George Soros la Frumuşani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Soros FOTO Mediafax
George Soros FOTO Mediafax

Mai multe oficialităţi ale statului român – deputaţi, prefect şi ministrul Educaţiei – l-au vizitat vineri pe George Soros în comuna Frumuşani din judeţul Călăraşi, sub pretextul că-i interesează situaţia unei comunităţi de romi.

Ieri şi mâine, nimic nou în Frumuşani. Aceiaşi oameni, aceleaşi zile grele, aceeaşi sărăcie. Numai vineri a fost mare forfotă. Politicieni de anvergură naţională şi judeţeană au venit să ia lumină dintr-o comunitate de romi ocolită de reţeaua de electricitate (apă, canal, gaz şi asfalt). În centrul atenţiei, preşedintele World Bank, Jim Yong Kim şi George Soros.

Picior de parlamentar sau ministru nu călcase de ani mulţi prin comunitatea de romi din Frumuşani şi vă las să ghiciţi singuri când vor mai veni. I-a găsit dragostea pe toţi fix în aceeaşi zi, de 10 mai, dar vă spun sincer, e o plăcere să vezi politicienii români mergând gătiţi prin praful unui drum pe care n-au avut obrazul să pună asfalt, nici măcar cu o firmă prietenă.

Numai că, să vezi şi să nu crezi, s-au agitat de pomană, Uncle George şi JYK aveau întâlnire cu altcineva: cu nea Gheorghe şi domnu’ Cristi.

Nea Gheorghe, e un om simplu, cu două infirmităţi pentru care nu-l mai angajează niciun patron, dar pe care le conştientizează şi ni le explică: una dobândită lucrând, printr-un accident, la o mână; cealaltă din născare - e rom sărac în România. Are 9 copii, făcuţi pe vremea când lucra la Danubiana şi ştia că serviciul îi ajunge să-i crească. Acum trăieşte din ajutorul social, fier vechi şi vânzarea de viermi şi râme pentru pescarii de pe baltă. Copiii: cei mai mari lucrează la o brutărie, cei mai mici la şcoală (7 şi 9 ani, dintre care unul premiant).

Domnu’ Cristi e Cristian Buceanu, consilier local rom, primul din istoria unei comune care are de când se ştie vreun sfert de populaţie romă. USL nu l-a vrut pe listă, nu le-a plăcut că era deştept şi popular şi-n plus ce să caute un ţigan în primărie? Aşa că s-a descurcat singur şi a intrat în consiliu. Face proiect de after school-ul pentru copii şi reprezintă comunitatea – vrea străzi pietruite ca la români, electricitate şi cadastru pentru parcelele amărâte unde locuiesc, în colibe ca-n Africa, câteva sute de romi cetăţeni europeni.

De la oamenii ăştia şi din ce-au văzut cu ochii lor, preşedintele Băncii şi George Soros au înţeles nişte realităţi crude, au văzut distanţa dintre viaţă şi discursurile populiste şi goale de la Bucureşti.

Cam asta a fost istoria vizitei lui George Soros şi a lui Jim Yong Kim prin Frumuşani. Ce rămâne în urmă? Un proiect educaţional de succes (în care statul român bagă 0 lei), făcut de un ong rom – CEDS şi exemplul viu că reprezentarea politică de la nivelul comunităţilor locale reprezintă începutul schimbării pentru romii din România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite