Salata de ardei copt, cel mai bun preparat de vară. Reţeta care îţi lasă apă în gură, paşii gătirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ardeiul copt, un deliciu FOTO savoriurbane.com

O salată delicioasă, hrănitoare şi uşor de preparat vară este cea de ardei copt, gras sau capia. Poate fi servită alături de friptură, cartofi ori o iahnie de fasole. Reţeta care îţi lasă apă în gură o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Iată reţeta delicioasă de sezon recomandată tuturor celor care vor să aibă gustul autentic verii, aşa cum a lăsat-o Radu Anton Roman: 

Ingrediente

2 kg ardei gras sau capia

100 ml oţet de vin

 2 linguri untdelemn

 1 linguriţă sare

 1 praf cimbru 

 1 căpăţână usturoi (cui nu-i place să nu pună!). 

Mod de preparare

„Se spală bine ardeii. Se coc în cuptor la foc iute sau pe un grătar, deasupra flăcării, să se pârlească pe din afară, dar să-şi păstreze carnea pe dinăuntru. Se pun ardeii într-o cratiţă mare, se presară cu puţină sare şi se acoperă pentru circa un ceas. Se curăţă de pieliţă, cu răbdare şi un vârf de cuţit. Evitaţi apa, care le spală şi gustul!

Ardeii se tratează grijuliu şi se compune o stea splendidă într-un castron, cu codiţele spre margine. 

Se pune praful de cimbru peste ei. Se curăţă usturoiul, se taie de-a latul căţeii în felioare hiper-subţiri şi se cern peste ardei. Se amestecă sarea cu oţetul, se freacă cu untdelemn, se toarnă ploaie peste salată. Se lasă un sfert de oră, să prindă gust, apoi ardeii se sucesc, să bea şi să se-nmoaie pe amândouă părţile.“, se precizează în cartea de bucătărie a lui Roman. 

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. De ce războiul ar putea dura 10 ani. Soldaţii ucraineni au distrus un depozit de muniţii al ocupanţilor ruşi din Donbas

Puternicul sistem antiaerian francez MAMBA a devenit operaţional la Capul Midia VIDEO

Mai multe pentru tine:
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
De ce acte ai nevoie ca să votezi la alegerile din Republica Moldova dacă ești în străinătate
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Cum evaluează comunitatea de informații intențiile Rusiei în privința incursiunilor în spațiul aerian al Poloniei
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor