Rezultat final: sutele de kilograme de carne aruncate în lacul Tarniţa din Cluj provin de la cai
0Aproximativ o tonă de carne a fost găsită în lacul Tarniţa, sursa sistemului de alimentare cu apă potabilă al oraşului. În urma analizelor făcute la un laborator specializat din Bucureşti a rezultat că este vorba despre carne de cal. Vinovaţii nu au fost încă identificaţi.
„Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Singuranţa Animalelor (ANSVSA), a finalizat analizele de laborator pentru probele prelevate din carnea găsită aruncată pe malul lacului Tarniţa, din judeţul Cluj. Rezultatele analizelor pentru identificarea speciei de provenienţă a cărnii au fost pozitive pentru cal“, se arată în comunicatul transmis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Singuranţa Animalelor. Sute de kilograme de carne congelată au fost descoperite, sâmbătă, aruncate pe malul lacului Tarniţa, din judeţul Cluj, şi în lac, Poliţia şi Direcţia Sanitar-Veterinară Cluj declanşând o anchetă în acest caz.
De unde e carnea?
Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj, Nicolae Pivariu, susţine că acea carne găsită în Tarniţa nu este din judeţul Cluj. „Nu avem un procesator de carne de cal în judeţ. De aceea, cred că acea tonă de carne provine din afara Clujului, bănuiesc că din judeţul Alba. Carnea de la Tarniţa a fost ambalată într-un spaţiu specializat cum nu avem în judeţ”, afirmă Nicolae Pivariu. Acesta mai spune că s-au constituit echipe mixte de inspectori veterinari şi poliţişti care au început, de azi, 25 februarie, controalele la toate unităţile de tranşare şi procesare a cărnii din judeţul Cluj.
Prefectul e nemulţumit
Sâmbătă, 23 februarie, s-au descoperit peste 900 de kilograme de carne congelată aruncată pe malul lacului Tarniţa şi în lac. S-au luat 40 de probe şi s-au trimis la Bucureşti pentru a se primi confirmarea oficială a faptului că acea carne este de cal. Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a declarat sâmbătă, la Tarniţa, că e nemulţumit de activitatea de control a inspectorilor veterinari. Şeful laboratorului DSVSA din Cluj, Marian Mihaiu, susţine că acea carne este cal după aspectul şi consistenţa grăsimii, a fibrei musculare etc.