Emisiuni care au marcat FM-ul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Găinuşă, Andrei Gheorghe şi Vlad Craioveanu, trei dintre figurile importante din FM-ul românesc FOTO Colaj Adevărul
Mihai Găinuşă, Andrei Gheorghe şi Vlad Craioveanu, trei dintre figurile importante din FM-ul românesc FOTO Colaj Adevărul

„Cum s-a creat şi ce oferea formatul acelei emisiuni?” şi „Ce emisiuni, din acest moment, aţi recomanda?” sunt cele două întrebări la care răspund Vlad Craioveanu, Mihai Găinuşă, Andrei Gheorghe, Johann Pohrib şi Iulian Tănase.

● Vlad CRAIOVEANU

Guerrilla de dimineaţă, Guerrilla 

1) Eu am venit acolo pe un format deja existent, dar ulterior venirii mele, pot spune că, în esenţă, formatul a fost dat de caracterele noastre mediatice şi de libertatea de expresie pe care am primit-o cadou. Era şi plăcerea dialogului dintre mine şi Mihai Dobrovolschi, cu care de multe ori m-am dovedit antagonic. Era plăcerea de nu fi corect politic în ceea ce spuneam şi totuşi foarte multă lume să se amuze sau să fie contrariată în timp ce ne asculta. Era sparkling prin multe locuri. A fost altceva-ul, pentru acea perioadă. Rock’n’rolla shit!

● Mihai GĂINUŞĂ

Cronica cîrcotaşilor, Radio 21 

1) Iniţial mi s-a propus să fac o revistă a presei în matinalul Radio 21 – era în anul 2000. În acel moment aveam experienţa celor cinci ani de Radio Delta-RFI, unde făceam atît ştiri, cît şi emisiuni de divertisment în direct. Colivia cu studenţi a fost nominalizată la premiile Mediafest. După cîteva săptămîni de revista presei, am devenit co-prezentator, iar emisiunea Cronica cîrcotaşului, sintagmă inventată de colegul Lucian Boariu la Radio Delta, a primit numele de Cronica cîrcotaşilor. Pe lîngă momentele scrise, revista presei sau scenete, am început să interpretăm foarte multe personaje, să imităm caractere din showbiz şi să abordăm subiecte sociale. Apoi ieşirea pe TV, la Prima, ne-a consacrat ca emisiune de satiră socială, în principal. Ingredientele cred că erau prospeţimea, umorul, incisivitatea şi echipa sudată.

2) Aş recomanda Gaşca lui Găinuşă, la Radio 21. E un concept nou pentru radioul din România, cu o gazdă cu experienţă şi o mare echipă de talente.  

● Andrei GHEORGHE

Midnight Killer & 13/14, ProFM 

1) Midnight Killer însemna libertate. Toată lumea putea să spună ce voia, fără temă, fără subiect. Delir colectiv, uneori ludic, alteori sceptic. Depindea de zi, de stare. 13/14 însemna strategie. Ocuparea unui tronson orar, cu un produs puternic. Practic, s-a creat din nimic un slot de o oră în care eram dominanţi. Tronsonul există şi azi şi e în continuare atipic. Emisiunea te obliga să fii clar, logic, coerent. Altfel zburai din emisie. Aşadar, doi paşi: libertatea şi utilizarea ei.  

● Johann POHRIB

Tovarăşii mei, Contact 

1) Emisiunea a fost, paradoxal, ideea unei femei. Mai precis, a Ralucăi Moianu, atunci director de programe. A plecat de la „elementele“ pe care le avea atunci la şi pe radio: Bogdan Popescu – Şarpe (cel care realiza „Matinalul“), eu – Johann (realizam atunci programul de la 10 la 12 – tronsonul pe care a şi fost difuzată emisiunea Tovarăşii mei) şi Marius Furdui (realiza programul de la 12 la 14). Ideea i-a venit Ralucăi, după cum ne-a mărturisit, de la discuţiile de „culoar“ purtate de noi, băieţii, după program şi în care subiectul principal era femeia declinată la plural – că, deh, poligamia i se potriveşte oricărui bărbat –, adică: femeile. Şi relaţia acestora cu noi, bărbaţii. Şi uite aşa s-a născut o emisiune care trata cît se poate de direct relaţia bărbat – femeie. Normal, cu o pronunţată tentă (unii ar spune că nu doar tentă) misogină. La categoria superlative, primul sezon al emisiunii a marcat o premieră: pentru prima dată o emisiune de la un radio privat, conform sondajelor, era mai ascultată la nivel naţional decît emisiunea de pe acelaşi tronson orar de la postul public de radio. După plecarea colegilor mei, Bogdan şi Marius, emisiunea a cunoscut un alt sezon spectaculos în formula Johann Pohrib, DJ Armand şi Miruna Cristescu. Da, o femeie între misogini. Dar ăsta poate fi un subiect separat, de zis pe „patru albume“, vorba Paraziţilor. Am să mai spun doar cea mai mişto apreciere, în opinia mea, pe care a primit-o emisiunea de la prietenii noştri, pe atunci la TVR, Radu Naum şi Vlad Enăchescu. Citez, din memorie: „Băi, ajungem la TVR cu maşina şi mai dăm două ture în jurul clădirii ca să se termine, să închidem radioul şi să putem merge liniştiţi la muncă!“

2) Ce-mi place acum la radio şi aş recomanda: Deşteptarea cu George Zafiu şi Vlad Petreanu – programul matinal de la Europa FM. Iar eu vă aştept, cu drag, la radio, în fiecare zi, de luni pînă vineri, de la 16 la 18, la Radio România Actualităţi, unde, alături de Mirela Bazavan, realizez emisiunea Obiectiv, România!


Pe dilemaveche.ro aflaţi cum a răspuns la cele două întrebări Iulian Tănase, „vinovat” pentru emisiunea „Războiul sfîrşitului săptămînii”, de la radio Guerrilla.

Articolul este semnat de Marius Chivu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite