Bioindicatorii îmbătrânirii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îmbătrânirea organismului uman este un fenomen natural cu care ne confruntăm fiecare dintre noi pe parcursul vieţii . Din păcate, nu există până astăzi nici o poţiune miraculoasă care să stopeze definitiv acest proces, în ciuda tuturor eforturilor oamenilor de ştiinţă din întreaga lume, care studiază constant fenomenele de degradare ale corpului odată cu trecerea timpului.

Primele semne ale bătrâneţii  le putem detecta singuri: ridurile, lipsa de supleţe a pielii, greutatea în mişcări, tendinţa către sedentarism, rărirea părului, scăderea  libidoului sexual, ţesuturile se degenerează mult mai repede, apar dureri de oase şi încheieturi .   

Recunoscând că fiinţele umane nu îmbătrânesc la fel, savanţii au descris  trei moduri diferite de a caracteriza vârsta unei persoane: 

  

 -  vârsta cronologică 

  

 - vârsta biologică 

  

 - vârsta psihologică 

  

Dintre acestea, un loc important îl ocupă analiză vârstei biologice, ea fiind definită că o măsură  a cât de bine funcţionează sistemele noastre fiziologice. Putem determina valorile pentru aproape fiecare proces biochimic şi fiziologic în parte. 

  

Aceşti parametrii au fost denumiţi bioindicatori ai îmbătrânirii şi este esenţial să îi cunoaştem şi să încercam să-i păstrăm într-o stare de cât mai bună funcţionare ,întârziind astfel  apariţia fenomenelor de degenerare cât mai mult timp posibil. 

  

 Iată la ce trebuie să fim atenţi: 

  

 - capacitatea de efort 

  

 - nivelele de antioxidanţi 

  

 - acuitatea auditivă 

  

 - acuitatea vizuală 

  

 - tensiunea arterială 

  

 - glicemia 

  

 - ţesut adipos în corp 

  

 - densitatea oaselor 

  

 - nivelele de colesterol  şi lipide 

  

 - nivelul hormonal 

  

 - sistemul imunitar 

  

 - metabolismul bazal 

  

 - masa musculară 

  

 - puterea musculară 

  

 - elasticitatea pielii 

  

 - termoreglarea 

  

Ideile noastre despre corpul uman, despre îmbătrânirea lui,  trec printr-o schimbare radicală deschizându-ne posibilitatea pentru o sănătate, o vitalitate şi o longevitate fără precedent. 

  

Conform ultimelor cercetări, se pare că limita de viaţă pentru organismul uman ar fi de 125 de ani. Acum e momentul să decidem cum vom deveni bătrâni. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite