Când minciuna devine armă! „Fiul” inventat al domnului Bolojan

0
0
Publicat:

România, alături de toate democrațiile lumii, se confruntă astăzi cu o nouă provocare majoră adusă de războiul informațional, extrem de real, purtat împotriva noastră. Nu vorbim despre un conflict purtat cu arme convenționale, așadar, ci despre unul insidios, invizibil pentru mulți cetățeni, dar cu potențialul de a afecta însăși esența societăților democratice, adică încrederea publică în stat.

Shutterstock
Shutterstock

Astăzi, unele dintre cele mai periculoase arme sunt minciunile. Minciuni bine împachetate, distribuite cu viteză prin rețele sociale, menite să manipuleze, să creeze teamă și să demobilizeze cetățenii.

Săptămâna trecută, România a fost ținta unui astfel de atac.

Pe Facebook, în grupuri aparent locale și inofensive, a fost răspândită o știre falsă cutremurătoare: „Fiul președintelui României, Ilie Bolojan, a murit într-un accident de mașină”. O informație complet fabricată, falsă de la un capăt la altul.

Ilie Bolojan nu are fiu. Nu a existat niciun accident legat de apropiații săi, nimic.

Și totuși, fotografia unui accident real a fost folosită, emoțiile oamenilor au fost manipulate, iar mesajul a fost răspândit prin conturi false, pe pagini create artificial, toate cu scopul de a stârni panică și de a întări un sentiment de neîncredere față de instituții.

Asta este dezinformarea, o armă, în niciun caz o opinie! Ea nu constă doar în a răspândi minciuni grosolane ci mai ales în a amesteca adevărul cu minciuna, astfel încât să fie imposibil de separat! Este principiul ei de bază!

În lumea liberă, opiniile, inclusiv cele critice, sunt protejate. Dezinformarea, însă, nu este opinie. Este o acțiune intenționată, coordonată, pusă la cale pentru a manipula, a induce în eroare și a slăbi coeziunea socială.

Accentuez faptul că aceasta nu este doar o problemă românească; este o strategie folosită de actori statali sau rețele internaționale care urmăresc slăbirea democrațiilor occidentale din interior.

Dar haideți, înainte de a trece mai departe, să ne gândim și la factorul uman.

Ce vreau să spun este faptul că dezinformarea, minciuna, manipularea, nu au ca țintă numai publicul larg. Desigur, noi toți, ca popor, suntem ținta principală. Dar! O altă țintă a acestor acțiuni coordonate sunt și liderii noștri.

Ilie Bolojan este, cu siguranță, un lider dorit de mulți români, un om politic cu o imagine impecabilă și, mai ales, cu rezultate în spatele său. Este un om care are multe de oferit viitorului european al României!

Și atunci, în acest caz, de exemplu, când cei care inițiază și propagă astfel de minciuni, când vorbim despre o persoană despre care se spune că și-ar fi pierdut copilul într-un accident, este clar că ținta este și acea persoană! Ținta este să te atace și pe tine, ca lider, la nivel uman, să te slăbească, să te facă să eziți, să îți fie frică, să o lași mai moale cu Europa, cu democrația, cu NATO și să te gândești la nivel uman, personal, să pui lucrurile ’în perspectivă’, să faci un pas în spate...

Despre asta vorbim, dragi cititori și este ATÂT de pervers și de periculos și este ATÂT de evident că vorbim despre un război informațional împotriva noastră, că suntem ținta lui și că arma este minciuna, dar, uneori, sau de multe ori, și lipsa noastră de reacție, de gândire critică, ușurință de a prelua și accepta rapid ORICE ni se servește pe Facebook sau TikTok.

Vă rog să nu uitați: scopul dezinformării nu este să convingă, ci să ne distrugă reflexele de gândire critică.

Vă puteți întreba de ce suntem vizați și noi.

Răspunsul meu este acela că România este astăzi o democrație consolidată. Suntem membru NATO, al Uniunii Europene, am intrat și în Spațiul Schengen, avem una dintre cele mai mari creșteri economice din UE în ultimii 20 de ani și suntem un partener strategic al SUA și un pilon de stabilitate la granița estică a Europei.

Aceste progrese, ne este clar, nu sunt pe placul tuturor. De aceea, cei care au interes ca România să fie slabă și izolată vor încerca orice, cum am spus, pentru a submina încrederea cetățenilor în propriul stat, a induce frică în lideri, a reduce participarea la vot, a răspândi teorii conspiraționiste și a ne frâna integrarea europeană și modernizare.

Aceasta este adevărata miză a dezinformării! Nu numai să convingă oamenii să creadă o minciună, ci să îi facă să renunțe la implicare, să devină cinici și să nu mai creadă în soluțiile democratice.

În cazul care i-a fost inventat domnului Bolojan nu era vorba numai de un ’accident’. Scopul acestei dezinformări, confirmat de investigația ANCOM și a Ministerului Afacerilor Interne, a fost să inducă panică și să descurajeze participarea cetățenilor la vot.

Metoda este veche, dar eficientă: emoție puternică (în acest caz, moartea inventată a unui ’fiu’ inexistent), distribuire masivă prin conturi false, crearea de suspiciuni și teamă, scăderea încrederii în lideri.

Și toate acestea cu un scop precis: slăbirea democrației românești.

Dar! Eu sunt convins că cea mai puternică apărare rămâne vigilența noastră, ca cetățeni.

Așadar, cum ne apărăm ca societate, știind că cel mai eficient agent de dezinformare nu este cel care inventează minciuna, ci cel care o crede sincer și o răspândește.

Eu vreau să vă propun câteva reguli simple, dar esențiale, pentru nu fi noi agenții de influență ai unor state care ne vor răul.

Verificați sursa informației. Dacă o știre nu este preluată de instituții media cunoscute, fiți sceptici.

Evitați să distribuiți conținut alarmist fără să verificați autenticitatea lui.

Nu intrați în jocul fricii. Tocmai emoțiile puternice, NU argumentele, sunt folosite de manipulatori pentru a trece de filtrul rațional al gândirii.

Participați la vot! Cea mai mare teamă a celor care orchestrează aceste campanii nu este că veți vota ’greșit’. Teama lor este că veți vota! Implicarea cetățenilor înseamnă o democrație sănătoasă.

Nu în ultimul rând, educați-vă constant despre riscurile dezinformării. Cu cât mai mulți români recunosc metodele acestor campanii, cu atât ele vor avea mai puțin succes.

Am mai spus-o și cu alte prilejuri, dar vreau să repet: democrația nu este un dar ireversibil, ea este un angajament continuu. Fiecare vot exprimat, fiecare decizie informată, fiecare gest de implicare, reprezintă pași prin care ne apărăm atât prezentul cât ci și viitorul.

În fața celor care vor să ne dezbine, răspunsul nostru trebuie să fie simplu și clar: un popor informat și mobilizat este mai puternic decât orice rețea de dezinformare!

România a ales democrația acum mai bine de 30 de ani și o va alege din nou, sunt convins, pe 18 mai, prin fiecare cetățean care refuză să fie manipulat și care își face auzită vocea.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite