Sarmalele perfecte. Reţeta preparatului delicios, cu ce se unge oala în care se fierb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai bune sarmale se fac după reţeta lui Radu Antpn Roman FOTO Adevărul

După o reţetă a maestrului gastronomiei româneşti, Radu Anton Roman, gospodinele nu vor da greş cu sarmalele pentru sărbătoarea de Crăciun.

Ingrediente

Foi:

2 verze murate

Umplutura:

1 kg carne de porc tocată

3 morcovi

2-3 linguri de pastă roşii

1 ardeiaş iute

1 ceaşcă de orez

1 pahar de vin

2 cepe

3 legături de verdeaţă

2-3 linguri de pastă ardei gras

Prinprejur:

2 ceşti de vin alb

1 pahar de bulion de roşii

pastă de roşii şi de ardei

3 roşii din bulion

cimbru, mărar, foi de dafin, boia, piper, sare

Iată ce scria autorul despre sarmale în lucrarea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia):

“Sarma - ua (cuvânt de origine arabo-turcă, trimiţând la o balcanică frunză de viţă umplută cu orez şi stafide) se încarcă în Carpaţi de magnifice şi grele semnificaţii daco-romane, devenind de Crăciun o importantă componentă a ritualului crestin ortodox român, ceea ce face îndepărtată şi străină formula sa originară.

Ce vinuri foarte bune putem năpusti peste sarmale? Roşii? Da! Fetească Neagră de la Urlaţi (cu gust de mură), de la Valea Călugarească (prune uscate!), de la Bujoru ori de la Topoloveni! Băbeasca Neagră de Nicoreşti sau Buzău, Cabernet Sauvignon de Sâmbureşti, de Drăgăşani, de Ceptura şi Tohani! Şi mai sunt destule, Valahia e mare: Burgund Mare, Corb, Seina, Oporto, San Giovese, Negru de Sarichioi, Grand Noir de la Calmette, Malbec, Alicante Bouschet, Codana, Negru de Drăgăşani, Novac!(…)

Sarmalele merită tot ce e mai bun, ele sunt simbolul nostru naţional, şi fac de garda la drapelul religiei noastre naţionale. Sunt îmbibate de istorie, mai ceva decât de slăninuţă!”

Mod preparare

Iar umplutura:

•    Se spală bine orezul

•    Se toaca ceapă şi verdeaţă (şi ardeiul iute), morcovii se rad

•    Se amestecă toate, carnea tocată, ceapa, morcovii, verdeaţa, orezul, pasta de ardei şi rosii, vinul - sare, piper, cimbru şi mărar praf, după poftă

•    Se umplu foile, se rulează şi se înfundă la capete (nu foarte strâns, să se mai umfle şi orezul) - Le puteţi face mai mari, mai mici, cum vă e plăcerea şi îndemânarea, numai să nu se desfacă la fiert.

 

Fierberea:

•    O oala de lut gros se unge cu untură, ca să se topească în gură când sunt gata

•    Apoi aranjaţi pe fund foi de varză şi un strat de varză tocată

•    Acum vine primul strat de sarmale, urmat de alt strat de varză, presărat cu pasta de roşii, de ardei, apoi iar sarmale, până se umple oala

•    Ultimul strat e de varză presărată cu foi de dafin, legături de cimbru şi mărar (piper, sare, boia dupa gust) şi felii de roşii din bulion

•    Se amesteca bulionul cu vinul, se încălzesc un pic, se toarnă peste sarmale

•    Se acopera şi se pun la foc molcom - în niciun caz direct pe flacără - să undească şi să bolborosească înăbuşit de la 5 ore în sus - zeama trebuie să scadă jumătate, chiar două treimi din oală

•    Se ofera fierbinţi (a doua zi mai ales, că atunci sunt coapte bine) cu smântână, ardei iute, mămăligă caldă şi vin foarte bun.

Gazetarul, pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum faci plăcinta cu mere perfectă. Reţeta preparatului care se topeşte în gură, ce fel de fructe se folosesc

 

Cum faci cel mai bun ostropel de pui. Ingrediente care dau savoare sosului de usturoi, în cât timp e gata

Mai multe pentru tine:
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese