Doar profesionalizarea clasei politice va duce la reformarea acesteia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament

De ce nu este profesionalizată clasa politică românească? Răspunsul direct: pentru că atingerea vârfului  piramidei competenţei politice în România nu înseamnă o ardere a unor etape de formare profesională în domeniul politic, ci, în cele mai multe situaţii, o întâmplare.

Ar fi interesant, de exemplu, să aflăm câţi din deputaţii, senatorii sau miniştrii din Anglia, Franţa sau Italia au  ajuns în aceste demnităţi fără să fi fost primari sau consilieri locali sau regionali sau preşedinţi de regiuni, departamente sau provincii.

Vom avea surpriza să vedem că evoluţia politică, CV-ul politic al acestora, are o logică a evoluţiei şi a acumulărilor în diverse funcţii premergătoare demnităţii de prim rang. Şi asta numai în cazul în care a performat. Cu alte cuvinte, partidele din societăţile occidentale au o politică de cadre bine urmărită şi pregătită, astfel încât pot forma guverne performante în 24 ore.

În România, totul este la întâmplare. Noi încă am rămas cu falsa impresie că dosarele de personal erau apanajul comuniştilor. Orice partid respectabil din ţările occidentale are oameni pregătiţi pentru orice situaţie politică de normalitate sau de criză. Fiecare politician din vârful ierarhiei ştie că poate să fie nominalizat într-o posibilă viitoare guvernare, astfel încât se pregăteşte, cunoaşte şi mai ales răspunde profesionist în dezbateri publice în confruntări televizate cu reprezentanţi ai guvernului în funcţie. Din păcate la noi ca la nimeni. În dezbaterile publice, toţi se pricep la toate.

Azi la o dezbatere pe muncă şi protecţie socială, mâine la o alta pe stimularea dezvoltării investiţionale. Într-o zi pe sănătate şi în alta pe educaţie, între subiecte mai vorbim şi despre cine cu cine s-a întâlnit.

Şi atunci, la schimbarea unui guvern, partidul care ar trebui sa dea prim-ministrul stă şi se gândeşte. Oare cine ar fi cel mai bun prim-ministru? Dar la sănătate? Pe cel cu pătrăţele sau cel cu barba sură?

Ne mai mirăm că atunci când analizăm fiecare guvern în parte tragem concluzia ca niciunul nu a făcut nimic şi că nimeni nu este vinovat. Ne mirăm că avem 4000 de şantiere neterminate şi tot deschidem pe ele când venim la putere ca să arătam cât de deştepţi suntem noi şi cât de proşti au fost cei de dinaintea noastră sau că spitalele sunt pline de infecţii intraspitaliceşti sau  că avem autostrăzi care nu duc decât arareori undeva.

A avea o clasa politică performantă şi profesionistă, indiferent de vârsta celor care vor sa facă politică, ţine de managementul resurselor umane ale partidelor. Şi care, din păcate, este sublim, dar lipseşte  cu desăvârşire. Şi culmea, că acest lucru, cariera politică a oamenilor politici din partide, nu costă bani, ci numai timp şi metodă, care să orienteze pe oricine ar vrea sa facă carieră politică, din care să trăiască onorabil şi pe termen nelimitat. Cu alte cuvinte, predictibilitatea carierei politice. Până când acest lucru nu se va întâmpla, Romania va fi condusă în derivă şi din întâmplare bine. À bon entendeur salut!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite