Ce am făcut pentru agricultori în Parlamentul European

0
0
Publicat:

În Uniunea Europeană există peste nouă milioane de exploatații agricole, aproximativ două treimi dintre acestea având mai puțin de cinci hectare. Este și cazul a numeroase exploatații agricole din România. De asemenea, la nivel european, abia 12% dintre fermieri au sub 40 de ani.

Cu toate acestea, pe ei, pe agricultori ne bazăm cu toții pentru a avea acces la hrană sănătoasă și, mai ales, la hrană proaspătă, produsă pe plan local, aproape de noi și de către concetățenii noștri. Așa este normal și așa trebuie să fie!

Prin urmare, sprijinul pentru agricultori a reprezentat o prioritate constantă în acest mandat, 2019-2024, atât pentru mine personal, dar și pentru ceilalți colegi europarlamentari PNL și pentru grupul nostru politic, al Popularilor Europeni Creștin-Democrați (PPE).

De aceea, vreau să vă prezint câteva dintre rezultatele obținute de noi în ultimii cinci ani pentru a sprijini fermierii și agricultura.

---------

Și am să încep cu două clarificări extrem de importante privind poziția PNL și a PPE în ceea ce privește unele detalii care au creat multe discuții printre agricultori și nu numai. Ele reprezintă și două angajamente de care ne vom ocupa încă din această vară, imediat după alegeri.

PNL și grupul PPE, dragi agricultori, susțin reducerea pesticidelor, dar susține utilizarea lor responsabilă! Însă legea propusă în prezent de către Comisia Europeană nu este adecvată pentru dumneavoastră. Știm asta, pentru că suntem în contact permanent.

Noi vrem să evităm creșterea prețurilor alimentelor în timpul războaielor în curs și a inflației crescânde. Avem nevoie să producem mai multă hrană - nu mai puțină - și să garantăm securitatea alimentară.

De aceea, a pune întreaga povară pe umerii dumneavoastră prin interzicerea utilizării raționale a pesticidelor este inacceptabil pentru noi! Vom reface propunerea legislativă ținând cont și de consumatori, dar și de agricultori!

A doua clarificare. PNL și grupul PPE nu au pledat NICIODATĂ pentru importul grâului și porumbului ucrainean în UE, ci pentru ajutorul la distribuirea acestuia către regiunile non-UE în care există nevoi, cum ar fi Africa de Nord sau Orientul Mijlociu!

Cu toate acestea, "Liniile de Solidaritate" stabilite de Comisia Europeană pentru tranzitul produselor ucrainene nu au funcționat niciodată, iar clienții din statele membre estice ale UE au fost mai mult decât fericiți să cumpere grâu și porumb ucrainean pentru hrana animalelor la un preț mai mic.

Din acest motiv, imediat după alegerile din 9 iunie, noi ne angajăm ferm să facem ca Liniile de Solidaritate să funcționeze!

---------

Să vorbim însă și despre ce am realizat în Parlamentul European în mandatul 2019-2024 pentru agricultori.

Prin eforturile grupului PPE și ale europarlamentarilor PNL, noua Politică Agricolă Comună (PAC), adoptată în iunie 2021, va menține alimentele accesibile, garantând calitatea și combinând sustenabilitatea economică, socială și ecologică a agriculturii europene. Pentru prima dată în istoria PAC, 10% din plăți vor trebui redistribuite către fermele mici.

Eforturile noastre vor ajuta, de asemenea, tinerii fermieri și zonele rurale. Am înființat o rezervă de criză de 450 de milioane de euro, complet funcțională, pentru a permite Uniunii să răspundă prompt când fermierii se confruntă cu vremuri dificile. Creșterea finanțării pentru măsurile ecologice este fără precedent, iar o cotă de 25% pentru schemele eco este mai ambițioasă decât ceea ce au dorit inițial statele membre. În plus, pentru prima dată, administrațiile naționale pot corecta erorile făcute cu bună credință de către fermieri, reducând astfel birocrația.

Un raport parlamentar privind planul de acțiune al UE pentru agricultura organică a fost adoptat de Parlament în mai 2022. Aici, noi, europarlamentarii PNL din grupul PPE, am subliniat clar că dimensiunea sectorului agricol organic trebuie să fie determinată de piețe, nu de ținte predefinite. Am militat pentru flexibilitate, eliminând barierele birocratice și susținând lanțurile regionale de aprovizionare.

Odată cu creșterea prețurilor îngrășămintelor din cauza atacului rusesc din Ucraina, grupul PPE a presat permanent Comisia Europeană să acționeze. În cele din urmă, presiunile noastre au trezit Comisia, impulsionând-o să elaboreze o strategie privind îngrășămintele și să ia măsuri pentru a reduce prețurile în creștere, care au dus și la creșterea prețurilor alimentelor. Am continuat să lucrăm pentru o strategie pe termen lung mai eficientă.

Grupul PPE și europarlamentarii PNL au îmbunătățit semnificativ legea propusă de Comisia Europeană privind emisiile industriale. Mulțumită eforturilor noastre, Parlamentul nu a permis fermelor de creștere a bovinelor să fie reclasificate ca mari poluatori industriali și, prin urmare, a evitat impunerea unei noi sarcini administrative pentru acestea.

La inițiativa Grupului PPE, Parlamentul a adoptat o rezoluție privind carnivorele mari, în care am cerut Comisiei să acționeze pentru a schimba statutul de protecție al lupilor, deoarece concentrarea de haite de lupi în unele regiuni europene a devenit o reală problemă pentru siguranța animalelor domestice. În răspuns la această rezoluție, Comisia Europeană a făcut o propunere pentru a schimba statutul de protecție al lupilor de la 'strict protejat' la 'protejat'.

Sunt, iată, câteva exemple care arată clar că PNL și grupul PPE Creștin-Democrat respectă, înțeleg și sprijină agricultorii. Și vă asigur că atât eu cât și colegii mei vom continua să susținem fermierii și să luptăm pentru ei.

Avem nevoie, în România și în întreaga Uniune, de un sector agricol viu, dinamic, performant, ferit de excesele stângii și de birocrație, iar angajamentul nostru este că vom obține noi rezultate pentru fermieri și pentru consumatori în funcție de nevoile lor reale, de bunul simț, de tradiție și nu de ideologii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite