Bucată din scheletul unui uriaş animal preistoric, descoperită pe malul râului Buzău. Unde va ajunge artefactul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Judeţean Buzău a primit de la un localnic un obiect extrem de valoros: un fragment de os ce provine, din primele date, de la un animal preistoric. Fragmentul a fost găsit pe malul râului Buzău, unde au mai fost înregistrate descoperiri asemănătoare de-a lungul vremii.

Obiectul pare a fi un capăt de femur de la un os de mari dimensiuni, de peste 40 centimetri în lungime. Găsitorul lui s-a numărat printre oaspeţii prezenţi la Noaptea Europeană a Muzeelor.

”Unul dintre vizitatori a donat instituţiei noastre un fragment osteologic de mari dimensiuni, ce provine de la un animal preistoric”, a scris pe Facebook Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău

Artefactul a fost preluat de specialiştii instituţiei buzoiene, urmând a fi trimis spre analiză şi determinări la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan”, iar la final va întregi colecţia din cadrul Muzeului Chihlimbarului de la Colţi.

“Trebuie să aflăm concret despre ce animal vorbim, să identificăm specia şi caracteristici despre specia în cauză. Ştim doar că fragmentul provine de pe albia râului Buzău, zona Balastiera Stănceşti”, a transmis directorul Daniel Costache.

La Muzeul Colţi, pe lângă chihlimbar, o răşină produsă de coniferele care acopereau munţii Carpaţi cu milioane de ani în urmă, care e tematica de bază, găsim expuse şi resturi ale unor animale preistorice.

După ce au fost scoase din depozitul Muzeului Judeţean, unde au stat mai bine de trei decenii, fosilele au fost supuse unor analize paleozoologice, la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan”.

Unul dintre exponatele de bază este mandibula unui mamut care a trăit în această zonă cu peste două milioane de ani în urmă. Avea peste patru metri înălţime.

Pe lângă oasele de mamut, la fel de valoros din punct de vedere arheologic este şi craniul unui urs de peşteră. A trăit în unele părţi ale Europei până în urmă cu aproximativ 2.500 de ani în urmă.

Alte exponate scoase din depozitul muzeului sunt un corn de megaloceros, cel mai mare cerb cunoscut, care a dispărut în urmă cu 4.000 de ani, şi câteva coarne de bour şi de bizon. 

Descrierile furnizate de specialiştii Institutului de Arheologie ”Vasile Pârvan” însoţesc exponatele, în cadrul Muzeului de la Colţi, în format electronic.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO