„America privatizează democraţia”, Japonia critică China, iar Beijing-ul „interzice” Omicron-ul la Olimpiadă. China la zi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Conform presei chineze, Pentagonul plănuieşte să extindă bazele militare din Guam şi Australia pentru a se confrunta cu China.
Foto: Conform presei chineze, Pentagonul plănuieşte să extindă bazele militare din Guam şi Australia pentru a se confrunta cu China.

În numărul de astăzi, vă prezentăm o serie de declaraţii oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe de la sfârşitul lunii noiembrie (29-30 noeimbrie).

Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziţia oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile şi materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).

Sumar:

  • „Summitul pentru democraţie” primeşte din ce în ce mai multe critici din partea comunităţii internaţionale
  • Premierul japonez Fumio Kishida critică China
  • SUA boicotează diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, de la Beijing
  • Taiwanul anunţă înfiinţarea unui birou în Washington, menit să se ocupe de afacerile veteranilor
  • China îşi întăreşte poziţiile în Africa
  • Pentagonul plănuieşte să-şi extindă bazele militare din Guam şi Australia pentru a consolida apărarea împotriva Chinei
  • China susţine că Omicron nu va afecta Olimpiada de iarnă
  • Andrei Kortunov: „Summitul pentru Democraţie” „încearcă să transforme lumea modernă colorată într-o lume alb-negru”
  • „Summitul pentru democraţie” primeşte din ce în ce mai multe critici din partea comunităţii internaţionale

Macau Monthly: Pe 25 noiembrie, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto a criticat „Summitul pentru Democraţie”, pe care SUA îl vor organiza în luna decembrie, spunând că acesta prezintă caracteristicile politicii interne a Statelor Unite. De asemenea, am mai remarcat că, într-un articol comun publicat zilele trecute, ambasadorii Chinei şi Rusiei la Washington, Qin Gang şi Anatoli Antonov, au susţinut faptul că SUA îşi permit să definească „cine este o ţară democratică şi cine nu este eligibil pentru acest statut” face parte dintr-o „mentalitate de Război Rece”. Aceasta va reaprinde confruntarea ideologică şi diviziunile globale şi va crea noi linii de demarcaţie.” Ce aveţi de comentat pe această temă?

a

Foto: Ambasadorii Rusiei şi Chinei la Washington - Anatoli Antonov (stânga) şi Qin Gang (dreapta)

Wang Wenbin: Criticile comunităţii internaţionale la adresa „Summitului pentru Democraţie” au devenit din ce în ce mai puternice în ultimul timp, ceea ce reflectă suspiciunea şi opoziţia comunităţii  internaţionale faţă de această acţiune a Statelor Unite.

În primul rând, Statele Unite au autoritatea morală sau legitimitatea de a organiza „Summitul pentru Democraţie”? Democraţia SUA este una plină de pete. Potrivit unor sondaje, 44% dintre oamenii din întreaga lume consideră că SUA este cea mai mare ameninţare la adresa democraţiei globale, iar 81% dintre americani cred că democraţia americană se confruntă cu ameninţări interne serioase. SUA şi-au depăşit creditul democratic, iar democraţia americană s-a evaporat. Cu toate acestea, sub pretextul democraţiei, Statele Unite continuă să se amestece în afacerile interne ale altor ţări, încălcându-le suveranitatea şi totodată să încalce principiile de bază ale dreptului internaţional şi normele de bază care guvernează relaţiile internaţionale. Organizarea „Summitului pentru Democraţie” nu este nici justificată, nici legitimă. Reprezintă doar un truc vechi de tratare a problemelor interne în străinătate”, în încercarea de a găsi un remediu.

În al doilea rând, organizarea acestui summit este o mişcare pro sau împotriva democraţiei?  Dacă o ţară este democratică sau nu, ar trebui să decidă poporul ţării respective, nu o altă ţară străină. Standardul de măsurare a democraţiei ar trebui să fie dacă este sau nu în concordanţă cu nevoile oamenilor şi dacă le oferă suficient sentiment de participare, satisfacţie şi câştig acestora. Statele Unite stabilesc după bunul plac care sunt ţările democratice şi care sunt cele nedemocratice. Măsoară meritele democraţiei altor ţări după propriile criterii. Aceasta este privatizare democraţiei. Este o trădare a spiritului democratic! Nimic nu poate fi mai nedemocratic!

În al treilea rând, „Summitul pentru Democraţie” este un act de democraţie adevărată sau de pseudo-democraţie? Democraţia este o valoare comună pentru întreaga umanitate. Ţările nu ar trebui doar să susţină democraţia la nivel intern, ci şi o mai mare democraţie şi statul de drept în relaţiile internaţionale, cât şi sistemul internaţional centrat pe ONU şi ordinea internaţională bazată pe dreptul internaţional. Democraţia este doar un pretext pe baza căruia Statele Unite împarte lumea în tabere diferite. Adevăratele sale intenţii  sunt foarte bine ascunse. SUA încearcă să transforme democraţia în arme şi să o folosească ca instrument pentru a-şi avansa agenda geostrategică.

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la sfârşitul Războiului Rece. Organizarea „Summitului pentru Democraţie” de către Statele Unite este o acţiune periculoasă de a reaprinde „mentalitatea Războiului Rece”, faţă de care comunitatea internaţională ar trebui să fie în alertă maximă. Facem apel la oamenii din toate categoriile sociale să respingă în comun actele antidemocratice şi pseudo-democratice pentru a menţine solidaritatea şi cooperarea internaţională şi pentru a promova pacea şi dezvoltarea mondială.

Sursa, 29 noiembrie 2021.

  • Premierul japonez Fumio Kishida critică China

China Daily: Potrivit Kyodo News, în timpul participării sale la cel de-al 13-lea Summit ASIA-EUROPA (ASEM) prin intermediul video-conferinţei, premierul japonez Fumio Kishida şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la problemele legate de drepturile omului în Hong Kong şi Xinjiang şi, totodată, o opoziţie puternică faţă de încercările Chinei de a schimba status quo-ul în Marea Chinei de Est şi de Sud. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

a

Foto: Premierul japonez Fumio Kishida

Wang Wenbin: În discursurile ţinute în cadrul întâlnirii informale a celui de-al 13-lea Summit Asia-Europa, liderul japonez şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la „problemele legate de drepturile omului din Hong Kong şi Xinjiang”, fapt pe care partea chineză l-a respins imediat.

China  a respins ferm acuzaţiile nejustificate ale Japoniei. Problemele legate de Xinjiang nu se referă în niciun caz la drepturile omului. Sunt probleme de combatere a terorismului, deradicalizare şi luptă împotriva separatismului. Reprimarea de către guvernul chinez a activităţilor violente şi teroriste în conformitate cu legea este cea mai bună protecţie a drepturilor omului din toate grupurile etnice din Xinjiang. Hong Kong face parte din China, iar afacerile Hong Kong sunt doar afacerile interne ale Chinei. Guvernul chinez este hotărât să protejeze suveranitatea naţională, securitatea şi interesele de dezvoltare, să implementeze o ţară, două sisteme şi să respingă ingerenţa străină în afacerile din Hong Kong. Japonia ar trebui să reflecteze profund asupra propriei istorii şi a abuzurilor drepturilor omului, în loc să se amestece după bunul plac în afacerile interne ale Chinei.

Decizia Japoniei de a deversa în ocean apa contaminată cu nuclear de la Fukushima este total iresponsabilă şi va pune în pericol atât ecologia marină globală, cât şi sănătatea publică. Partea japoneză trebuie să ofere comunităţii internaţionale o explicaţie responsabilă şi satisfăcătoare.

La acest summit ASEM, China şi multe ţări ASEAN şi-au exprimat disponibilitatea de a avansa în mod activ consultările „Codului de conduită al Mării Chinei de Sud” pentru a ajunge cât mai repede la un conţinut eficient şi de fond, în concordanţă cu dreptul internaţional, inclusiv „Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării”. Poziţia Japoniei este în mod clar în contradicţie cu aspiraţia şi acţiunea ţărilor din regiune.

Insulele Diaoyu şi insulele sale afiliate sunt teritoriul inerent al Chinei. Suveranitatea Chinei asupra insulelor şi a apelor lor adiacente este de necontestat. China îşi salvează cu fermitate suveranitatea teritorială şi drepturile şi interesele maritime. Japonia ar trebui să reflecteze asupra istoriei, să înfrunte realitatea, să oprească provocările şi să-şi arate sinceritatea pentru rezolvarea problemelor prin dialog cu acţiuni concrete.

Sursa, 29 noiembrie 2021.

  • SUA boicotează diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, de la Beijing

Global Times: Potrivit anumitor ştiri, administraţia Biden ar putea anunţa la sfârşitul lunii noiembrie că oficialii guvernamentali americani nu vor participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, pentru „a răspunde încălcărilor drepturilor omului din China”, fără să afecteze în vreun fel sportivii americani. Un număr restrâns de ţări din Occident au spus că se gândesc dacă vor iniţia un boicot împreună. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Răspunsul Chinei la ameninţările Statelor Unite că vor boicota Jocurile Olimpice de la Beijing
Răspunsul Chinei la ameninţările Statelor Unite că vor boicota Jocurile Olimpice de la Beijing

Wang Wenbin: Jocurile de iarnă de la Beijing reprezintă un eveniment grandios pentru sportivii olimpici şi iubitorii de sporturi de iarnă din întreaga lume, nu o scenă pentru un spectacol politic şi manipulare politică. Un Joc Olimpic de succes şi interesant se bazează pe eforturile comune ale familiei Jocurilor de iarnă, nu pe prezenţa oficialilor din fiecare ţară. Speram că unele ţări se vor plasa în poziţia corectă. În plus, conform regulilor olimpice, politicienii din diferite ţări sunt invitaţi să participe la Jocurile Olimpice de către propriul Comitet Olimpic.

SUA şi un număr restrâns de ţări din Occident au făcut mare tam-tam cu privire la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, legând prezenţa oficialilor lor cu aşa-numitele probleme legate de drepturile omului. Aceasta este, în esenţă, o campanie calomnioasă în numele apărării drepturilor omului. Un astfel de act încalcă în mod evident „Carta Olimpică”, în special principiul „neutralităţii politice sportive” şi contravine noului motto olimpic „împreună, mai multă unitate”, deviza fiind „ÎMPREUNĂ PENTRU UN VIITOR COMUN” . Acest lucru va fi întâmpinat cu o opoziţie fermă din partea comunităţii internaţionale.

În prezent, pregătirile pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au intrat în etapa de sprint cu numărătoare inversă. Comunitatea internaţională, inclusiv Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), recunoaşte munca de pregătire. Sportivii străini, inclusiv un număr mare de sportivi americani, aşteaptă cu nerăbdare să vină în China pentru Jocurile Olimpice. Suntem convinşi că, sub îndrumarea spiritului olimpic şi a eforturilor comune depuse de toate părţile, vom putea cu siguranţă să prezentăm lumii un eveniment olimpic simplu, sigur şi interesant şi să promovăm împreună dezvoltarea sănătoasă a cauzei olimpice internaţionale.

Sursa, 29 noiembrie 2021.

  • Taiwanul anunţă înfiinţarea unui birou în Washington, menit să se ocupe de afacerile veteranilor

Bloomberg: Taiwan a anunţat vinerea trecută, pe 26 noiembrie, că va înfiinţa un birou la Washington anul viitor, care să se ocupe de afacerile veteranilor. Potrivit „Ministerului Apărării Naţionale” din Taipei,  27 de avioane chineze au intrat în „Zona de identificare a apărării aeriene” a Taiwanului. Şi astăzi, Tsai Ing-wen a declarat că Lituania va deschide o reprezentanţă în Taiwan la începutul anului viitor. Ce are de comentat Ministerul de Externe cu privire la aceste noi evoluţii?

Wang Wenbin: În ceea ce priveşte prima întrebare adresată de dumneavoastră, problema Taiwanului se referă la suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, precum şi la interesele de bază ale Chinei. Hotărârea Chinei de a-şi menţine suveranitatea şi integritatea teritorială este una fermă, iar tendinţa istorică a Chinei de a realiza reunificarea este de neoprit. Îi sfătuim pe americani să nu se joace cu focul. În caz contrar, vor culege ceea ce seamănă! Acelaşi avertisment îl adresăm şi autorităţilor din Taiwan. Încercarea de a solicita sprijin străin, punerea bazelor în Statele Unite pentru a-şi căuta independenţa şi rezistenţa la reunificare cu forţa se vor dovedi a fi în van.

a

Foto:Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe

Cea de-a doua întrebare nu este o întrebare diplomatică, de aceea vă îndemn să vă adresaţi autorităţile competente

Cât despre a treia întrebare, China a luat măsuri legitime faţă de acţiunea eronată a Lituaniei pentru a crea impresia falsă de „o China, un Taiwan”. Suveranitatea Chinei nu va fi încălcată, iar cei care o subminează vor plăti preţul. Nimeni nu ar trebui să-şi facă iluzii în legătură cu asta. Îndemnăm încă o dată Lituania să-şi corecteze greşelile prin acţiuni concrete şi să-şi îndeplinească cu seriozitate angajamentul politic în ceea ce priveşte problemele legate de Taiwan.

Sursa, 29 noiembrie 2021.

  • China îşi întăreşte poziţiile în Africa

CCTV: Recent, în suburbiile din partea de sud ale Addis Abeba, capitala Etiopiei, a avut loc ceremonia de finalizare a structurii principale a primei faze a Proiectului Centrului African pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Africa, sprijinit de China. Ne-aţi putea oferi mai multe detalii pe această temă?

a

Wang Wenbin: Pe 26 noiembrie, ceremonia de finalizare a structurii principale a primei faze a Proiectului Centrului African pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Africa, sprijinit de China, a avut loc cu succes în suburbiile din sudul capitalei Etiopiei, Addis Abeba. Proiectul, început în decembrie 2020, are o suprafaţă totală de construcţie de 23.500 m2. Vă puteţi imagina că este o realizare câştigată cu greu. În decurs de un an, în ciuda impactului pe care l-a avut virusul COVID-19, lucrătorii chinezi şi personalul local au lucrat îndeaproape pentru a depăşi impactul epidemiei. Acesta este o dovadă puternică a aprofundării cooperării China-Africa.

După finalizarea proiectului, acesta va deveni primul centru de control al bolilor din Africa cu birouri şi laboratoare moderne şi facilităţi sofisticate de pe continentul african. El va avea o contribuţie importantă în consolidarea prevenirii şi controlului epidemiei în Africa.

China a aderat întotdeauna la principiul sincerităţii, al rezultatelor reale, al prieteniei, al bunei-credinţe, al urmăririi intereselor mai bune şi comune în politicile sale privind Africa şi a cooperat cu ţările africane pe calea dezvoltării. COVID-19 nu a împiedicat cooperarea China-Africa să facă progrese. Finalizarea cu succes a proiectului de construcţie a sediului Centrului African pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor este o imagine vie a spiritului de fraternitate şi cooperare prietenoasă dintre China şi Africa în contextul pandemiei.

După izbucnirea pandemiei, China s-a grăbit să ofere ajutor Africii. Până în prezent,  a furnizat Africii aproape 200 de milioane de doze de vaccinuri şi a livrat 120 de loturi de materiale necesare prevenirii epidemiei în 53 de ţări africane şi Uniunea Africană. China sprijină, de asemenea, în mod activ eforturile de reducere a datoriei ţărilor africane şi a semnat acorduri sau a ajuns la un consens privind suspendarea datoriilor cu 19 ţări africane.

Cea de-a opta Conferinţă ministerială a Forumului de cooperare China-Africa (FOCAC) va avea loc în curând în Senegal, copreşedintele african al FOCAC. China va colabora cu cei 54 de membri africani ai FOCAC pentru a face bilanţul în comun a implementării rezultatelor Summit-ului de la Beijing din 2018 şi a celui al unităţii China-Africa în lupta împotriva pandemiei, pentru a planifica direcţia de dezvoltare a Chinei-Africa în următorii trei ani şi nu numai, dar să şi îmbogăţească conotaţia parteneriatului strategic de cooperare cuprinzător China-Africa şi să dea dau un impuls nou şi puternic comunităţii China-Africa cu un viitor comun.

a

Sursa, 29 noiembrie 2021.

  • Pentagonul plănuieşte să-şi extindă bazele militare din Guam şi Australia pentru a consolida apărarea împotriva Chinei

AFP: În primul rând, aş dori să vă întreb care este reacţia Chinei cu privire la declaraţia făcută de Pentagon şi anume, aceea că intenţionează să extindă bazele militare din Guam şi Australia pentru a consolida apărarea împotriva Chinei. Care este reacţia Chinei?Cea de-a doua întrebare are legătură cu decizia pe care o va lua Adunarea Mondială a Sănătăţii , şi anume aceea de a vota în această săptămână dacă să stabilească un tratat sau o convenţie obligatorie pentru a ajuta OMS să răspundă mai bine în lupta împotriva pandemiei. Va sprijini China un astfel de tratat? Care este poziţia Chinei cu privire la un astfel de tratat? Ne puteţi oferi mai multe detalii despre cum ar putea contribui China sau despre ce aşteaptă China de la un astfel de tratat?

Zhao Lijian: În ceea ce priveşte prima întrebare, raportul Pentagonului expune pe deplin adevărata intenţie a SUA de a militariza Indo-Pacificul şi de a face tot posibilul de a ţine sub control China. Dezvoltarea capacităţii de apărare a Chinei este necesară pentru a-şi proteja suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare. Necesitatea menţinerii păcii şi securităţii la nivel internaţional este fundamental diferită de cea a Statelor Unite care îşi etalează puterea militară, se angajează în hegemonie şi subminează pacea şi stabilitatea regională.

Ne opunem ferm folosirii „teoriei ameninţării venite din partea Chinei” de către SUA ca scuză pentru a creşte cheltuielile militare, pentru a extinde puterea militară şi pentru a menţine hegemonia militară.

Statele Unite ar trebui să renunţe la „mentalitatea Războiului Rece” şi să pună punct oricăror acţiuni care ameninţă pacea şi securitatea internaţională.

Cât despre cea de-a doua întrebare, China s-a angajat întotdeauna în prevenirea şi controlul pandemiei şi este deschisă să depună orice tip de eforturi care pot contribui la consolidarea solidarităţii globale şi la coordonarea răspunsurilor la viitoarele pandemii. Suntem dispuşi să menţinem comunicarea şi coordonarea cu toate părţile cu privire la încheierea „Tratatului de pandemie”.

Sperăm că procesul va fi desfăşurat în cadrul ONU şi al OMS pentru a asigura participarea universală a tuturor statelor membre, evitând în acelaşi timp politizarea, stigmatizarea şi pentru a ne asigura că procesul nu va fi folosit ca instrument.

Sursa, 30 noiembrie 2021.

  • China susţine că Omicron nu va afecta Olimpiada de iarnă

Kyodo News: O întrebare despre noua variantă Omicron, care a început să se răspândească în întreaga lume. Va afecta apariţia acestei tulpini pregătirile pentru Jocurile de iarnă de la Beijing? Crede China că Jocurile pot avea loc conform programului?

cli

Zhao Lijian: China apreciază că Africa de Sud a împărtăşit lumii informaţiile pe care le-a descoperit despre noua tulpină în timp util. China consideră că trebuie să ne bazăm pe ştiinţă pentru a lupta împotriva virusului şi pentru a sprijini Organizaţia Mondială a Sănătăţii în menţinerea rolului de lider în asistarea ţărilor la răspunsul naţional şi în promovarea cooperării internaţionale. Pandemia este duşmanul comun al întregii omeniri. China este dispusă să lucreze cu comunitatea internaţională, inclusiv cu ţările din Africa de Sud, pentru a învinge COVID-19.

În ceea ce priveşte modul în care Omicron va afecta Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, cred că vor exista unele provocări în ceea ce priveşte măsurile de prevenire şi control. Cu toate acestea, având în vedere experienţa pe care am acumulat-o în prevenirea şi controlului noului virusului, sunt ferm convins că Jocurile de la Beijing se vor desfăşura fără probleme şi cu succes conform programului.

Sursa, 30 noiembrie 2021.

  • Andrei Kortunov: „Summitul pentru Democraţie” „încearcă să transforme lumea modernă colorată într-o lume alb-negru”

Xinhua News Agency: Andrey Kortunov, director general al Consiliului Rus pentru Afaceri Internaţionale (RIAC), un renumit think tank, a scris într-un articol publicat pe 28 noiembrie că „Summitul pentru Democraţie” pe care îl vor organiza Statele Unite „încearcă să transforme lumea modernă colorată într-o lume alb-negru”. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Zhao Lijian: Am luat act de ştirea respectivă, precum şi de criticile şi sugestiile temeinice cu privire la stilul american de democraţie din partea cercului academic recent. Daniel Fried şi Rose Jackson, cercetători ai Consiliului Atlantic al SUA, au spus că SUA ar trebui să se întrebe ce a cauzat declinul democratic şi să abordeze cu seriozitate defectele propriei democraţii. Elliott Abrams, membru senior la Consiliul SUA pentru Relaţii Externe, a spus că SUA au cheltuit miliarde de dolari în fiecare an pentru a „promova democraţia” la nivel global, dar proiectele respective au fost serios distorsionate sub stimulul orientării spre profit. Statele Unite trebuie să efectueze o revizuire cuprinzătoare a „promovării democraţiei”. Ben Scott, cercetător la Institutul Lowy din Australia, a spus că SUA ar trebui să recunoască faptul că autoritatea sa a fost slăbită de propriile neajunsuri democratice şi că ar trebui să rămână umile atunci când discută despre starea democraţiei în alte ţări.

Niciun sistem democratic nu este un panaceu. Toate ţările aspiră la valori democratice. Discuţiile despre practicarea valorilor democratice ar trebui să fie pline de culoare şi incluzive. Ţările cu condiţii naţionale şi sisteme sociale diferite ar trebui să se angajeze în schimburi şi să înveţe unele de la celelalte. SUA insistă să-şi impună aşa-numita „democraţie” altor ţări şi chiar să se amestece în afacerile lor interne sau angajându-se în invazii militare. Asta nu poate aduce decât tulburări, război şi refugiaţi în ţările respective.

SUA insistă să înfăţişeze lumea multicoloră în film alb-negru şi să monopolizeze definiţia democraţiei cu propriile standarde, fără a ţine seama de diferenţele uriaşe de cultură, istorie şi civilizaţie ale diferitelor ţări. [...]

Ceea ce vreau să subliniez este că SUA nu sunt în măsură să pretindă că sunt un „model de democraţie”. Prin „Summit-ul pentru Democraţie” şi susţinerea naraţiunii „democraţie versus autocraţie”, SUA încearcă de fapt să reaprindă mentalitatea Războiului Rece şi să instige diviziunea şi confruntarea pentru a-şi servi propria conspiraţie hegemonică. Asemenea acte care subminează democraţia în numele „promovării democraţiei” riscă condamnarea internaţională şi se vor sfârşi doar printr-un eşec.

Sursa, 30 noiembrie 2021.

***

Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Diana-Maria Ghinea şi Yu Zhan.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite