Comisia Europeană acuză dezinformarea rusă în UE: X (fosta Twitter) cea mai expusă

0
0
Publicat:

Conflictul din Ucraina a declanșat multe bătălii paralele, poate la fel de intense dar, respectând specificitatea fiecărui câmp de luptă, producând efecte mai puțin vizibile dat fiind că sunt mai puțin sângeroase și distrugerile nu par a fi într-atât de devastatoare încât să emoționeze opinia publică.

X blog unteanu

Dar asta nu înseamnă că mișcările ofensive sau sistemele defensive de apărare nu sunt puse în aplicare pe plan global, parte integrantă a unei uriașe campanii de război informațional purtat cu o intensitate extraordinară și pentru care se alocă sume imense în susținerea diferitelor sale componente, echipamente tehnice și echipe de creație și execuție. Că pe decidenții noștri asta nu-i interesează, asta chiar ne privește pe noi, dar chestiunea luptei împotriva dezinformării ruse în special și, pe fundal, a celei produse de state ostile sau concurente strategice – China în primul rând – au devenit priorități naționale și europene și, deja, avem a comenta unele rezultatele surprinzătoare ale muncii colectivelor interdisciplinare care au analizat situația existentă în diferite State Membre.

Foarte interesant este raportul prezentat de Vera Jurova în numele Comisiei Europene, observația principală fiind că există la ora actuală un nivel de dezinformare absolut neliniștitor pe rețelele sociale, ceea ce reiese după analiza datelor prezentate de Google, Meta, Microsoft și TikTok asupra modalităților concrete prin care luptă împotriva știrilor false. Cele patru platforme fac parte dintre cei 44 de semnatari ai Codului de bune practici din UE.

  inițiat anul trecut împotriva dezinformării, precizând că X (fosta Twitter) a părăsit această structură la începutul anului. Vice-pre-președinta Comisiei Europene a spus că Platforma X răspândește cel mai mult informațiile false, mai ales pe subiecte extrem de sensibile la nivelul Uniunii Europene, adică alegerile din diverse State Membre și războiul din Ucraina: „Dezinformarea nu este ceva nou și nu are loc pe aceste platforme online...dar în acest moment în care digitalizarea este din ce în ce mai răspândită, actori ostili găsesc aici noi căi de minare a democrațiilor noastre”  a spus Jurova, subliniind în special gravitatea situației pe care o exemplifică prin rolul statului rus în diseminarea jumătăților de adevăr pentru a arăta, în final, că democrațiile noastre „nu ar fi mai bune decât autocrațiile”. Context în care Jurova a subliniat că se bazează în afirmațiile sale pe rezultatele unui faze test lansată de semnatarii Codului european și în care au fost analizate trei State Membre (Spania, Polonia și Slovacia) pentru a măsura dezinformarea on line. Indicatori care au produs  „informații esențiale pentru a înțelege cât sunt de eficiente eforturilor platformelor pentru a lupta și mai bine împotriva dezinformării”.

Care sunt aceste eforturi concrete? Google, spre exemplu, a indicat că, între lunile ianuarie și aprilie,  plaforma sa You Tube a dezactivat 400 de canale implicate în operațiuni de influență legate de activitățile statului rus. TikTok a afirmat că a verificat 832 de postări videi legate de războiul din Ucraina și a retras din circulație 211 dintre ele. META a a comunicat că a adăugat pentru fiecare material o etichetă de verificare pentru 40 de milioane de elemente de conținut difuzate pe Facebook și pentru peste 1,1 milioane difuzate pe Instagram. Microsoft, proprietar val Linkdein, a restrâns sau blocat difuzarea a peste 6,7 milioane de conturi false pe rețeaua profesională. Baza pentru luarea de poziție a comisarului european este dată de un raport realizat de TrustLab.

image

Trebuie să respectați legea, supraveghem ce facețI !” a avertizat vice-președinta Comisiei Europene pe cei de la Twitter căci, astfel, Elon Musk să știe că nu a rezolvat problemele doar fiindcă nu mai este semnatar al Patului european, căci, la nivelul UE, există DIGITAL SERVICES ACT care spune că, în caz de probleme majore, companiile din domeniu pot fi penalizate sever, cu până lab 6% din cifra lor mondială de afaceri.

windows microsoft  blog unteanu jpg

Cu toată delicatețea necesară, se anunță deschiderea unei noi etape pragmatice și mare atenție la ce spune oficialul european deoarece, firește, zona de lucru este nouă și cu implicații extraordinare în domeniul securității personale și colective: „Sunt bucuroasă să constat că marile platforme au început să lucreze împotriva riscurilor Inteligenței Artificiale generative, începând să stabilească garanții pentru informarea utilizatorilor asupra originii sintetice a conținutului pus online...Riscurile sunt deosebit de ridicate în contextul alegerilor. Cer deci platformelor să rămână foarte atente în acest domeniu în contextul alegerilor”.

image

Etapa următoare - demarată deja de unele laboratoare specializate americane - poate privi o analiză a folosirii conținutului generat pe baza unui deep fake sau a unor procedee simulare care au la bază tehnologii extrem de performante care să schimbe eventual sensul alegerilor prin difuzarea unor materiale false, generate de Inteligența Artificială.

Dezinformare la un alt domeniu, a început deja pe unele surse și, ca răspuns, o poliție incipientă na Internetului să fie oare răspunsul potrivit?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite