FOTO Cel mai valoros palat din Oltenia îşi va redeschide porţile. Muzeul de Artă a aparţinut celui mai bogat om din România interbelică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul de Artă din Craiova a intrat în anul 2010 într-un proces amplu de modernizare, iar valoarea investiţiei se ridică la suma de 8 milioane de euro.

Meşterii au folosit la finisaje foiţă de aur, mătase de Lyon, parchet de stejar, aşa cum s-a folosit iniţial la construcţia clădirii. Considerat cel mai scump palat din Oltenia, imobilul a fost ridicat între 1900 şi 1907 şi a aparţinut celui mai bogat om din România i interbelică, Jean Mihail.

Clădirea situată în centrul oraşului a fost ridicată după planurile arhitectului farncez Paul Gotereanu în anul 1896. În cele două săli ale Muzeului de Artă din Craiova sunt expuse opere ale marelui scluptor Constantin Brâncuşi: „Sărutul“ care a fost realizat în piatră în anul 1907, „Vitellius“ este cea mai veche luicrare a scluptorului realizată în anul 1898 din ghips, „Tores de femeie“ este o lucrare de marmură care datează din anul 1909, „Orgoliul“ care a fost făcut în 1905, „Cap de băiat“ realizat în 1906, „Domnişoara Pogany“, „Scaun“ şi „Ecorseul“ executat în ghips în anul 1902.   



Proiectul a implicat  refacerea instalaţiilor electrice, sanitare şi de încălzire, precum şi punerea în valoare a palatului cu ajutorul unui sistem de iluminat. Muzeul de Artă din Craiova îşi va redeschide anul acesta porţile.