Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de struguri, după reţeta-minune a Sandei Marin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sanda Marin, pe numele său adevărat Cecilia Maria Siminionescu, autoarea celebrei cărţi de bucate româneşti, ne învaţă cum să pregătim cea mai bună dulceaţă de struguri.

Pentru a prepara dulceaţa de struguri avem nevoie de patru pahare pline cu boabe de struguri curăţaţi, un kg zahăr, trei pahare cu apă, vanilie, zeamă de la o jumătate de lămâie.
 

Se aleg struguri cu bobul mare şi cărnos. Se curăţă boabele de pieliţe şi cu un ac sau o scobitoare se scot sâmburii cu grijă, ca să nu se sfărâme bobul. Apoi, boabele se pun într-un tifon şi se ţin atârnate ca să se scurgă zeama. 
 

Se fierbe zahărul cu 3 pahare de apă şi când siropul este bine legat se pun strugurii. Se adaugă vanilia şi zeama de lămâie. Se ia compoziţia de pe foc, se ţine 10 minute şi se pune apoi din nou pe foc.
 

Nu trebuie să ne îndepărtăm nicio clipă de la foc, ne sfătuieşte Sandală Marin, deoarece dulceţurile se ard uşor dau în foc.

Pentru a încerca dacă dulceaţa este gata, se trage oala de pe foc şi câteva picături de sirop se pun pe o farfurioară. Dacă siropul după ce s-a răcit este desul de legat, se ia compoziţia de pe foc.
 

Se toarnă dulceaţa într-un castron curat şi se acoperă cu o cârpă udă şi bine stoarsă.

Din timp se spală borcanele şi se pun să se usuce la gura cuptorului. Când dulceaţa s-a răcorit, se toarnă în borcane şi se leagă cu hârtie de pergament. 
 

Cartea de bucate a Sandei Marin a apărut în 1936 în editura Cartea Românească, fiind prefaţată de Păstorel Teodoreanu. Ea conţinea nu mai puţin de 10.000 de reţete culinare cunoscute în bucătăria românească, autohtone şi împrumutate sau inspirate din alte tradiţii gastronomice. 
 

Cartea a reapărut după cel de-al Doilea Război Mondial într-o ediţie prescurtată, care a apărut mai apoi în mai multe ediţii. Ulterior a fost tradusă în limbi străine - în engleză, germană etc. 


Vă recomandăm şi:

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de trandafiri. Secretele unei reţete vechi păstrate de o bucătăreasă celebră din Bărăgan

FOTO Reţetă apetisantă: plăcintă cu mere şi afine. Un dulce de post care rivalizează cu orice prăjitură sofisticată

FOTO Reteţă de post apetisantă. Ghiveci călugăresc delicios şi uşor de preparat, o armonie perfectă de gusturi şi culori

Mai multe pentru tine:
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova