Cum să facem casa să pară mai mare decât este în realitate. 5 reguli simple de maximizare a spaţiului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vopsiţi pereţii albi, dacă vreţi să creaţi impresia că o încăpere este mai mare!
Vopsiţi pereţii albi, dacă vreţi să creaţi impresia că o încăpere este mai mare!

Cu toţii ne dorim o casă mai mare, un spaţiu de depozitare mai vast, geamuri mai înalte sau încăperi cu tavanul până la nori. Este, cred, evident pentru toată lumea că lucrurile mai sus menţionate sunt greu de obţinut chiar şi pe bucăţi! Totuşi nimic nu ne împiedică să încercă să ne jucăm cu volumele, cu culorile şi cu texturile.

M-am gândit să scriu astăzi despre trucuri, despre jocuri de decor şi în decor, care ne pot crea senzaţia unui ambient mai apropiat de cel pe care ni-l imaginăm sau la care visăm.

#1 Albul măreşte. Nu doar la haine, ci şi în design-ul interior. Pereţii albi vor face încăperile să pară mai spaţioase, iar asocierea cu piese de mobilier în aceeaşi nuanţă va da lejeritate amenăjării. Vizual, elementele mari nu vor fi atât de evidente, deci nici spaţiul nu va părea încărcat peste măsură.

diybazaar-decor-alb-2

#2 Dungile lungesc şi alungesc. Mai are sens să intru în detalii? Poate puţin. Deci dungile verticale şi nu neapărat foarte groase vor face o încăpere să pară mai înaltă (nu cu un tavan până la cer cum am scris în intro-ul acestei postări, dar sigur va lăsa senzaţia că a depăşit noi limite), în vreme de dungile orizontale vor alungi încăperea.

image
diybazaar-dungi-verticale

#3 Oglinzile dau senzaţia de şi mai mult spaţiu. Să presupunem că aveţi un dormitor destul de mic - ca mulţi dintre noi - şi vreţi să scăpaţi de senzaţia aceea de sufocare pe care v-o dă. O soluţie ar fi utilizarea oglinzilor şi poziţionarea lor către fereastră. Creaţi astfel senzaţia că natura vă învăluie şi lumina ce se va reflecta în casă ”inundă” întregul spaţiu. Dacă nu aveţi o privelişte impresionantă, încercaţi să aveţi grijă la lucrurile ce se vor reflecta în oglindă. Nu vreţi să vedeţi de două ori ceva ce nu vă place! Puneţi un tablou în faţa oglinzii sau nişte poze de familie dacă în faţa geamului nu aveţi cum!

În ceea ce priveşte poziţionarea, oglinzile ar trebui să fie mereu la nivelul ochilor. Prea jos nu vor capta prea multă lumină, prea sus sunt aproape inutile, iar pe tavan sunt de prost gust.

diybazaar-oglinzi-1
diybazaar-oglinzi-2

#4 Galeriile montate cât mai aproape de tavan fac ferestrele să pară mai înalte şi mai late. Este un truc foarte bun pentru camerele care nu au cel puţin un geam dublu.

diybazaar-draperii

#5 Imprimeurile şi culorile prea stridente sufocă decorul. Prin urmare nu este indicat să vă jucaţi prea mult cu ele, că s-ar putea să obţineţi exact contrariul la ceea ce v-aţi propus. Cel puţin piesele mari încercaţi să le păstraţi uni sau să aibă imprimeuri cât mai discrete. Modelul unei ţesături poate fi înlocuit foarte bine cu un material texturat. El nu va deranja la fel de mult din punct de vedere vizual.

O altă modalitate de utilizare a modelelor şi a culorilor într-un spaţiu mic este de a le întrebuinţa la accesorizare. Spre exemplu, mai multe faţe de pernă cu flori sau pătrăţele nu vor supraîncărca decorul comparativ cu o canapea întreagă cu acelaşi model.

Folosiţi nuanţe aprinse sau pastelate, după gust, şi la ramele foto, la vase, veioze şi lămpi. Ele pot fi nişte accente de culoare binevenite în casa dumneavoastră, atrăgând privirile vizitatorilor.  

diybazaar-imprimeuri

Despre trucuri de amenajare a spaţiilor mici am mai scris şi AICI.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite