Pericolul ascuns în carnea de porc. Ce este trichineloza şi ce simptome apar la persoanele contaminate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumatorii sunt sfătuiţi să cumpere carne doar din locuri autorizate sanitar-veterinar FOTO I.S.

Cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în preajma sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, De Crăciun oamenii sacrifică porci crescuţi în gospodării. Contaminarea oamenilor cu Trichinella Spitalis poate duce uneori chiar la deces.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ, este avertismentul autorităţilor. 

„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa avertizează cetăţenii pentru prevenirea unor episoade de îmbolnăvire cu Trichinella spiralis (Trichineloză), având în vedere consumul de carne de porc în această perioadă. Cetăţenii sunt sfătuiţi să verifice carnea provenită de la animalele sacrificate în gospodărie. Este valabil acest lucru şi pentru cei care au tăiat porci în perioada evoluţiei pestei porcine şi au păstrat carnea la congelator pentru consumul de sărbători. La om, parazitul produce îmbolnăviri grave, ce duc la spitalizare şi la o medicaţie costisitoare. 

De asemenea, consumatorii nu trebuie să îşi procure carnea, indiferent de specie, din surse dubioase, din unităţi neautorizate pentru comercializarea cărnii şi a preparatelor din carne sau din tăieri clandestine”, a explicat dr. Mihai Puia, director DSVSA Ialomiţa. 

Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi a infestării cu parazitul Trichinella, chiar şi cei care au tăiat porcii în perioada evoluţiei pestei porcine trebuie să fie foarte atenţi. „La congelator, trichinella poate fi distrusă, dar doar dacă are loc o congelare la minus 18 grade, cuprinsă între 3 şi 6 luni. Pentru a fi siguri că nu se îmbolnăvesc, oamenii trebuie să testeze carnea. “Analiza de laborator este sfântă, avem dotări care ne permit identificarea trichinellei spiralis, suntem acreditaţi Renar,“ spune şeful DSVSA Ialomiţa.

Totodată, specialiştii atrag atenţia că sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute pot avea consecinţe grave.

Cum se manifestă

Contaminarea se produce prin ingestia de carne parazitată, consumată crudă sau insuficient preparată termic, care conţine larve vii de Trichinella. Animalele parazitate rămân contagioase timp îndelungat, ca şi carnea acestora, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată. Perioada de incubaţie variază între două şi 28 de zile, cu media între 12 şi 14 zile.

Evoluţia bolii se derulează în trei faze. Prima este faza intestinală la 1-2 zile, care se manifestă prin diaree, greaţă, vomă, dureri abdominal. Urmează faza de diseminare a larvelor în sânge, ce apare la două-patru săptămâni şi se manifestată prin febră, mialgii, edeme faciale, erupţii urticariene.

În cea de-a treia etapă, fază tisulară, are loc închistarea larvelor în muşchi, care începe în săptămâna a treia, când febra scade, dar mialgiile şi manifestările alergice persistă şi se poate trece spre etapa cronică. Atunci larvele închistate pot fi evidenţiate în biopsia musculară sau radiologic, când se pot pune în evidenţă chiar focare de calcifiere în masele musculare.

"Gravitatea bolii depinde de numărul larvelor ingerate. În formele severe pot apărea complicaţii cardio-vasculare, neurologice sau chiar decesul", spune Daniela Stan, medic de familie.

Cât costă analiza

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie.

Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Costul unui examen trichineloscopic este între 24,99 de lei, TVA inclus şi 92,82 de lei, TVA inclus (digestie artificială) şi 49,98 de lei, TVA inclus pentru probele provenite de la porcii mistreţi.

La nivelul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene şi Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale Teritoriale (CSVSAO)  sunt afişate locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Tată pentru copiii sărmani. Povestea tânărului care hrăneşte şi îmbracă sute de suflete chinuite 

Tragediile tulburătoare, în serie, petrecute într-o comună din Neamţ. Şapte copii au murit în doar patru luni

Mai multe pentru tine:
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Archie și Lilibet, alături de părinții lor într-o imagine inedită de familie! Prințul Harry și Meghan Markle dau o veste mare
Revoltă de zile mari după finala Vocea României 2025, câștigată de Alessia Pop. Publicul și-a exprimat nemulțumirea față de desfășurarea emisiunii și postul PRO TV
Creștere importantă a pensiilor pentru o categorie de români. Cine va primi cu 275 de lei mai mult lunar din 2026
Cât de des ar trebui să faci sex, de fapt. Ce „omoară” intimitatea în dormitor
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate