Consumatorii de gaze, din nou abuzaţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de reacţie a consumatorilor, a societăţii civile, a oricăror altor entităţi, face ca în continuare jocurile să fie în defavoarea românilor.

La începutul lunii iunie 2015, ANRE anunţa prelungirea perioadei de tranzacţie a consumatorilor non-casnici la piaţa liberalizată, perioadă în care consumatorii vor fi nevoiţi să accepte preţul furnizorilor care le furnizează în prezent gaze: dat fiind timpul scurt rămas până la termenul limită 30 iunie 2015 şi numărul mare al consumatorilor noncasnici care nu au încheiat încă noi contracte de furnizare, ANRE a elaborat un proiect de modificare a ordinului nr. 107/2014, care extinde deadline-ul până la 31 august 2015.

Sfidătoare este clauza acestui act normativ, pentru consumatorii noncasnici care nu încheie, până la 31 august 2015: contractul transmis de furnizorul actual se consideră acceptat tacit dacă până la 31 august 2015, consumatorul nu îşi allege un alt consummator.

Aparent această decizie este în favoarea consumatorilor, apparent este o metodă de a I proteja pe aceştia să aibă gaze, dar o analiză atentă demonstrează că prin această forţare, actualii furnizori vor pune mâna tacit pe 71.000 de consumatori noncasnici, cu impunerea pre’ului gazelor acestora.

Obligaţia ANRE, era să iniţieze campanii de informare asupra liberalizării pieţii gazelor naturale în perioada anterioară liberalizării (2012 – 2014), o campanie intensă în perioada de tranziţie ianuarie – iunie 2015 şi o campanie mai agresivă perioada de posttranziţie (iulie-august 2015).

Liniştea care a dominat toate aceaste perioade dinspre ANRE, este acuzătoare, deoarece face jocurile furnizorilor de gaze care furnizează gaze în prezent gaze consumatorilor în virtutea unor situaţii istorice.

De remarcat că deşii perioada de tranziţie s-a finalizat la 1 iulie 2015, data la care contractele prelungite la începutul anului au expirat, furnizorii de gaze nu au mai transmis nici o ofertă pentru perioada următoare.

ANRE nu a dorit să lezeze perioada de concedii ale furnizoriilor şi a pregătit preluarea tacită a (inclusiv la un pret tacit) a jumatate din consumatorii noncasnici.

Legea gazelor conţine prevederi care stabileşte care sunt acţiunile care pot fi întreprinse de furnizori la 1 iulie 2015 în situaţia în care un consumator nu semnează un contract cu un furnizor

Conform Art. 177 din legea gazelor : preţurile se formează pe baza cererii şi a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale. Pe piaţa concurenţială cu amănuntul, furnizorii vând gaze naturale clienţilor finali prin contracte la preţuri negociate sau oferte-tip.

Ordinele ANRE au scopul de a detalia modul de aplicare a Legii gazelor si nu de a fi opozabile legii.

Astfel, ne găsim în situaţia în care pentru jumătate din consumatorii noncasnici din România, începând cu data de 1 iulie 2015, furnizorii vor furniza gaze naturale fără existenţa unui contract de gaze. În lipsa inaintarii unui act additional de prelungire a contractului existent, anterior datei de 1 iulie 2015, furnizorii se găsesc în poziţia de a încălca prevederile legii gazelor şi a furniza gaze fără contract.

Anterior datei de 1 ianuarie 2015, consumatorii au primit de la furnizorii lor de gaze o adresa prin care li se prezentau posibilitatea exercitarii dreptului de eligibilitate prin incheierea unui nou contract sau asigurarea furnizarii gazelor natural de actualul furnizor in baza contractului de furnizare a gazelor naturale existent in luna decembrie 2014, incepand cu data de 1 ianuarie 2015 şi până la data încheierii unui contract de vânzare – cumpărare aferent furnizării în regim negociat, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2015. Astfel, pentru a putea să se furnizeze gaze după data de 1 iulie 2015, furnizorii ar fi trebuit să înainteze un act additional. În lipsa acestuia, contractul de furnizare existent s-a încheiat.

Reluarea furnizarii gazelor, după data de 1 iulie 2015, se putea face conform legii, doar în baza unei negocieri sau a înaintării de către furnizorii de gaze a unei oferte-tip. Lipsa acestora determină încălca prevederilor legale privind furnizarea gazelor fără contract, respectiv permite consumatorilor posibiltatea să refuze parţial plata gazelor în perioada iulie – august 2015.

Astfel, un contract care nu există la data de 31 august 2015, nu se poate acceptat tacit începând cu data de 1 septembrie 2015.


Campania PreţCorectLaGaze a tras săptămânal semnale în ultimele 6 luni asupra modului în care s-a făcut informarea clienţilor noncasnici la data de 1 ianuare 2015 şi mai ales asupra faptului că clienţiilor nu li se aduce la cunoştiinţă că se găsesc într-o perioada de tranziţie, urmând ca la data de 1 iulie 2015 să intre întru totul în piaţa liberă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite