Erasmus România prezintă poveşti ale studenţilor străini veniţi în ţară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deschidem în mod oficial acest blog din dorinţa de a lua parte la procesul de diagnosticare, refacere si reinventare a spiritului românesc.

Am luat această decizie tocmai pentru că ne dorim ca cei din jurul nostru să conştientizeze importanţa educaţiei, care, în opinia noastră, reprezintă fundamentul succesului.

Un prim avantaj care ne este alături în tot acest demers îl reprezintă experienţa noastră într-un mediu internaţional, în care întâlnim zi de zi studenţi străini care ne împărtăşesc impresiile lor despre România, trăirile lor, dezamăgirile, toate văzute printr-un ochi analitc şi obiectiv şi care, nu de puţine ori, sfârşesc prin a-şi lăsa o frântură din suflet pe pământul nostru românesc.

Aşa e că expresia “pământul nostru românesc” ne umple pe toţi cu un spirit patriotic?

Ei bine, trebuie reliefat aici caracterul pronunţat pe care l-a căpătat de-a lungul timpului fenomenul de blamare neînsoţit de soluţionare, ca şi fenomenul de incapacitate înaintea unei schimbări de percepţie privind societatea românească. Cu toate astea, se pare că studenţii străini au încredere că noi vom schimba ceva. Este această încredere justificată îndeajuns? Vom ajunge vreodată la nivelul la care să fim mândri că suntem români fără a ezita să ne rostim naţionalitatea în afara graniţelor? Întrebările sunt multe, însă răspunsul este unul singur: fiecare dintre noi trebuie să-şi dea silinţa.

Intenţia noastră este ca acest blog să fie populat de studenţi străini veniţi în România, care îşi vor spune părerile referitor la experienţa lor aici, ajutându-ne astfel să ne redescoperim puterea de a distinge binele de rău. În cazul în care vă întrebaţi de ce un student în speţă şi nu chiar şi un turist, răspunsul este că am ales astfel întrucât ei ne pot oferi o analiză în special la nivel academic, care reprezintă, în cele din urmă, cadrul în care se consolidează practic ansamblul de principii şi concepte, unic pentru fiecare în parte.

În opinia noastră, obişnuiţa cetăţeanului român în mediul în care trăieşte îl poate împiedica de la a vedea adevărul. Presiunile mari din mediul economic şi politic ne destabilizează şi la nivel emoţional, iar multitudinea părerilor negative despre România din rândul românilor ne afectează propriile concepţii într-un mod involuntar. De aceea, am considerat necesar să apelăm la un serviciu de „ Consultanţă”, un serviu lipsit de prejudecăţi, care ne va spune ce facem bine şi ce facem rău, care fără îndoială ne va critica dur, dar ne va reaminti totodată că România este ţara noastră şi că fiecare din noi reprezintă o piesă constituentă din puzzle, fără de care imaginea de ansamblu nu va mai fi la fel. Ne-am propus ca pe tot parcursul activităţii noastre aici să fim critici cu România şi să nu ezităm în niciun moment să-i aducem laudele de rigoare.

Ce avem de câştigat?

Nimic, dacă vom gândi pasiv, însă ceva de nepreţuit dacă o vom face activ.

Ei bine, ca să incheiem cu un citat celebru din Heyde;

Deschide cartea, ca să înveţi ce au gândit alţii; închide cartea, ca să gândeşti tu însuţi
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite