Diaspora zumzăie! Întâlnire între profesioniştii români din Torino

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce în Milano şi Roma, întâlnirile de tip networking au devenit o rutină, duminică, 13 decembrie 2015, iniţiativei ce reuneşte profesionştii români laolaltă, i s-a alăturat şi Torino.

Prima manifestare de acest gen din Torino a avut loc în pizzeria românească „Chic”. Evenimentul a avut un succes neaşteptat. Au participat peste 30 de persoane, tineri cu idei sau oameni integri, unii cu experinţe de zeci de ani în domeniile lor de activitate. Întâlnirea s-a bucurat inclusiv de susţinerea autorităţilor române locale. Astfel, Consulatul General al României de la Torino a fost reprezentat de viceconsulul Simona Sora. Prin mesajul său, viceconsulul i-a invitat pe tineri să fie hotarâţi şi să repete întâlnirile, asigurându-i, totodată, de susţinerea consulatului faţă de astfel de initiaţive care „care conferă valoare şi unitate comunităţii”.

Tehnologia uneşte românii

“Mă bucur că Bees Networking a ajuns şi la Torino, mai ales că este oraşul din Italia cu cei mai mulţi români raportat la numărul total al locuitorilor. Cred că o reţea a profesioniştilor români din domenii diverse este binevenită, dar mai ales necesară şi utilă. Pentru noi, românii expaţi profesionalizaţi în anumite domenii, este important a ne întalni, a ne cunoaşte, a discuta, a face schimb de impresii şi păreri, a ne stimula şi sprijini profesional. Această reţea, dincolo de benefciile profesionale aduse comunităţii sale, poate contribui activ la îmbunătăţirea imaginii  antreprenorilor   români   prezenţi   în   Italia, dar  şi la dezvoltarea de parteneriate în afaceri, proiecte transnaţionale sau schimburi de experienţă şi cunoştinţe în varii domenii. Bun venit Bees’ Networking şi mult succes!”, a mai spus viceconsulul Simona Sora.

Întâlnirea recentă s-a adresat în primul rând profesionştilor români din Provincia Torino, dar i-a vizat inclusiv pe cei care şi-au transformat meseriile în afaceri sau care, datorită ideilor lor, pot dezvolta oportunităţi în cadrul comunităţii româneşti din Italia.

Comunitatea de români din Torino este strânsă

Tineri cu idei şi experinţă în telecomunicaţii, sectorul imobiliar, informaticieni, asistenţi medicali, recepţionşti, fotoreporteri cu semnătură în agenţii de presă reputate la nivel internaţional, jurnalişti recunoscuţi profesional în Italia, o fostă campioană naţională devenită antrenoare de gimnastică, studenţi, elevi de liceu, doctoranzi, specialişti în domeniul vânzărilor, resurselor umane şi al managementului, foşti ingineri deveniţi fotografi talentaţi în Italia, actuali ingineri,pe scurt, români stabiliţi în Torino, cu toţii s-au întâlnit, duminică, în primul rând pentru a se cunoaşte. Au participat, de asemenea, români care activează în diverse grupuri asociative româneşti. Altfel spus, evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor oameni ambiţioşi care au studiat în ţară sau în Peninsulă sau care, de-a lungul anilor, au dobândit experienţă şi, astăzi, se simt integraţi în rândul italienilor. 


De la Milano au participat  Cornel Sosu, un intreprinzator român din domeniul telecomunicaţiilor şi fondatorul mişcării online Diaspora Românească Unită, Cătălin Ţugurlan şi soţia sa Mihaela Tudose, împreună cu care organizează de peste doi ani Cinemateca românească – o întâlnire lunară a românilor din Milano, în cadrul căreia sunt proiectate filme româneşti.

 
Aşadar, întâlnirea a reunit profesionişti cu profiluri diverse, dar cu aceleaşi nevoi: de a se cunoşte, de a se evidenţia în cadrul slujbelor pe care le desfăşoară în rândul italienilor,  de a-şi extinde reţeaua de contacte profesionale.

