rămâne de văzut în ce măsură dobânzile din activele rusești înghețate pot fi folosite. Acum este important ca Bundestagul să își folosească drepturile bugetare și să se asigure că ajutorul pentru Ucraina este disponibil”. Bundestagul încă nu a aprobat bugetul, prin urmare, modificări sunt încă posibile.
Sprijin pe cap de locuitor: Germania rămâne în urmă
De fapt, conform cifrelor absolute, Germania se află pe locul doi la nivel mondial, după SUA, în privința sprijinului financiar pentru Ucraina. Potrivit unui tabel al Institutului pentru Economia Mondială din Kiel (ifw-kiel), ajutorul militar s-a ridicat la 42,2 miliarde de euro din parte SUA și 17,1 miliarde de euro din partea Germaniei.
Au fost luate în considerare sume alocate în perioada ianuarie 2022 - ianuarie 2024. Calculul arată însă diferit, dacă se iau în considerare ajutoarele bănești în funcție de numărul de locuitori ai fiecărei țări. Astfel, Danemarca, de exemplu, a oferit pe cap de locuitor 1.917 de euro pentru Ucraina, Norvegia 1.423 de euro, iar Germania 494 de euro.
Toate fondurile din conturile înghețate pentru Ucraina?
Roderich Kiesewetter crede, de asemenea, că reducerile sunt fatale, deoarece Germania ar avea o responsabilitate mult mai mare, în condițiile în care candidatul republican, Donald Trump, ar fi reales președinte al SUA, la începutul lunii noiembrie. Trump ar putea reduce drastic, sau ar putea chiar stopa complet ajutorului SUA pentru Ucraina.
Kiesewetter pledează pentru a merge mult mai departe cu instrumentele disponibile: ”Sunt susținătorul punerii la dispoziție Ucrainei a tuturor fondurilor rusești înghețate - indiferent de sprijinul statelor naționale - și nu doar dobânzile. Este posibil, din punct de vedere legal, dar lipsește voința politică - și în Germania”.
Ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei din primăvara anului 2022, activele Băncii Centrale Ruse în valoare de 260 de miliarde de euro au fost înghețate la nivel mondial, dintre care peste două treimi - în jur de 210 miliarde de euro - în UE.
Germania a preluat un milion de refugiați
Ajutorul Germaniei pentru Ucraina include, de asemenea, preluarea de refugiați din zona de război. De la izbucnirea războiului, Republica Federală a primit aproximativ 1,1 milioane de ucraineni, mai mulți în cifre absolute decât orice altă țară din Europa.
În Polonia sunt în jur de 956.000. Italia a primit în jur de 172.500 de ucraineni, Franța în jur de 68.800. Și, spre deosebire de refugiații din alte regiuni ale lumii, cei din Ucraina - dintre care mulți sunt mame și copii - primesc imediat beneficii financiare, astfel încât nu trebuie să aștepte în procesul de recunoaștere a azilului politic. Din acest an, un beneficiar de ajutor social care trăiește singur primește 563 de euro pe lună. La care se adaugă, printre altele, subvenții pentru chirie și încălzire.