FOTO REPORTAJ Confruntările continuă la Doneţk, cu violenţe între separatişti şi protestatarii pro-ucraineni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce în Slaviansk primarul autoproclamat ţinea conferinţe de presă cu noii săi „oaspeţi”, membrii unei misiunii militare OSCE reţinută în urmă cu câteva zile, la câţiva zeci de kilometri, în capitala regională Doneţk, separatiştii adăugau pe lista lungă de clădiri ocupate şi pe cea a televiziunii publice.

Luni după-amiază clădirea televiziunii avea un iz de normalitate oarecum starnie. De la distanţă totul părea să fie în regulă. Asta până ce te apropiai mai bine şi zăreai steagurile separatiste, arborate pe gardul dar şi pe acoperişul clădrii. Câţiva indivizi mascaţi păzesc intrarea şi nu permit accesul decât angajaţilor.

Totul a început în după-amiaza zilei de duminică. Un grup de protestatari, circa 300, înarmaţi cu bâte şi ascuzându-se în spatele cagulelor, au intrat cu forţa în clădirea televiziunii, închizând imediat emisia posturilor ucrainene şi oferind o nou grilă de programe: exclusiv cu opinii pro-Kremlin.

Forţele de ordine nu au intervenit, preferând să ignore evenimentele, o atitudine din ce în ce mai des întâlnită atât în rândul poliţiei cât şi al armatei aici în estul Ucrainei.

„Totul e normal. Lucrăm, însă ne e teamă de cum evoluează evenimentele aici“, a mărturisit, din interiorul clădirii ocupate, o angajată a televiziunii care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea.

image

Ocuparea acestei clădiri vine pe fondul slăbirii autorităţii guvernului intermiar de la Kiev. În cursul zilei de luni aceşti activişti au continuat procesul de ocupare a clădirilor publice, ultima „achiziţie” fiind clădirea poliţiei din Kostiantynivka, un orăşel în apropiere de Slaviansk.

În Slaviansk, primarul Ponomarev a ţinut o conferinţă de presă duminică, în care a avut ca invitaţi şi noii săi „oaspeţi” – delegaţia OSCE, ţinută captivă. Deşi unul dintre membrii delegaţiei au fost eliberat „pe motive medicale”, conform purtătoarei de cuvânt a separatiştilor, Stela Koroşeva, restul misiunii este ţinută sub acuzaţia de spionaj şi va fi eliberată „numai în schimbul activiştilor arestaţi de Kiev”.

Represalii şi consecinţe serioase pentru oricine se va prezenta 

În afară de cetăţeanul suedez, delegaţia mai are în componenţă şi cetăţeni din Polonia, Germania, Danemarca şi Cehia. Conform surselor MAE Bucureşti, în delegaţiile OSCE din Ucraina se află şi 4 cetăţeni români, însă aceştia sunt nevătămaţi şi ambasada este în permanent contact cu ei.

Purtătorul de cuvânt al delegaţiei, colonelul Axel Schneider, a declarat că „misiunea sa era cunoscută tuturor ţărilor OSCE”. De asemenea acesta susţine că prezenţa lor în regiune este „în calitate de diplomaţi, nu militari.”

În această seară, în capitala regională Doenţk, este programat un protest pro-ucrainean, protest la care separatiştii proruşi au avertizat, pe reţelele sociale ruseşti, că „vor fi represalii şi consecinţe serioase pentru oricine se va prezenta”. 

image

UPDATE 

Un protest paşnic pro-ucrainean a devenit foarte repede extrem de violent luni seară în Doneţk, oraşul cel mai important din estul Ucrainei. Circa 300 de protestatari paşnici s-au adunat în faţa arenei Donbass din centrul oraşului pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de încercările etnicilor ruşi de separare a regiunii de Ucraina. 

Protestul s-a desfăşurat în condiţii normale până la apariţia unor manifestanţi proruşi. Aceştia au început să lovească mulţimea şi să le interzică accesul spre ruta planificată de marş. Deşi forţele de ordine au intervenit rapid, au exista victime de ambele părţi, cei mai mulţi răniţi fiind în urma loviturilor.

Protestatarii proucraineni s-au dispersat rapid, în locul lor străzile fiind ocupate de separatiştii proruşi.

Ciocniri violente în Doneţk între separatişti şi protestatarii pro-ucraineni. Corespondenţă Mircea Barbu în estul Ucrainei 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite