Preotul care a ajuns cu armata română până la Budapesta. Tot el a oficiat şi reînhumarea Ecaterinei Teodoroiu la Târgu Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Ilie Roşoga a ajuns cu armata română până la Budapesta, în Războiul de reîntregire a ţării. Ca semn al recunoaşterii meritelor sale, preotul a oficiat slujba de reînhumare a rămăşiţelor pământeşti ale Ecaterinei Teodoroiu la Târgu Jiu.

Ilie Roşoga s-a născut în anul 1859 în comuna Turburea, din judeţul Gorj, într-o familie de ţăran. A urmat şcoala primară în Craiova, după care s-a înscris la Seminarul teologic de la Rm. Vâlcea. A fost încadrat preot în parohia din comuna sa şi a mers în în audienţă la principele Alexandru B. Ştirbei, care era ministru, pentru a obţine fondurile necesare pentru realizarea picturii bisericii, dar şi pentru dotarea acesteia. Preotul Roşoga a activat şi ca învăţător şi a contribuit la ridicarea unei noi şcoli în localitatea. Pentru meritele sale deosebite în formarea tinerei generaţii şi a unei elite de intelectuali la nivelul localităţii, Ilie Roşoga a fost declarat cavaler al Ordinului „Coroana României“. Devenind o persoană apreciată, preotul a fost votat de gorjeni senator.

S-a concentrat ca preot militar

Preotul a dat dovadă de patriotism şi s-a înrolat în Primul Război Mondial, ca preot militar. „După declararea marii conflagraţii mondiale, preotul Ilie Roşoga, la declanşarea mobilizării generale a armatei române, a fost concentrat ca preot militar la Regimentul I Vânători de Munte, cu gradul de căpitan, însoţind trupele române la trecerea Munţilor Carpaţi în Transilvania. În condiţiile retragerii armatei române şi a desfăşurării marii bătălii de la Jiu i-a îndemnat pe ostaşii români să reziste furiei trupelor invadatoare“, arată profesorul Vasile Bobocescu, în volumul „Personalităţi gorjene de-a lungul istoriei“. 

A fost luat prizonier, dar a evadat 

Preotul Ilie Roşoga a fost luat prizonier şi a stat timp de un an într-un lagăr aflat la o mănăstire de lângă Bucureşti. „Luat prizonier, a fost internat în lagărul de prizonieri de la Mănăstirea Căldăruşani, de lângă Bucureşti, unde, după un an de prizonierat, a reuşit, cu ajutorul unor deservenţi au acestui lăcaş sfânt, să evadeze şi să ajungă la trupele române din Moldova. A făcut campania din Ungaria, ajungând până la Budapesta“, arată Vasile Bobocescu. 

A oficiat slujba religioasă de reînhumare a rămăşiţelor eroinei de la Jiu

Ilie Roşoga a ajuns un adevărat simbol al naţionalismului românesc. El a fost decorat cu Steaua României şi a fost ridicat la gradul de iconom stavrofor. Cea mai mare onoare a avut-o atunci când a fost desemat să oficieze slujba religioasă cu prilejul aducerii rămăşiţelor pământeşti ale Ecaterinei Teodoroiu în oraşul Târgu Jiu şi a rostit un discurs în memoria eroinei de la Jiu. Ilie Roşoga este autorul mai multor volume de poezii şi de religie. 

Mai multe pentru tine:
Fabrică veche de la 1880, ajunsă mall. Ce scria presa din anii '70 despre această glorie a industriei românești
Preşedintele Erdogan speră că următorul secretar general al NATO va aborda preocupările Turciei cu privire la terorism
FCSB - Farul se joacă diseară, cu titlul pe masă. Condiția simplă prin care roș-albaștrii devin campioni
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
România, campioană europeană, se luptă pentru aur la Campionatul Mondial de Dans Sportiv din China FOTO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Contra-propunerea pentru un armistiţiu, „ultima şansă” a Hamas, înainte de ofensiva militară planificată a Israelului în Rafah
Washingtonul anunţă un ajutor militar de şase miliarde de dolari pentru Ucraina. Prioritate au sistemele Patriot VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
„Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte“: UE scoate armele din dotare împotriva Chinei | Politico