Exclusiv. Ambasadorul Israelului: Plănuim un răspuns la acest atac | INTERVIU

0
Publicat:

Conflictul dintre Hamas și Israel conduce către noi tensiuni geopolitice în Orientul Mijlociu, într-un context în care apropierea diplomatică dintre Israel și statele arabe este în curs de consolidare. Pe acest fond, ES Reuven Azar, ambasadorul statului Israel la București a oferit un interviu explicând care este situația actuală în regiune și ce ar putea urma în perioada imediat următoare.

Reuven Azar, ambasadorul Israelului la București
Reuven Azar, ambasadorul Israelului la București

Excelenţă, care este situaţia curentă în Israel şi ce credeți că se va întâmpla pe termen scurt?

Ceea ce s-a întâmplat în Fâşia Gaza a fost un atac teribil şi atroce al Hamas şi altor organizaţii teroriste început în dimineaţa zilei de sâmbătă. Este un atac fulgerător, la care nu am mai asistat în istoria Israelului în ceea ce priveşte victimele din rândul civililor. Un asemenea atac barbar nu s-a mai văzut până acum şi ce se întâmplă șochează atât de tare nu doar prin numărul victimelor, dar mai ales prin imaginile pe care le vedem: răpiri ale femeilor în vârstă şi ale femeilor alături de copiii lor. Principalul obiectiv al guvernului, în primă instanţă, a fost să preia controlul asupra situaţiei, ceea ce nu a fost uşor dat fiind că invazia număra în jur de 1.000 de terorişti şi mult mai mulți oameni infiltrați care au intrat în Israel, atacând aproximativ 22 de localități, motiv pentru care a durat timp până când Forțele de Apărare ale Israelului au reușit să intre în toate aceste zone și să preia controlul. Dar, cred că, în final, în momentul de față, am restabilit controlul acestor locații.

Referitor la ce se va întâmpla pe termen scurt, cred că  urmează ca Israel să se pregătească pentru continuarea acestor ostilități și, desigur, să plănuiască un răspuns la acest atac.

Credeți că o intervenție militară „boots on the ground” în Fâșia Gaza din partea Armatei Israelului va fi posibilă?

Asemenea decizie aparține guvernului israelian. Nu vreau să fac aprecieri, însă îmi este greu să cred că, în situația de față, guvernul israelian va continua să procedeze ca în trecut. Premierul a afirmat, în mod direct de câteva ori, că ne aflăm în stare de război și că nu este vorba despre o altă rundă de violențe, ci este un război pe care îl vom trata în consecință.

Guvernul israelian a fost surprins de atacul Hamas. În momentul de față, ce apare nou în strategia militară a organizației din Gaza?

Militanții Hamas au profitat de faptul că nu au fost implicați în ultimele confruntări dintre Israel și organizația Jihadul Islamic Palestinian, ceea ce le-a dat timp să pregătească foarte meticulos acest atac cu ajutorul iranienilor și Hezbollah. De altfel, am văzut că săptămâna trecută a avut loc la Beirut o întâlnire a liderilor acestor organizații teroriste, lucru care arată că au plănuit acest atac cu meticulozitate. Din păcate, au și reușit să îl ducă la îndeplinire.

Ați menționat Iran și Hezbollah, ceea ce mă duce cu gândul la următoarea întrebare și anume: cine se află în spatele acestui atac?

Știm de ani de zile că în regiunea Orientului Mijlociu există forțe extremiste conduse de liderii Iranului care au afirmat de mai multe ori că vor să distrugă statul Israel. Iranul a oferit sprijin în toate modurile posibile acestor organizații teroriste, fie că vorbim de sprijin financiar sau transfer de armament și tehnologie. Acest lucru se întâmplă de ani de zile.

După cum știm, organizația Hamas este o ramură a mișcării Frăției Musulmane, organizație pe care o sprijină nu doar Iranul, ci și state precum Qatar și Turcia. Care credeți că este poziția acestor state în momentul de față?

Am văzut care este poziția lor de-a lungul timpului. Însă, diferența dintre Iran și țări precum Qatar și Turcia este aceea că Iranul încurajează acte de violență, prin finanțarea terorismului, prin transfer direct de arme chiar de înaltă tehnologie. Acest lucru nu am văzut să fie făcut de către Qatar sau Turcia.

Credeți că acest conflict ar putea afecta relațiile cu țările arabe din Golf ? Mă refer, în special, la faptul că ar putea apărea o presiune privind politica externă a acestora.

Această situație ar putea provoca o presiune temporară pentru că ceea ce se va întâmpla în următoarele săptămâni în Israel și Fâșia Gaza va fi greu de evaluat. Cu toate acestea, cred că multe țări din Orientul Mijlociu se așteaptă și chiar ar fi foarte fericite dacă Israelul ar desființa gruparea Hamas.

Uniunea Europeană și SUA au oferit ajutor financiar și granturi pentru Fâșia Gaza. Credeți că a fost o greșeală pentru că în acest fel a ajutat ca Hamas să devină mai puternică?

Nu cred că este cazul să găsim vinovați acum. Teroriștii sunt teroriști și ei sunt cei care au abuzat de ajutorul internațional și de faptul că am menținut deschise granițele cu Fâșia Gaza, ceea ce le-a permis să comită un abuz împotriva tuturor părților care încercau, de fapt, să ajute populația civilă. De exemplu, teroriștii au utilizat îngrășămintele care erau destinate agriculturii pentru a produce explozibile TNT. Au furat materiale de construcție destinate unor proiecte de ajutor pentru a construi infrastructura folosită în scopuri teroriste. Ei au comis un jaf asupra populației din Gaza și asupra ajutorului oferit în mod generos de diferite țări.

Acest atac sălbatic lansat de Hamas este un apel de trezire nu doar pentru Israel, cât și pentru toți ceilalți. Cred că va trebui să regândim care este cel mai bun mod de a aborda  realitatea din Fâșia Gaza. Încercăm să înțelegem dacă ar trebui oferit în continuare ajutorul internațional în acest mod, în contextul în care Hamas, din postura sa, va abuza de acest ajutor. De aceea, este prea devreme să ne pronunțăm care ar fi abordarea internațională corectă. În primul rând, trebuie susținute eforturile armatei israeliene de a neutraliza amenințarea, iar după ce ostilitățile vor lua sfârșit, să fie gândite noi idei privind modul de a ajuta populația Palestinei.

O reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la situația din Gaza a avut loc zilele trecute, însă nu s-a ajuns la un consens. De ce speră Rusia la o atenție mai largă în Fâșia Gaza în loc să condamne organizația Hamas?

Este un lucru nefericit. Orice ființă umană rezonabilă care a văzut atacurile barbare și sălbatice ale Hamas ar trebui să le condamne. Este de neconceput ca orice țară din lume să decidă să nu vrea să condamne Hamas.

Totuși, nu există niciun dubiu că asistăm la o schimbare a jocului geopolitic în Orientul Mijlociu, pentru că, într-adevăr, așa cum și premierul Netanyahu a afirmat, suntem în război și cred că Israelul va trebui să adopte o nouă strategie politică.

Cum s-a poziționat România față de situația din Israel în aceste momente?

Am primit multă susținere din partea României, motiv pentru care suntem recunoscători. Au venit declarații de la Președintele României, Primul Ministru, ministrul de Externe și de la mulți alți miniștri care m-au telefonat personal. Mai mult, ministrul Sănătății, dl. Rafila, a sugerat ajutorul, pentru care ii mulțumesc. Dar, deși pe viitor ar putea fi nevoie de asta, în acest moment, nu este cazul. Această susținere ne încurajează și ne întărește și suntem recunoscători.

Vorbind despre organizațiile teroriste, credeți că acestea ar putea fi active și în țările din Uniunea Europeană în perioada următoare?

Există multe organizații extremist-islamiste în diferite regiuni ale continentului european și cred că, recent, din ce în ce mai multe țări din Europa iau măsuri pentru a face față acestui fenomen. Cred că situația din Israel va încuraja abordarea de a avea reacții mult mai ferme împotriva fanatismului și extremismului, inclusiv în Europa.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite