Debut la New York cu o piesă LGBTQ

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce poţi face cu o singură replică auzită chiar înainte să te dai jos din pat? Mai întâi nu ştii că este replică. Dar ce e de fapt, un gând? Este oricum prea dimineaţă şi trebuie să îţi laşi visele în culise până când orele devin din nou plastice, minutele curg altfel, eşti iar în pat aproape să treci dincolo, în vis.

I could have been a great lesbian. Prima reacţie a fost să zâmbesc. Apoi mi-am făcut cafea. Când şi când auzeam I could have been a great lesbian. Şi iar mă luam cu treburile mele. I could have been a great lesbian şi..., deodată, am ştiut despre ce voi scrie. 

Am ştiut că acţiunea în flashback va avea loc în pădure la Băneasa. Am ştiut că una dintre sursele de inspiraţie externe poveştii, dar în strânsă legătură cu ea, este un citat din Hristovit din piesa Dulcitius: "To a brothel you will be consigned,/where your body will be shamefully delifed." Hristovit este considerată a fi una dintre primele autoare atestate de dramă. M-am gândit mult la fiecare cuvânt din citatul ales şi la condiţia de a fi femeie. M-am gândit la cuvântul bordel. La cum corpul femeii este folosit pentru plăcerile bărbatului. La cum cuvântul poate avea sensuri multiple, niciunul favorabil femeii. Şi apoi am ştiut că va fi vorba despre o femeie bătrână care are ceva de spus nepoatei. Ceva care a apăsat-o ani la rând şi care trebuie să iasă în sfârşit la iveală. Bunica face acest gest pentru că nepoata este pe punctul de a se mărita. Şi atunci, trauma este reactivată. Trecutul bunicii revine în faţă atât de puternic precum farurile unei maşini care înaintează către ea; deşi ea merge corespunzător, maşina cu farurile sale vine flămândă, trotuarul este înghiţit hulpav de către şosea. Bunica mai are exact 60 de secunde să zică ce are de zis. 

Este bine cunoscut că în episoadele traumatice corpul nostru se apară, intră în modul de supravieţuire, survival mode, şi reacţionează în trei moduri: flight, fight sau freeze. Nivelul cortizonului, unul dintre hormonii de stres, creşte. Consecinţele sunt multiple şi de lungă durată. Bunica îşi doreşte ca trecul ei să nu se repete. A tăcut destul. 

Am adaptat povestea să funcţioneze dramatic şi apoi, la repetiţii, am schimbat substanţial din conţinut. Am lucrat cu 2 actriţe excelente la debutul piesei la festivalul de la New York. Carrie Ellman-Larsen, terapeută de dramă aplicată, şi Elena Teodora Lozonschi, din Iaşiactriţă şi studentă la the Professional Conservatory of Musical Theater at the New York Film Academy. Lucrând pe text ne-am dat seama că bunica este de fapt într-o Casă pentru bătrânii cu demenţă. În piesă va repeta, "Este atât de întunecat în trecutul meu" în două momente diferite indicând cum, după atâţia ani, şocul tragediei şi-a lăsat o rană prea adânc ca să mai fie vindecată. Trădarea a venit din casă, din familia tradiţională!

"Este atât de întunecat  în trecutul meu..." zice bunica în timp ce la azilul de bătrini este vineri, iar vinerea li se pun filme franceze, se cântă şansonete şi se visează la l'amour d'antan. Odată, cândva, corpul bunicii a fost plin de Ilinca, iubita de care nu a avut parte. Pentru că a fi gay într-o cultură viciată de dogma religiei este un păcat. 

Când în ţara mea se vorbea despre un referendum care a costat 163,712 milioane de lei, bani care ar fi putut ajunge în sectorul de sănătate, în cel al educaţiei, etc. am simţit un mare dezgust. Pentru că nimeni nu se naşte urând. Nimeni nu se naşte arătând cu degetul. Nimeni nu se naşte cu idei preconcepute. Dar astea sunt fleacuri. Să trecem la adevăruri mai serioase. NIMENI NU SE NAŞTE PRIZONIER. Suntem liberi să gândim şi să alegem. Altfel, bâjbâim prin întuneric şi aprindem cu frica candela. Dar tot întuneric este pentru că lumina aia pâlpâie, nu se simte. 

Da, dragă biserică ortodoxă română, faci rău când minţi. Nu e ăsta un păcat că tot îţi place să le înşiri ca mărgelele pe aţă? Unde trăiesc, sunt biserici care au steagul comunităţii LBGTQ arborat la intrare pentru că acolo trimişii lui Dumnezeu pe pământ s-au prins că a-i izola şi izgoni pe cei care nu sunt heterosexuali este o prostie amară. 

Da, drag minister al educaţiei, nici tu nu meriţi majuscule pentru că în programa şcolară nu ştii să vorbeşti despre sex, despre alegeri, despre liberate, să schimbi lecturile/materialele ca să simtă şi copii ăia că trăiesc în secolul în care un homosexual are tot atâtea drepturi câte are un hetero. 

Am scris Moss pentru că nepoata este pe punctul de a face aceiaşi greşeală pentru că încă îi e ruşine sau teamă să îşi admită adevărul. Sunt o femeie cisgender, adică identitatea şi rolul de gen sunt echivalente cu sexul biologic. Adică, pe şleau, m-am născut biologic femeie, am fost crescută şi m-am dezolvat ca femeie, şi mă identific ca parte din genul feminin. Cum o fi pentru o femeie care nu e cis? Mai multă traumă! Şi nu dintr-un accident, ci din ură şi ignoranţă

Imaginează-ţi că faci autostopul exact maşinii cu farurile alea puternice, orbitoare. Când este lângă tine, ridică decorul. Ai exact o secundă să faci asta. Dar ai o viaţă de când aştepţi momentul. Maşina, în derută, va deraia. Tu, învingătoare, pleci mai departe, fluierând. 

Piesa a debutat la New York. O voi aduce la vară acasă cu două actriţe excepţionale (surpriză). Am lucrat în State cu mulţi din comunitatea LGBTQ. Nu am avut nici măcar o dată (!) o singură dezamăgire de la ei. Am învăţat să iubesc total şi să mă dăruiesc pasiunilor mele. Am învăţat că inhibiţiile sunt mutaţii ale fricii. Şi am învăţat ce aduce adevărata dragoste. O atingere activează oxitocina, hormonul iubirii, aşa cum este poreclit. 

Pe o scenă într-un teatru de la New York, la final, se aude vocea Ioanei Radu. Bunica ca şi nepoata iubesc romanţele. Ambele s-au eliberat. Apoi, se aplaudă. 

Info: Moss (One-Act) de Cătălina Florina Florescu, PhD; Distribuţie: Carrie Ellman-Larsen (OLD WOMAN); Elena Teodora Lozonschi (YOUNG WOMAN); Performances, 02/20, 02/21, 02/22, and 02/23 la The Steve & Marie Sgouros Theatre, The Players' Theatre, 115 MacDougal Street, New York, NY 10012. Pentru alte detalii puteţi citi un interviu acordat revistei StageBiz: http://stagebiz.com/catalina-florina-florescu-brings-moss-to-sex/ 

Despre Elena: https://www.elenalozonschi.com/ Despre Carrie: https://www.carrieellmanlarsen.com/

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite