Cum să alegi între două rele grele

0
0
Publicat:

Care va fi impactul câștigării alegerilor și continuarea la putere încă cinci ani de acum înainte, a coaliției PSD-PNL, efectele, consecințele și vulnerabilitățile României în viitorul apropiat?

Care sunt cele mai mari pericole care amenință, atât din interior cât și din exterior, stabilitatea și direcția în care poate merge țara după acest an electoral, dacă așa zisele organizații suveranist-extremiste și oamenii lor vuvuzele vor câștiga?

Cât de mare este riscul implicării României într-un conflict generalizat al Rusiei cu lumea democrată și potențialul țării noastre de a se apăra?

După cum evoluează lucrurile în acest moment, în România politică și administrativă, am putea percepe vizibil că se profilează o bătălie electorală și nu numai, cu toate armele și mijloacele permise sau nepermise între două părți angajate cu toate forțele pentru câștigarea alegerilor.

Se profilează clar o confruntare între forțele actualei coaliții la putere și implicit guvernare formată din PSD-PNL, dacă între timp nu vor exista disensiuni de nereconciliat între cele mai mari partide și așa zișii suveraniști, extremiști, foarte activi, gălăgioși și stridenți, cu acțiuni bine programate și executate, care atrag continuu noi adepți nemulțumiți și revoltați de cum merg lucrurile de ani de zile în țara noastră!

Conștientizarea pericolului reprezentat de așa zișii suveraniști conduși la vedere de simionii și șoșocii pe care-i vedem zi de zi ieșind la rampă, se pare că i-a determinat pe aliații din guvernarea actuală să-și strângă rândurile și să câștige împreună viitoarele alegeri.

 Unirea face putere!

Mai mult, încearcă să-și scoată adversarii politici din cărți, iar primele acțiuni în acest sens sunt declarațiile la adresa liderului AUR, George Simion, și a adjunctului acestuia Claudiu Târziu, că fac jocurile Moscovei în planurile acesteia de a destabiliza țările care ar putea emite pretenții teritoriale asupra Ucrainei.

Din partea PSD, liderul Marcel Ciolacu, a declarat că a solicitat informații din Ucraina și Republica Moldova despre cauzele interdicțiilor impuse de aceste țări în privința lui Simion.

Din partea PNL, fostul șef al SRI, Edward Hellwig, l-a acuzat pe Claudiu Târziu că face jocurile rușilor prin declarații de revendicare a unor părți teritoriale din Ucraina, într-o acțiune similară și coordonată cu extremiștii maghiari, care au solicitat același lucru!

Doar că, la rândul lor, cei doi politicieni ai alianței pesedisto-liberale ar putea fi acuzați de o parte a opiniei publice și de alți actori politici din alte partide că au tolerat și chiar au încurajat prin neluarea măsurilor necesare la timpul lor, fenomenul extremist, suveranist care este considerat acum o amenințare pentru România. 

Și că apariția organizațiilor și liderilor extremiști n-ar fi fost posibilă fără protecția acestora de către instituțiile de forță ale statului!

Acum, amploarea dezvoltării mișcărilor suveraniste care câștigă tot mai mult suport popular îi sperie pe politicienii care le-au tolerat și cărora le e frică de faptul că vor pierde voturi importante la urne, ceea ce le poate afecta grav poziția viitoare pe scena politicii românești, dar și interesele.

Dar ce s-ar putea întâmpla dacă acest curs al lucrurilor din prezent ar duce la câșrtigarea la urne a alegerilor de o parte sau cealaltă?

Dacă alianța PSD-PNL va câștiga alegerile, inclusiv cele europarlamentare, putem prevede că România ar avea parte în următorii cinci ani de stabilitate politică, ceea ce nu e rău. 

Însă, pe mai departe va avea handicapul aceleiași guvernări și administrări proaste, conduse de aceeași politicieni mediocri, incompetenți, care își dau dovada lipsei lor de competență de ani de zile încoace!

Politicieni necredibili sub conducerea cărora a înflorit corupția și în timpul cărora România a progresat totuși, cu mare greutate, pe drumul democrației și al dezvoltării, împinsă mai mult de la spate de partenerii europeni și euroatlantici, dar și de milioanele de anonimi, oameni buni din toate păturile societății care și-au făcut și își fac treaba cu onestitate în ciuda tuturor dificultățior întâmpinate.

Pe de altă parte, stabilitatea țării este una vitală în contextul conflictului din Ucraina și a pericolului rusesc care riscă să se extindă rapid și să cuprindă Europa, la cea mai mică scânteie scăpată de sub control.

Să ne gândim și ce s-ar întâmpla în România dacă forțele suveranist-extremiste, care agită apele în prezent, ar câștiga alegerile de anul acesta și ar prelua puterea?

Cât de stabilă, câtă pace și liniște va fi în societatea românească și în ce direcție se va îndrepta România-va avea o direcție europeană și euroatlantică sau va fi orientată pe orbita mirului rusesc, despre care se spune că au creat și dezvoltat aceste organizații care să servească interesele Moscovei tot mai amenințătoare în contextul actual?

Credeți că alegătorii români vor putea discerne cu adevărat importanța voturilor lor la urne și consecințele acestora sau vor vota doar în orb pe baza propagandei și manipulării crase la care sunt supuși?

Percepția actuală a multora dintre cetățenii români este că lucrurile  nu merg cum trebuie în România, iar perspectivele nu sunt deloc roz, iar aceste nemulțumiri se constată în reacțiile oamenilor care nu au alternative, soluții pentru a se prezenta la alegeri unde să voteze candidați viabili, competenți, integri, cu viziune și deschidere spre valorile democratice și euroatlantice.

Iar acum, mai mult ca oricând poate, țara are nevoie de cei mai buni oameni capabili ai ei, de inteligență și responsabilitate, de curaj în contextul amenințărilor rusești și nu numai, dar acești oameni nu au ieșit la rampă chiar dacă ei există în anonimat, neimplicați politic!

Chiar dacă unii politicieni mai vechi sau mai noi țipă electoral, cu  gurile până la urechi că ei sunt alternativa, nu au credibilitate. Au fost la butoanele puterii și au arătat ce pot, iar acest lucru nu pare să fie îndeajuns să le acorde încrederea cetățenilor la urne!

La ora actuală, România își arată tot mai mult vulnerabilitățile cu atât mai mult cu cât nu prezintă alternative viabile și potențial de generare!

Iar să alegi ciclic răul cel mai mic doar ca să nu câștige răul cel mai mare, pentru că nu ai alternative de viitor între cele două rele, s-a văzut că nu este o soluție bună de perspectivă!

Acum, e clar că n-ai cu cine!

O spun vehement tot mai mulți cetățeni!

Doar dacă printr-o minune, în aceste luni scurte până la alegeri nu va apărea o organizație, partid, mișcare, om, oameni providențiali, care să crească rapid, peste noapte, ca Făt Frumos din poveste și să salveze România din fața perspectivelor toxice și sumbre la urne!

Credeți într-o minune românească?

Va exploda vreo mămăligă anul acesta?

Eu nu cred! Nici măcar mămăliga ”dacică” nu va exploda, poate să facă doar o implozie la cât de agitată este!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite