FOTO Zeci de elevi şi profesori din patru ţări europene au gătit, la Târgu Jiu, preparate culinare care vor fi servite la Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă profesori şi 24 de elevi de la patru licee din Franţa, Italia, Polonia şi Grecia au participat, săptămâna trecută, la un proiect pe teme de gastronomie desfăşurat în judeţul Gorj. Aceştia au gătit împreună cu elevii şi cadrele didactice de la Liceul Tehnologic ,,G-ral Constantin Şandru“ Bîlta, din comuna Runcu, partener în acest proiect.

Elevii străini au fost cazaţi în comuna Runcu la familiile elevilor de la Liceul Tehnologic, astfel că s-au legat prietenii strânse, atât între tinerii participanţi la proiect, precum şi între ceilalţi membrii ai comunităţii. Gazdele, de la Liceul Tehnologic ,,G-ral Constantin Şandru“, au pregătit pe 1 Decembrie, prima zi de desfăşurare a proiectului, un spectacol prezentat în Căminul Cultural Bîlta cu ocazia Zilei Naţionale a României.

În cadrul proiectului ,,L’Europe est servie”, elevii români şi străini au gătit împreună, la un restaurant din Târgu Jiu, un meniu european, care va fi servit în luna mai 2015 la restaurantul Parlamentului European de la Strasburg din Franţa. Printre preparatele culinare s-au numărat: cupă cu ficat de gâscă, cu dulceaţă de ceapă şi ruladă cu sos şi paste. Mâncărurile au fost degustate, apoi, de participanţii români şi străini din cadrul proiectului. 

Proiect în valoare de 15.000 de euro

Pe parcursul desfăşurării proiectului au fost vizitate obiective turistic, cum ar fi Ansamblul Monumental «Calea Eroilor» din Targu-Jiu, Muzeul Satului de la Curtişoara, mănăstirile Tismana şi Lainici, precum si Peştera Bolii şi Castelul Corvinilor din judeţul Hunedoara. 

Proiectul Multilateral Comenius “L`Europe est servie“ este finanţat de Comisia Europeană, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din Romania, cu suma de 15.000 de euro.

   Obiectivele generale ale proiectului au constată în promovarea dimensiunii europene prin cunoaşterea reciprocă a culturilor , tradiţiilor şi sistemelor educaţionale diferite, promovarea lexicului limbii engleze în domeniul serviciilor turistice, cu accent pe latura practică, aplicativă, din domeniul turistic,cultural şi gastronomic, produsul final fiind constituit dintr-un  meniu comun european“, a spus Daniel Giorgi, directorul Liceul Tehnologic ,,G-ral Constantin Şandru“

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Prințul Louis a captivat din nou audiența. Mezinul regal a jubilat în fața cadourilor imense primite, spre deliciul celor aflați la Sandrigham
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice