Gazele Mării Negre: şansă sau blestem?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În multe ţări, bogăţiile naturale au crescut elite politice profund corupte. Totul depinde de dezvoltarea democraţiei. Noi ce vom face?

Descoperirea unor mari cantităţi de gaze în largul Mării Negre este, pentru români, una dintre veştile cele mai importante din ultimii 20 de ani. Dar chiar a dat norocul peste noi? Depinde.

Când olandezii au început să extragă gazul, la sfârşitul anilor '50, iar norvegienii, petrolul, la debutul anilor '70 ai secolului trecut, democraţiile lor erau îndeajuns de consolidate pentru ca bogăţiile să poată fi puse în slujba bunăstării tuturor. Nigerienii însă nu văd un sfanţ de pe urma exploatării petrolului lor de către marile companii. Angolezii nu văd nici ei mare lucru. În Venezuela, după o exploatare a petrolului după model „nigerian", la putere a venit Hugo Chavez, însă venezuelenii au căzut din lac în puţ.

La Baku, în Azerbaidjan, s-au ridicat minunate clădiri de birouri, hoteluri luxoase şi mall-uri strălucitoare. Dar acelaşi petrol a creat o dinastie republicană - puterea se transmite în familia Aliyev. Anul trecut, Jose Manuel Barroso şi Herman van Rompuy ar fi trebuit să se ţină de nas când l-au primit pe covorul albastru de la Bruxelles pe preşedintele uzbec Islam Karimov. Conduce ţara din 1991. În 1995 a câştigat cu unanimitate un referendum ce a pus capăt limitării numărului de mandate. Ultima oară când s-a reales, până şi singurul contracandidat a dat asigurări că l-a votat...  Şi nu e singura dictatură gaziferă din Asia Centrală.

Turkmenistanul este terenul de joacă al lui Gurbangulî Mialikgulîievici Berdimuhamedov, urmaşul mult mai celebrului Saparmurat Niyazov, posesor al unei statui de aur încă din timpul vieţii. În Kazahstan, preşedintele Nursultan Nazarbaev continuă să fie reales, din 1991, cu peste 90 la sută. Şi nu dă semne că s-ar plictisi, în pofida protestelor şi grevelor care au izbucnit.

Ce să mai spunem de Rusia, unde puterea lui Putin se bazează în mare măsură pe exploatarea subsolului. Există, desigur, cazul statelor din Golf, unde petrolul a adus bunăstare şi dezvoltare, însă sub conducerea unor monarhii care le anulează orice drept politic cetăţenilor.

În multe ţări, bogăţiile naturale au adus cel mult o firavă îmbunătăţire a vieţii oamenilor. Dar au crescut elite politice bolnave de putere şi profund corupte. Acestea sunt, de fapt, beneficiarele adevărate ale resurselor.

Până la urmă, totul depinde de calitatea liderilor şi de gradul de dezvoltare a democraţiei. Noi ce vom face? Vom constitui un fond suveran, care să contribuie la bunăstarea tuturor, precum Norvegia? Vom vedea cum ni se scurge bogăţia printre degete, ca Nigeria? Sau ne vom mulţumi cu puţin, lăsând grosul în mâinile unei hiperclase corupte?

Alegerea rămâne în mâinile noastre. Şi, cum anul 2012 este unul electoral, ar trebui să punem în dezbatere şi această chestiune. Dar liderii politici au ceva să ne propună?

Ovidiu Nahoi este senior editor ''Adevărul''

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite