De ce sunt vitale alegerile în două tururi?
0Prezenţi la Iaşi, la manifestaţiile ce au avut loc de Ziua Unirii, preşedintele şi premierul au părut să dea înapoi în chestiunea alegerilor în două tururi şi ne aşteptăm ca în curând să treacă şi la acţiune. Până acum, cei doi au părut împăcaţi cu ideea reieşită din blatul legal PNL-PSD realizat, anul trecut, în Parlament.
Dacă alegerile regionale din Franţa s-ar fi desfăşurat anul trecut într-un singur tur de scrutin, partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen ar fi câştigat, detaşat, alegerile. Am fi asistat, cu ochii mari şi neputincioşi, la preluarea puterii de către un partid anti-european, rasist şi xenofob într-unul dintre motoarele Uniunii Europene. Acest partid ar fi preluat puterea locală în Franţa fără legitimitatea unui vot de peste 50% dar asta nu i-ar fi împiedicat să-şi impună politicile extreme şi anti-europene.
O să spuneţi că România nu este, deocamdată, pândită de un asemenea pericol. Iar faptul că avem o lege care presupune alegerea primarilor într-un singur tur ne scuteşte şi de cheltuieli suplimentare cu democraţia, ştampilele, hârtiile şi publicitatea din campania electorală. Nimic mai fals.
În primul rând nu există certitudinea că extremismul, rasismul şi xenofobia sunt foarte departe de discursul politic şi social din ţara noastră. Oricând frustrarea menţinerii României de ani buni în afara Schengen se poate transforma într-un discurs anti-european de toată frumuseţea care, surpriză, va fi şi prizat de un public destul de numeros care n-a simţit încă beneficiile aderării la Uniunea Europeană.
Dezbaterile de astă vară despre refugiaţi – care deşi n-au păşit în ţara noastră au creat o mare emoţie şi frică de străini – arată că nu este departe momentul în care românii vor putea să voteze un partid cu discurs puternic anti-imigraţie.
Dacă presiunea refugiaţilor în Balcani va creşte şi dacă vor forţa şi graniţa noastră, în primăvară, acest moment de cotitură nu va fi departe. Azi râdem de partide marginale care anunţă cum vor organiza patrule de apărare formate din tineri – denumite simbolic ”Vlad Ţepeş – dar cum vor vedea cetăţenii o asemenea iniţiativă când vom avea şa graniţă câteva mii de refugiaţi?
Ştim bine, dacă ne gândim la ce s-a întâmplat în preajma alegerilor prezidenţiale în anii din urmă, că românii intră uşor în spirala votului emoţional şi pot schimba în nici două săptămâni calcule sociologice exacte pitrocite cu luni de zile înainte. Sunt dispuşi politicienii de azi să rişte? Pot gira azi nişte alegeri care nu vor da legitimitate deplină câştigătorilor cu riscuri mari în viitorul apropiat?
PNL-iştii au cerut, săptămâna trecută, alegeri în două tururi. Sigur că au făcut-o din calcule electorale meschine doar în momentul în care şi-au dat seama că anul trecut pesediştii au reuşit să-i păcălească. Însă, odată cu această cerinţă de ultim moment s-a creat o breşă de care Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş pot profita.
Cu PNL-ul şi micile partide – care ar avea doar de câştigat dacă alegerile s-ar desfăşura în două tururi – preşedintele şi premierul pot forţa mâna PSD-ului în virtutea unui bine comun şi a unui viitor mai sigur.