Pericolul ascuns în carnea de porc. Ce este trichineloza şi ce simptome apar la persoanele contaminate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumatorii sunt sfătuiţi să cumpere carne doar din locuri autorizate sanitar-veterinar FOTO I.S.
Consumatorii sunt sfătuiţi să cumpere carne doar din locuri autorizate sanitar-veterinar FOTO I.S.

Cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în preajma sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, De Crăciun oamenii sacrifică porci crescuţi în gospodării. Contaminarea oamenilor cu Trichinella Spitalis poate duce uneori chiar la deces.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ, este avertismentul autorităţilor. 

„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa avertizează cetăţenii pentru prevenirea unor episoade de îmbolnăvire cu Trichinella spiralis (Trichineloză), având în vedere consumul de carne de porc în această perioadă. Cetăţenii sunt sfătuiţi să verifice carnea provenită de la animalele sacrificate în gospodărie. Este valabil acest lucru şi pentru cei care au tăiat porci în perioada evoluţiei pestei porcine şi au păstrat carnea la congelator pentru consumul de sărbători. La om, parazitul produce îmbolnăviri grave, ce duc la spitalizare şi la o medicaţie costisitoare. 

De asemenea, consumatorii nu trebuie să îşi procure carnea, indiferent de specie, din surse dubioase, din unităţi neautorizate pentru comercializarea cărnii şi a preparatelor din carne sau din tăieri clandestine”, a explicat dr. Mihai Puia, director DSVSA Ialomiţa. 

Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi a infestării cu parazitul Trichinella, chiar şi cei care au tăiat porcii în perioada evoluţiei pestei porcine trebuie să fie foarte atenţi. „La congelator, trichinella poate fi distrusă, dar doar dacă are loc o congelare la minus 18 grade, cuprinsă între 3 şi 6 luni. Pentru a fi siguri că nu se îmbolnăvesc, oamenii trebuie să testeze carnea. “Analiza de laborator este sfântă, avem dotări care ne permit identificarea trichinellei spiralis, suntem acreditaţi Renar,“ spune şeful DSVSA Ialomiţa.

Totodată, specialiştii atrag atenţia că sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute pot avea consecinţe grave.

Cum se manifestă

Contaminarea se produce prin ingestia de carne parazitată, consumată crudă sau insuficient preparată termic, care conţine larve vii de Trichinella. Animalele parazitate rămân contagioase timp îndelungat, ca şi carnea acestora, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată. Perioada de incubaţie variază între două şi 28 de zile, cu media între 12 şi 14 zile.

Evoluţia bolii se derulează în trei faze. Prima este faza intestinală la 1-2 zile, care se manifestă prin diaree, greaţă, vomă, dureri abdominal. Urmează faza de diseminare a larvelor în sânge, ce apare la două-patru săptămâni şi se manifestată prin febră, mialgii, edeme faciale, erupţii urticariene.

În cea de-a treia etapă, fază tisulară, are loc închistarea larvelor în muşchi, care începe în săptămâna a treia, când febra scade, dar mialgiile şi manifestările alergice persistă şi se poate trece spre etapa cronică. Atunci larvele închistate pot fi evidenţiate în biopsia musculară sau radiologic, când se pot pune în evidenţă chiar focare de calcifiere în masele musculare.

"Gravitatea bolii depinde de numărul larvelor ingerate. În formele severe pot apărea complicaţii cardio-vasculare, neurologice sau chiar decesul", spune Daniela Stan, medic de familie.

Cât costă analiza

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie.

Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Costul unui examen trichineloscopic este între 24,99 de lei, TVA inclus şi 92,82 de lei, TVA inclus (digestie artificială) şi 49,98 de lei, TVA inclus pentru probele provenite de la porcii mistreţi.

La nivelul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene şi Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale Teritoriale (CSVSAO)  sunt afişate locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Tată pentru copiii sărmani. Povestea tânărului care hrăneşte şi îmbracă sute de suflete chinuite 

Tragediile tulburătoare, în serie, petrecute într-o comună din Neamţ. Şapte copii au murit în doar patru luni

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite