Poliţia Locală din Timişoara: Sunt nefondate acuzaţiile de rele tratamente asupra migranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia Locală din Timişoara îi controlează pe migranţi

Voluntarii de Logs Grup de Iniţiative Sociale susţin că au documentat, alături de traducători de pashto, episoade de violenţa din partea poliţiei care verifică zilnic documentele imigranţilor aflaţi în stradă. Poliţia Locală susţine că acuzaţiile sunt nefondate.

Voluntarii de Logs Grup de Iniţiative Sociale susţin că au documentat, alături de traducători de pashto, episoade de violenţa din partea poliţiei care verifică zilnic documentele imigranţilor aflaţi în stradă. Imigranţii acuză oamenii legii de faptul că le sparg telefoanele, unii sunt bătuţi, iar alţi imigranţi au relatat situaţii în care banii nu le-au fost înapoiaţi după percheziţii.

Peste 15 astfel de declaraţii au fost aduse în atenţia celor de la Logs Grup de Iniţiative Sociale.

UNHCR, agenţia ONU pentru refugiaţi, face un apel către migranţi ca aceştia să se adreseze imediat reprezentanţilor centrelor de azil, atunci când sunt implicaţi în astfel de cazuri.

“Din punctul nostru de vedere, sunt două căi prin care putem să urmărim aceste incidente. Insistăm ca persoanele care reclamă aceste rele tratamente, să ia măsurile necesare pentru ca aceste acuzaţii să transmise pe căi legale. Este foarte important ca ei să ia legătura cu consilieri juridici şi consilierii sociali care se află în centrul de cazare şi de proceduri de la Timişoara. Să li se explice care sunt paşii care pot fi urmaţi. La rândul nostru, putem să luăm legătura cu autorităţile relevante şi să atragem atenţia asupra acestor incidente”, a declarat Gabriela Leu, purtătorul de cuvânt al UNHCR România.

Poliţiştii locali spun că acuzaţiile sunt nefondate.

Poliţia Locală Timişoara susţine că acuzaţiile lansate de cei de la Logs sunt nefondate.

“Direcţia Poliţia Locală Timişoara îşi exprimă public nemulţumirea şi dezamăgirea cu privire la modul în care reprezentanţii organizaţiei Logs Grup de Iniţiative Sociale înţeleg să lanseze în spaţiul public acuze nefondate din verificările noastre, referitoare la aşa-zise agresiuni asupra unor migranţi, bazându-se doar pe declaraţii confuze şi telefoane sparte ale unor persoane care fac parte din categoria menţionată.  Poliţia Locală precizează faptul că s-a dat ordin să fie doar vizualizate documentele migranţilor de la distanţă şi să nu facă percheziţii corporale, din motive ce ţin de răspândirea virusului SARS-COV 2. Teoretic aceste presupuse agresiuni nu puteau avea loc în condiţiile acestui ordin, iar din cercetările efectuate nu s-a constatat până acum nicio situaţie de acest gen”, a transmis Dana Seracin, purtătorul de cuvânt al Polţiei Locale Timişoara. 

Migranţii s-au plâns şi în luna decembrie de violenţe asupra lor. Aceştia susţinea că sunt atacaţi cu bastoane cu şocuri electrice şi câini, de către poliţişti în civil. Poliţia Locală susţine că nu acţionează că oameni în civil. 

“Acţiunile Poliţiei Locale de patrulare în apropierea Gării de Nord şi de verificare a stării de fapt din zonă, inclusiv a modului în care se manifestă cetăţenii, au rolul de a preveni orice fapte de natură contravenţională sau penală care pot avea loc în zone în care se constată prezenţa de grupuri sau aglomerări de persoane, indiferent de ţara din care provin, motiv pentru care astfel de acţiuni vor fi la fel dispuse şi pe viitor”, adaugă Dana Seracin.
 

Conform autorităţilor, în jur de 200 de persoane locuiesc în clădiri abandonate şi îşi duc veacul în zona Gării de Nord.  

Vă mai recomandăm:

Migranţii din Timişoara îi acuză pe poliţişti de violenţe: Li se sparg telefoanele, sunt bătuţi şi lăsaţi fără bani
 

Timişoara, noul hot spot pentru imigranţi. Realitatea cu care se confruntă locuitorii oraşului de pe Bega

Locul unde migranţii de pe străzi sunt trataţi omeneşte. „Am făcut mâncare cu toată dragostea” VIDEO

Peste 50 de refugiaţi au ocupat o casă abandonată din Timişoara. Poliţia Locală compune scenarii apocaliptice FOTO

Arabii din Timişoara reacţionează după ce oraşul a fost împânzit de migranţi: Statul român trebuie să le asigure cazare şi masă

EXCLUSIV Nisreen Rubaian, UNHCR: „România are un mesaj foarte clar în problema refugiaţilor” 

FOTO Cum arată noul centru pentru refugiaţi din Timişoara. Autorităţile au transformat o fostă unitate militară

Tratament inuman faţă de imigranţii ajunşi în Timişoara. Zeci de afgani au dormit în stradă, la temperaturi negative