Abuzurile Fiscului afectează grav viaţa contribuabililor români

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimul timp, tot mai mulţi cetăţeni au avut şi au în continuare parte executări silite din partea Fiscului, ca urmare a neachitării taxelor, impozitelor şi amenzilor.

Mai există şi cetăţeni executaţi silit din cauza unor restanţe la bănci sau altfel de datorii, dar aici mă voi referi doar la simpli angajaţi cărora li s-au blocat salariile şi li s-au tras banii din cont, fără acordul lor.

Baza legală a acestor executări silite este Ordonanţa Guvernului nr. 28 din 27 august 2013 privind Codul de procedură fiscal, care este aplicat cu mare zeloşenie şi fără noimă, abuziv în multe cazuri, de către funcţionarii fiscali, mai ales după ce puşculiţa statului a rămas pe drojdie - în imposibilitatea de a asigura promisiunile actualilor guvernanţi. Astfel, zeci sau poate sute de mii de contribuabili din întreaga ţară s-au trezit fără bani şi cu salariile blocate de Fisc, în prag de iarnă, exact când cei de la putere au declanşat avalanşa scumpirilor. În unele cazuri, zeloşii au trecut chiar la confiscarea de bunuri materiale din cauza neplăţii dărilor către stat.

Familii întregi, oameni sănătoşi, bolnavi, şomeri, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau alte categorii de cetăţeni au căzut şi cad victime ale Fiscului, ce nu ţine cont de nimic: de situaţii familiale, de criza care pe mulţi i-a lăsat fără loc de muncă şi fără venituri, de lege, de starea de sănătate a debitorilor, de faptul că lasă mulţi oameni fără niciun ban şi fără mijloacele minime ale traiului zlnic, de multe şi multe lucruri concrete care i-a adus pe contribuabili în imposibilitatea de a nu-şi plăti taxele şi impozitele.

Oamenii afectaţi, în număr tot mai mare pe zi ce trece, sunt în pragul revoltei, fiind trataţi de autorităţi cu sfidare şi indiferenţă, concomitent cu sosirea sezonului rece şi a iminentei creşteri masive a preţurilor la produse de bază şi combustibili. Aş spune că plătitorii de taxe şi impozite sunt mult mai hingheriţi şi afectaţi decât câinii fără stăpân, cărora li se alocă bani, în timp ce oamenilor li se iau banii.

Mai mult, cetăţenilor executaţi silit, cărora li s-au luat banii cu japca din conturile bancare, Fiscul nu le-a eliberat nici măcar chitanţa doveditoare achitării şi stingerii datoriilor, funcţionarii fiscali considerând că nu au o astfel de obligaţie! Cu alte cuvinte, realitatea este următoarea: Fiscul îţi ia banii din salariu, obligând băncile să vireze sumele respective către trezoreriile statului, dar nu dă contribuabilor niciun fel de act doveditor al plăţii. Statul se alege cu banii în cont, iar cetăţeanul căruia i s-au luat fără acordul lui nu primeşte niciun act, chitanţă, precum că a efectuat plata.

În acest fel, toţi contribuabilii executaţi silit sunt expuşi dublei plăţi, existând riscul să mai fie somaţi încă o dată, pentru nişte sume pe care le-au plătit deja, dar pentru care nu pot face dovada plăţii, neprimind chitanţa de la stat. Este un lucru absolut anormal şi ilegal, dar ce este normal în ţara aceasta? Este firesc ca statul să îşi fure şi trateze cetăţenii în felul acesta? O sumă luată din contul unui salariat, fără acordul acestuia, chiar dacă are datorii la Fisc, dacă nu i se taie chitanţă, se numeşte simplu, furt. Nu?

Statul nici măcar nu respectă şi aplică aşa cum ar trebui, legea în baza căreia face executări silite pesoanelor fizice salariate, ci o face după bunul plac al unor funcţionari de la Fisc.

Ordonanţa Guvernului nr. 28 din 27 august 2013 privind Codul de procedură fiscal prevede:

Art 9 - Dreptul de a fi ascultat:

(1) Înaintea luării deciziei organul fiscal este obligat să asigure contribuabilului posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere cu privire la faptele şi împrejurările relevante în luarea deciziei.

(2) Organul fiscal nu este obligat să aplice prevederile alin. (1) când:

a) întârzierea în luarea deciziei determină un pericol pentru constatarea situaţiei fiscale reale privind executarea obligaţiilor contribuabilului sau pentru luarea altor măsuri prevăzute de lege;

b) situaţia de fapt prezentată urmează să se modifice nesemnificativ cu privire la cuantumul creanţelor fiscale;

c) se acceptă informaţiile prezentate de contribuabil, pe care acesta le-a dat într-o declaraţie sau într-o cerere;

d) urmează să se ia măsuri de executare silită.

Art 57 ˗ Forţa probantă a documentelor justificative şi evidenţelor contabile

Documentele justificative şi evidenţele contabile ale contribuabilului constituie probe la stabilirea bazei de impunere. În cazul în care există şi alte acte doveditoare, acestea vor fi luate în considerare la stabilirea bazei de impunere.

