Reţeta celor mai gustoşi cârnaţi de casă. De ce nu se dă prin maşină grăsimea, şi cât usturoi se adaugă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre preparatele de Crăciun, cârnaţii sunt la loc de cinste pe mesele românilor. Reţeta delicioasei gustări o regăsim la regretatul Radu Anton Roman care dezvăluie în lucrarea sa “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) câteva secrete pentru ca preparatului să iasă perfect.

Ingrediente:

A: 3 kg carne macră porc 

1,5 kg slănină

3 căpăţâni usturoi 

sare, piper după gust

maţe (se ţin în apă rece, să nu se usuce)

miroase: cimbru, ienibahar (cam 2 linguri)

Stilul ,,din bărdiţă“, deci se toacă normal carnea şi slănina, bucăţele. Şi usturoiul se toacă, pastă, şi se amestecă cu puţină apă rece. Se frământă cu sare, usturoi, miroase

Se umplu maţele: mai lejer cele ce se vor mânca proaspete mai înfundat cele ce merg la afumătoare (şi mai sărat-condimentat) Vesticii – Oradea şi Arad – precum şi secuii pun multă paprică (boia) ceea ce dă cârnaţilor o frumoasă culoare roşiatică. Cârnaţii se fac şi în combinaţii foarte savante: porc cu capră, cu vacă, cu

oaie, şi chiar vânat – urs, mistreţ, iepure – sau altă carne.

B: 3 kg carne grăsuţă porc 

 2 căpăţâni usturoi

sare, piper după gust, maţe

miroase: ienibahar, cimbru (2 linguri)

Se toacă carnea prin maşină. Usturoiul se pisează pastă. Tocătura se amestecă cu sare, piper, usturoi, miroase. Maţele se umplu îndesat. Nu că aş fi pentru stilul brut(ă) al satârului, dar grăsimea mai ales, transformată în pastă (untură) prin maşină, iese la cald din pielea maţului şi curge-n tigaie. La grătar nu mai spun, e o nenorocire, aprinde jarul şi arde cu flăcări de-un metru! Ar fi un compromis: carnea macră se toacă pastă prin maşină, slănina se taie bucăţele.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Vă mai recomandăm şi:

Şarlatanii „intelectuali“. Cum a făcut avere din cărţi o grupare de şnapani, escrocând ISJ Prahova şi Şcoala de Poliţie

A plecat în SUA cu 300 de dolari în buzunar şi a ajuns şef la companii de miliarde. „Cumpăr şi acum cea mai ieftină benzină din cartier”

Mai multe pentru tine:
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Ilie Bolojan și Ioana Fâșie, căsătorie în secret. Cine este femeia care aduce fericire în viața premierului. Ce studii are și cu se ocupă?
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie