Nicolae Cornăţeanu, tulceanul care a condus agricultura în patru ministere, astăzi un nume pe un liceu de specialitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Cornăţeanu FOTO Biblioteca Judeţeană Panait Cerna Tulcea

Născut în 1899 la Tulcea, Nicolae Cornăţeanu este tulceanul care a condus Ministerului Agriculturii în patru guverne, ca tehnician şi este considerat fondatorul economiei agrare şi al studiilor de contabilitate agricolă.

În 1935 a obţinut bursa Fundaţiei Rockfeller şi timp de un an a studiat organizarea agriculturii americane din marile regiuni agricole.

Pentru România, el este cel a iniţiat cercetările de economie rurală, agroalimentară şi agrară, într-o formă instituţionalizată. Echipa condusă de el, creată în cadrul Secţiunii de Economie Rurală a Institutului de Cercetări Agronomice a României, a făcut primii paşi în domeniu, începând cu 1927.

A fost bursier al Ministerului Agriculturii la Viena - Hochschule für Bodenkultur, bursier la Politehnica din Zürich, apoi la Uniunea Plugarilor Elvetieni din Brugg. În 1935 obţine o bursă a  Fundaţiei Rockfeller (1935).

A fost deputat în timpul guvernului condus de Nicolae Iorga, preşedinte al Societăţii Inginerilor Agronomi din România (1938). A fost ministru al Agriculturii şi Domeniilor în Guvernul Miron Cristea (1 februarie - 6 martie 1939), Guvernul Armand Calinescu (7 martie - 21 septembrie 1939), Guvernul Gheorghe Argesanu (21 - 28 septembrie 1939) si Guvernul Constantin Argetoianu (28 septembrie - 23 noiembrie 1939), spun reprezentanţii Bibliotecii Judeţene din Tulcea.

A fost profesor doctor docent, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe agricole şi silvice din România (1966).

Din 2001, Liceul Agricol din Tulcea îi poartă numele.