Constanţa: Drobul, variante pentru toate gusturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delicatesa tradiţională de pe masa de Paşte poate fi făcută din carne şi măruntaie de miel sau numai din legume. Drobul în varianta tradiţională conţine măruntaie din miel şi este legat cu ouă.

În Dobrogea, drobul este una dintre delicatesele preparate din carne de miel şi care nu lipseşte de pe mesele creştinilor în ziua de Paşte.

Vegetarienii sau cei care nu consumă carne din miel au la dispoziţie varianta din ciuperci şi legume, preparat la cuptor.

Drob cu ouă fierte

Pentru drob, Maria Simion din Tulcea pregăteşte rinichii, inima, plămânii, ficatul şi puţină carne macră de la miel.

„Fierb toate ingredientele cu boabe de piper şi foi de dafin. Plămânii îi dau prin maşina de tocat, iar restul mărunţesc la cuţit. Ca ingrediente mai pregătesc ceapă şi mărar, de preferat verde, piper şi sare după gust. La măruntaiele pe care le folosesc de la un miel pun şi opt ouă în compoziţie. Le amestec bine, iar prapurul de la miel îl aşez pe o tavă. Pun compoziţia în prapur şi prin ea amestec şi ouă fierte tare pentru ornament. Acopăr totul cu bucata de prapur rămasă şi pun totul la cuptor“, spune Maria Simion. Drobul este ţinut la cuptor cam o oră, dar este verificat cu un pai de mătură pentru a vedea dacă s-a copt şi mijlocul.

Când este gata, drobul este pus la presat pentru ca toată grăsimea să se scurgă. La micul dejun, drobul este feliat şi servit cu ouă roşii, brânză proaspătă şi ceapă verde.

Drobul de ciuperci - 50 de lei kilogramul

Delicatesa tradiţională nu va lipsi nici de pe mesele celor care nu consumă carne. Un restaurant lacto-vegetarian din Constanţa a cuprins în oferta sa de Paşte o variantă de drob, foarte asemănătoare ca gust cu „originalul“, preparată însă din legume, în principal ciuperci. Reţeta este născocită de patroana localului, Rodica Prodan.

„Se prepară din ciuperci, ţelină, păstârnac, morcov, cartof şi adăugăm nucă pentru consistenţă şi aport nutritiv. Nu se pun ouă: noi legăm compoziţia cu fulgi de ovăz şi drojdie inactivă, pe care o folosim pentru aportul de vitamină B12. Se ţine la cuptor aproximativ 50 de minute. Nu este numai săţios, dar şi foarte sănătos“, a explicat Rodica Prodan.

Drobul poate fi servit pe un platou cu alte delicatese: ruladă din spanac cu brânză de vaci dulce sau brânză tofu, chifteluţe din nuci, ciuperci şi legume rumenite în cuptor, icre din boabe de soia preparate cu zeamă de lămâie şi ulei de măsline. Produsele vin însoţite de pâine sau chifle făcute din făină integrală, cu seminţe, preparată la cuptor.

Mai multe pentru tine:
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
Prima Doamnă din Oman primește o distincție fără precedent! I-a fost înmânată chiar de soțul ei, sultanul Haitham bin Tarik Al Said
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești