Reţeta celor mai gustoşi cârnaţi de casă. De ce nu se dă prin maşină grăsimea, şi cât usturoi se adaugă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre preparatele de Crăciun, cârnaţii sunt la loc de cinste pe mesele românilor. Reţeta delicioasei gustări o regăsim la regretatul Radu Anton Roman care dezvăluie în lucrarea sa “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) câteva secrete pentru ca preparatului să iasă perfect.

Ingrediente:

A: 3 kg carne macră porc 

1,5 kg slănină

3 căpăţâni usturoi 

sare, piper după gust

maţe (se ţin în apă rece, să nu se usuce)

miroase: cimbru, ienibahar (cam 2 linguri)

Stilul ,,din bărdiţă“, deci se toacă normal carnea şi slănina, bucăţele. Şi usturoiul se toacă, pastă, şi se amestecă cu puţină apă rece. Se frământă cu sare, usturoi, miroase

Se umplu maţele: mai lejer cele ce se vor mânca proaspete mai înfundat cele ce merg la afumătoare (şi mai sărat-condimentat) Vesticii – Oradea şi Arad – precum şi secuii pun multă paprică (boia) ceea ce dă cârnaţilor o frumoasă culoare roşiatică. Cârnaţii se fac şi în combinaţii foarte savante: porc cu capră, cu vacă, cu

oaie, şi chiar vânat – urs, mistreţ, iepure – sau altă carne.

B: 3 kg carne grăsuţă porc 

 2 căpăţâni usturoi

sare, piper după gust, maţe

miroase: ienibahar, cimbru (2 linguri)

Se toacă carnea prin maşină. Usturoiul se pisează pastă. Tocătura se amestecă cu sare, piper, usturoi, miroase. Maţele se umplu îndesat. Nu că aş fi pentru stilul brut(ă) al satârului, dar grăsimea mai ales, transformată în pastă (untură) prin maşină, iese la cald din pielea maţului şi curge-n tigaie. La grătar nu mai spun, e o nenorocire, aprinde jarul şi arde cu flăcări de-un metru! Ar fi un compromis: carnea macră se toacă pastă prin maşină, slănina se taie bucăţele.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Vă mai recomandăm şi:

Şarlatanii „intelectuali“. Cum a făcut avere din cărţi o grupare de şnapani, escrocând ISJ Prahova şi Şcoala de Poliţie

A plecat în SUA cu 300 de dolari în buzunar şi a ajuns şef la companii de miliarde. „Cumpăr şi acum cea mai ieftină benzină din cartier”

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”