Cetăţenii nimănui votează

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne-au luat Statul. Ordonanţa de urgenţă 7/2019 a capturat justiţia. În România, justiţia nu mai poate fi independentă. Într-un stat care nu este al nostru, un stat capturat, într-o ţară în care justiţia nu mai este independentă, suntem cetăţenii nimănui.

Mai ştiu câteva milioane de cetăţeni români care se simt ai nimănui de multă vreme: diaspora. Zilele trecute m-au marcat cuvintele lui Ergean, cetăţean român care trăieşte în Italia, ţara cu cel mai mare număr de imigranţi români, aproape toţi provenind din imigraţie recentă: „În ţară nu e bine, e spălare de creiere. Iar aici, în străinătate, suntem distruşi psihic. Suntem cetăţenii nimănui“.

Avem cea mai mare diaspora din Europa, dar pe care nu o tutelează nimeni. Statul român nu are statistici - nu ştie cu claritate cine sunt aceşti oameni, de unde pleacă, de ce pleacă, ce lasă în urmă, ce legături au cu ţara, ce nevoi au, ce speră. Nu are studii proprii relevante, analize de impact, analize sociale, strategie pentru controlarea fenomenului, strategie demografică etc. Or, fără aceste date, statul român nu ştie cum să acţioneze în favoarea diasporei în raport cu statele în care se stabilesc românii. Prin urmare, nu poate acţiona strategic.

Acest lucru se simte acut de către toate părţile implicate. În primul rând, îl simt românii, care au sentimentul profund că sunt ai nimănui, exilaţi, că nu sunt doriţi cu adevărat de nimeni. Apoi, îl simt cei rămaşi acasă, mai ales bătrâni şi copii, care se simt dublu abandonaţi: de cei care pleacă şi de statul român, care nu are niciun plan să stopeze exodul. Nu în ultimul rând, nepăsarea statului român e simţită de autorităţile statelor cu comunităţi mari de imigranţi români. Acestea fie consideră că nu au un partener de încredere şi responsabil cu care să colaboreze pentru gestionarea tuturor aspectelor legate de imigrare, începând de la date pertinente până la schimb de bune practici sau proiecte de integrare; fie constată că sunt singurele autorităţi care se preocupă real de aceşti oameni. Un exemplu este Proiectul ORBITS, care studiază mobilitatea intra-europeană folosind ca exemplu comunitatea românească, căreia îi face mult mai bine cunoscută cultura, susţinut doar de Spania. Autorităţile române n-au fost interesate de el.

Tabloul e dezolant şi peste el se adaugă norul gri al populismului şi naţionalismului care invadează Europa. Victimele cele mai vulnerabile ale lui sunt „străinii“, adică imigranţii. Diaspora română a plecat de „acasă“ şi simte cum politica iresponsabilă îi reduce zilnic şansele să mai regăsească calea înapoi.

Ce e de făcut? 

În primul rând, să cerem statului român o strategie pentru diaspora şi guvernare responsabilă.

Apoi, să mobilizăm diaspora la vot, la alegerile europarlamentare din 26 mai, aşa cum o face, de exemplu, Asociaţia Europaeus, în parteneriat cu Asociaţia Spirit Românesc Onlus (Italia) şi cu Centrul Europe Direct Botoşani (România), ca parte integrantă a campaniei #IoVotoUe / #EuVotez.

Din circa un milion de cetăţeni români, în Italia, la ultimele alegeri europene au votat doar 4.000. Aşadar, cetăţenii români sunt subreprezentaţi şi în Europa, şi în ţară. Cu toate că, potrivit Legii nr. 208/2015, românii din diaspora ar trebui să fie reprezentaţi de opt deputaţi şi de patru senatori, printr-o anexă la această lege numărul acestor parlamentari a fost plafonat la jumătate din numărul stabilit legal.

Cetăţenii români din diaspora pot, deci, vota listele româneşti sau pe cele ale statelor europene unde se află. În Italia, cetăţenii români pot vota pentru reprezentanţi din comunitate care candidează la alegerile europene pe liste italiene sau pot vota listele cu candidaţi români. 25 februarie e data scadentă pentru înregistrarea pe listele electorale italiene (pentru românii care vor să voteze reprezentanţi din Italia).

Alegerile europarlamentare din 26 mai sunt o ocazie pentru cetăţenii români să acţioneze!. Dacă alegeţi să votaţi pe listele ţării gazdă, trebuie sa vă înscrieţi pe listele electorale, conform regulilor ţării în care vă aflati. Dacă vreţi să votaţi listele cu candidaţi români, prezentaţi-vă la vot la secţiile organizate de Ministerul Afacerilor Externe sau veniţi să votaţi în ţara în care v-aţi născut.

Acest articol din Der Spiegel afirmă că România sub PSD devine o problemă pentru social-democraţii europeni în alegerile europene, în condiţiile în care prognozele spun că social-democraţii europeni vor pierde oricum la alegerile europene mai mult de un sfert din locurile pe care le deţin în Parlamentul European. Deci s-ar putea ca PSD să piardă sprijinul social-democraţilor europeni. Acest fapt şi votul fiecăruia dintre noi vor învinge PSD în alegerile europene din 26 mai 2019!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite