Horia Vicenţiu Pătraşcu

profesor, scriitor

Cel care aşteaptă trece în revistă mai multe versiuni ale „fiinţei” autorului-narator – fotbalist, comunicator, jurnalist, scriitor, profesor; mai multe vârste – copilăria, adolescenţa – cu acel început oblomovianist al studenţiei în care, tolănit în pat, nu face altceva decât să citească –, maturitatea – vestita criză de la mijlocul vieţii, aprofundată şi în alte scrieri de-ale sale -,

Înaintarea în vârstă aduce instalarea tot mai vizibilă a unei aşa-numite „demenţe lingvistice” care, în cele din urmă, afectează masiv câmpul perceptiv, limitându-l tot mai mult la sesizarea doar acelor stimuli care corespund unor tipare textuale, unor clişee lexicale.

Biologii evoluţionişti judecă altruismul în termenii unui calcul raţional făcut de o entitate abstractă şi imaterială (specia) şi transpus pe cale chimică sau genetică în membrii ei: unii trebuie să se sacrifice pentru binele colectiv. Edward O. Wilson nu doar că nu face excepţie, ci aprofundează această teză, el fiind şi fondatorul sociobiologiei, disciplina care studiază apariţia şi dezvoltarea eusocialităţii la animale, inclusiv la om.

Modifică Setările