A auzit cineva ca Fiscul să fi întrebat vreun contribuabil, înainte de a-l executa silit şi abuziv, care este punctul lui de vedere faţă de această decizie, care este starea materială, socială şi familială a datornicului, care sunt cauzele neplăţii? Se interesează statul dacă şi cum mai supravieţuieşte acesta după ce îi ia banii cu japca?
Le pasă autorităţilor dacă o familie sau alta, executată silit, mai are mijloace de supravieţuire?

Răspunsul este clar, simplu de-a dreptul: statul nu este interesat dacă cetăţenii contribuabili mai pot supravieţui după executările silite.

Statul vrea doar banii contribuabililor, luaţi prin orice mijloace posibile, fără niciun fel de scrupule, nimeni nu gândeşte că se pot distruge vieţi, familii, destine într-o societate în care şi aşa nivelul de trai este la limita cea mai de jos a condiţiei umane.

De ce nu eliberează Fiscul chitanţe pentru banii luaţi abuziv din contul cetăţenilor executaţi silit?

Pentru orice produs, serviciu, datorie plătite cu voie sau fără voie către orice organizaţie, inclusiv de stat, trebuie eliberată o chitanţă, o factură, un act doveditor plătitorului. Cum face dovada plăţii contribuabilul căruia i s-au tras banii din cont atunci când, acelaşi Fisc sau alte autorităţi ale statului, trebuie să prezinte actele şi documentele doveditoare? Cum evită cetăţenii riscul dublei impuneri, dacă Fiscul nu-i eliberează chitanţă?

Reacţia multora dintre contribuabilii români faţă de executările silite ale Fiscului le putem afla şi din comentariile în spaţiul virtual. Fără a da nume, am selectat câteva comentarii, care redau punctul de vedere şi nedumeririle cetăţenilor.

Cetăţeni victime ale executării silite:

Daca ţi-ai plătit amenda, în principiu nu ţi se mai poate emite un titlu executor! Dar trăim în Romania, unde este posibil şi aşa ceva deoarece funcţionarii sunt oameni şi, ca toţi oamenii deveniţi printre altele funcţionari ai unor instituţii de stat, practic nu mai gândesc, ci execută, ştampilează, semnează şi dau mai departe. Eu deţin proba că deşi am plătit amenda în 24 ore, m-am ales cu un titlu executor şi somaţie de la primarie pentru întrega sumă!

„Am avut oprire pe salariu, acum sunt şomer“

„Parcă este un articol în Constituţie care spune că toţi suntem egali în faţa legii. Dacă statul are o datorie la mine, îl pot executa silit? Nu prea cred, vezi cazul cu taxa auto în care banii sunt returnaţi cu ţârâita. Ce se întâmplă dacă statul a facut o greşeală, cum de altfel ştim că se întâmplă mereu? Pe greşeala lor, primăria îmi poate lua banii. Într-o ţară normală, numai în urma unei hotărâri judecătoreşti ţi se poate umbla în conturi.“

„Direcţia de Taxe şi Impozite - Sector 4, Bucureşti - a refuzat să îmi elibereze chitanţa doveditoare plăţii, nejustificând în niciun fel legal, prin nicio reglementare sau articol de lege în vigoare, refuzul tăierii chitanţei doveditoare plăţii, în condiţiile în care a încasat banii viraţi de bancă pentru datoria respectivă. Din câte ştiu, orice plată, mai ales către instituţiile statului, trebuie dovedită cu chitanţa ce trebuie eliberată obligatoriu în acest caz, pentru a face dovada plăţii şi a evita dubla amendă. De ce Fiscul nu eliberează chitanţele doveditoare, în condiţiile în care a încasat banii datoraţi?! Nu este acest lucru o ilegalitate, un abuz şi cine răspunde penal pentru încălcarea legii? La fel cum un cetăţean este amendat pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare, fiind executat silit, atunci Fiscul de ce ne ia banii şi nu ne eliberează chitanţele doveditoare plăţilor?!“

„Dacă s-ar aplica legea în vigoare, jumătate dintre cei care trăiesc acum din ajutoarele sociale de la stat, n-ar fi trebuit să le primească vreodată! Sunt sute de mii cei care deţin proprietăţi şi locuiesc în vile şi care n-au un loc de muncă sau cei care au obţinut certificate de invaliditate şi care primesc indemnizaţii şi ajutoare sociale de la stat. Cunosc cazul concret al unui important ministru al actualului guvern, care are o mamă pensionară ce locuieşte în blocul meu, într-un apartament de două camere şi care de trei ani de zile primeşte subvenţia de la stat pentru încălzire, deşi trăieşte mult peste standardul de viaţă al majorităţii salariaţilor români, într-un adevărat lux demn de cele mai bogate şi avansate ţări din lume! Este cea mai „doamnă“ din bloc şi plăteşte cea mai mică întreţinere lunară! Dacă ar intra Fiscul şi la ea în casă, ar cădea pe spate la ce-ar găsi acolo! Strict autentic.“

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite