Cum facem „prăjitura saşilor“, un deliciu pentru zilele de sărbătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prajitura este usor de preparat FOTO Shutterstock

Dacă vreţi să vă impresionaţi oaspeţii în zi de sărbătoare cu un desert cu adevărat special, îi puteţi servi cu „prăjitura saşilor“, un adevărat deliciu pregătit în zile speciale în gospodăriile din Ardeal.

Reţeta a fost publicată de profesoara Aurelia Rusu, o pasionată cercetătoare a gastronomiei săseşti, în volumul intitulat ”Gătim împreună în Casa Baronului”, volum apărut la Editura Samuel din Mediaş. 

Pentru blat aveţi nevoie de 300 de grame de zahăr, 200 de grame de făină şi 6 ouă. 

Pentru cremă aveţi nevoie de 100 de grame de unt, 250 de grame de nucă, 400 de mililitri de coniac, un plic de zahăr vanilat, o lămâie, coaja şi zeama, gem după preferinţă. 

Pentru glazură aveţi nevoie de 150 de grame de zahăr pudră, o lingură de rom şi o lingură de apă. 

Mod de preparare

Se face un aluat ca de pandişpan din ouă, zahăr şi făină. Se separă gălbenuşurile de albuşuri, se bat bine cu jumătate din cantitatea de zahăr, care se urmează a se utiliza. Se amestecă făina cu gălbenuşurile, apoi se adaugă albuşurile bătute spumă. Se unge tava cu unt, se tapetează cu făină, se toarnă compoziţia şi se pune la copt timp de 50 de minute, apoi se lasă la răcit. Se taie o jumătate din aluat, pe lung, şi se fărâmiţează, apoi se adaugă 250 de grame de nucă măcinată şi crema preparată. Cealaltă jumătate de aluat rămasă se unge cu gem, apoi se întinde crema uniform. Se amestecă toate ingredientele pentru glazură şi se întind, uniform, deasupra cremei de nucă. 

Vă mai recomandăm: 

Cum preparăm supa de cartofi cu tarhon, deliciul tradiţional săsesc. Ingredientele-minune care nu trebuie să lipsească

Nelipsită din meniurile restaurantelor cu specific săsesc, supa de cartofi cu tarhon este uşor de preparat şi are o savoare deosebită.

Cum facem cea mai bună ciulama de pui cu ciuperci. Reţeta delicioasă a lui Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

Dacă vreţi să pregătiţi rapid un prânz delicios în familie, ciulamaua de pui cu ciuperci poate fi o alegere excelentă. Asezonată cu mămăliguţă caldă, va fi cu siguranţă apreciată de toţi cei care se aşează în jurul mesei.

Cum facem cele mai bune gogoşi de casă. Cât timp trebuie frământat aluatul - reţeta care te face să-ţi lase gura apă

Secretul celor mai bune gogoşi de casă, spun gospodinele, nu stă doar în ingredinte, ci mai ales în timpul cât este frământat aluatul. 

Mai multe pentru tine:
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Crăciun regal colorat la Sandringham. Prințesa Kate a ales carourile, iar Regina Camilla roșul
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
O companie cunoscută își închide toate cele 17 magazine din România. Au fost anunțate deja lichidări masive de stocuri
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două