Aşa cum impune acest gen de întâlnire, sesiunea de networking a constat inclusiv  în scurte prezentări din partea ficăruia, urmate de  discuţii libere, oamenii schimbând contacte şi purtând dialoguri în funcţie de oportunităţile identificate. 

În Torino locuiesc 54775 de români, conform ultimelor date publicate de autorităţile italiene. De asemenea, potrivit statisticilor recente, în Universitatea din Torino studiază, în prezent, 1100 studenţi români. Dintre aceştia, aproximativ 300 s-au înscris în urma susţinerii examenului de Bacalaureat în România.

image

Comunitatea românilor din Torino este din ce în ce mai complexă, mai diversă, cu oameni talentaţi, pricepuţi, care, din pacate, aud greu unii de ceilalţi. Potivit organizatorilor, există o nevoie reală de comunicare rapidă şi eficientă între profesionşitii, meseriaşii sau antreprenorii români din diverse domenii din Italia. 

Făcând networking,  românii vor să pună în evidenţă segmentul profesionşitlor din Peninsulă şi să contribuie, astfel, la îmbunătăţirea imaginii comunităţii lor. 


„Nu suntem prostituate, hoţi, nu suntem infractori. Mulţi dintre noi ne-am săturat de ceea ce propun cele mai multe asociaţii româneşti din Italia: sarmale, mici şi bere, ritmuri populare comerciale. Avem mult mai mult de atât. Avem, în comunitate, profesionişti, oameni activi, generoşi, curioşi din punct de vedere intelectual. Vrem să ne punem în evidenţă activităţile, calităţile, să facem lucruri frumoase împreună”, a declarat iniţiatoarea grupului Bees’ Networking, Alina Ion.

Cine este Alina Ion?

Alina Ion are 36 de ani şi a absolvit a Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, a locuit doi ani la Roma, iar din 2009 locuieşte în Milano. După peste 15 ani de experienţă profesională in lumea afacerilor, a decis să se îndrepte acum către domeniul social, deschizând in luna noiembrie 2015 asociaţia Haily, cu care va continua proiectele sociale începute în august 2015 în Burkina Faso. Flavian Mihai, preşedintele asociaţiei Haily prezentase ideea acestei asociaţii la întâlnirea Bees Networking de la Milano, în ianuarie 2015. Între timp visul său a devenit un proiect căruia i s-a alăturat si Alina, pentru a-l duce mai departe împreună.

Întâlnirile de acest tip au luat startul la Milano, cu un an în urmă. Potrivit organizatoarei evenimentului, o nouă acţiune în acest sens se va desfăşura, la începutul anului viitor, la Roma şi Milano, dar şi în Torino, fiind impresionată de numărul mare de români care au răspuns invitaţiei sale. Până atunci, fiecare ştie ce are de făcut. Trebuie să fie activ în cadrul grupului, să fie deschişi dialogului, să fie determinaţi, să ceară ajutorul, pentru că nu sunt singuri. La doar un an de la iniţierea acestui curent, grupul „Bees’ Networking” are aproape o mie de membri pe Facebook.

„Succesul social. Succesul în afaceri. Cărţi de vizită. Multe e-mailuri. Întâlniri. Telefoane. Prieteni pe siteurile de socializare. Sau, cu alte cuvinte, business networking. Cum puteţi învăţa să faceţi aceste lucruri cu rezultate optime? Urmărind activitatea acestui grup! Noi suntem Bees' Networking!”, a anunţat Alina Ion pe pagina de Facebook a grupului. 

“Mi-aş dori ca aceste iniţiative să se propage şi în alte zone, ajungând la întâlniri regulate şi, eventual, simultane în mai multe oraşe din Italia şi nu numai. Şi asta indiferent dacă eu voi participa sau nu, dacă eu voi fi în Italia sau Africa, acolo unde intenţionez să plec la începutul anului viitor”, a conchis Alina Ion.

Articolul poartă semnatura Luizei Dinică, jurnalist corespondent din Torino.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite