Dragă Nokia, nici hologramele nu te mai pot salva
0Auzim de ieri că Nokia are planuri mari. Vor să se lanseze pe piaţa tabletelor, vor să lanseze un smartphone cu WIndows cu cameră foto care să aibă un senzor de 41 de megapixeli. Minunat! Păcat însă că strategia Nokia mi se pare îndoielnică şi denotă lipsa forţei de acum câţiva ani.
Zilele trecute au fost prezentate noile BlackBerry. Pe lângă entuziasmul iniţial, am auzit cuvintele "dezvoltatori dedicaţi pentru realizarea unor aplicaţii". Iar acest lucru se traduce prin "nu avem aplicaţii terminate, dar lucrăm la ele".
Şi în acest context ce alegere avem? Fie alegem un telefon inteligent original, dar neterminat sau ne ducem spre Android sau ecosistemul Apple.
Problema mea cu Nokia este faptul că mă dezamăgeşte. Îmi recunosc public entuziasmul faţă de Windows Phone. Mi se pare un sistem de operare superb, un design excepţional şi care are un potenţial uriaş. Dar Nokia a prezentat Lumia 920 anul trecut. A ajuns cumva la operatorii români? A ajuns pe toate pieţele?
Discutăm de telefonul acesta himeră în termeni favorabili, ba chiar l-am declarat inovaţia anului trecut, chiar dacă obiectiv Samsung, HTC sau Apple au scos telefoane mai bune. Dar această himeră întârzie să apară, iar atunci când o va face piaţa va fi deja invadată de alte dispozitive. Nokia ratează obiectivul de a scoate un telefon premium pe toate pieţele, chiar dacă o duce încă bine la limita dintre dumb phones şi smartphones.
Răbdarea mea faţă de Nokia începe să piară, cu tot entuziasmul şi iubirea istorică pe care i-o port acestei mărci. Cât să mai aşteptăm? Dragă Nokia, vine octo core-ul peste tine. Iar atunci, nici măcar hologramele nu te vor mai salva.
Ce mai contează o tabletă şi 41 de megapixeli?
Câtă inovaţie e necesară în ziua de astăzi pe piaţă? Şi cât de mult contează un ritm de producţie susţinut şi lansări dese? Dacă Nokia păstrează ritmul acesta, atunci este condamnată pe o piaţă atât de competitivă. Samsung produce ca nemţii pe timp de război. Apple rezistă ca finlandezii pe linia Mannerheim, iar chinezii sunt mulţi şi joacă deja păericulos.
Aşadar, în acest război pe un front atât de activ, cât să mai aşteptăm bomba de la Nokia? Iar următoarea victimă a acestei strategii poate fi chiar BlackBerry.
Canadienii nu s-au grăbit, au construit lent, au construit chiar în propria curte aplicaţii pentru a nu fi descoperiţi, dar mai au multe de asamblat.
Închei prin a spune următorul lucru pentru fanii Nokia: săptămâna trecută am instalat în redacţie Windows 7.8 pe Nokia Lumia 800. Fără îndoială sunt telefoane mai bune ca acesta, dar aţi văzut cât costă la aproape un an de când este pe piaţă? Preţul e imbatabil, caracteristicile sunt potrivite. Aşa că, dacă vreţi un telefon cu Windows de la Nokia şi nu mai aveţi răbdare, cumpăraţi Lumia de generaţie anterioară. Dar pentru Nokia mesajul e altul: generaţia anterioară e blocată de aşteptarea noilor lansări, iar acestea nu mai apar.
Atunci...la ce ne foloseşte să aflăm despre planurile pentru o tabletă sau despre smartphone-ul cu 41 de megapixeli?