Sat înghiţit de pădurile Buzăului, scos din izolare. Localnicii din Măţara i-au îmbrăţişat pe muncitorii veniţi să-i ajute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

Cei opt localnici ai unui cătun buzoian rămas de multă vreme ascuns în sălbăticia munţilor primesc o şansă la un trai mai bun. Oamenii din Măţara, sat al comunei Colţi, sunt foarte aproape de a avea cale de acces către cea mai apropiată localitate în care se află un magazin.

Satul Măţara se află într-una dintre văile împădurite ale comunei Colţi. Cea mai apropiată localitate este Muscel, peste deal, la un kilometru şi jumătate distanţă. 

Acolo, în satul vecin, pare a fi capătul lumii. La Muscel este capăt de linie atât pentru drumuri, cât şi pentru reţeaua de utilităţi, curent, telefonie, astfel că viaţa în Măţara a rămas ca acum un veac.

Localnicii nu au avut niciodată televizor iar seara robotesc la lumina lumânării sau a lămpii cu gaz. 

Mărginite de garduri năpădite de vegetaţie şi presărate ici-colo cu podeţe putrede, uliţele din Măţara sunt rareori atinse de roţile căruţelor. 

Drumul până aici aproape că a dispărut înghiţit de vegetaţie, întrucât nu putea fi străbătut nici măcar de vreun vehicul mai zdravăn.

Aprovizionarea sătenilor cu alimente şi produse necesare gospodăriei se face rar, când rudele mai tinere ale vreunuia dintre bătrâni se încumetă să traverseze dealul dinspre Muscel sau de la Colţi, unde sunt magazine. 

buzau

Foto I.B. 

Zilele trecute, muncitorii angajaţi de Primăria Colţi să amenajeze drumul forestier dintre Muscel şi Măţara au ajuns cu utilajele în satul izolat. Gestul localnicilor l-a uimit pe primarul localităţii.  

”Am renivelat drumul cu buldoexcavatoare şi am turnat un strat de balast, pentru a permite accesul şi cu maşini mici spre Măţara. Când am ajuns acolo, sătenii ne-au îmbrăţişat. Nu le mai venea să creadă că vor avea  drum bun până în satul lor”, a declarat Ştefan Gheorghe, primarul comunei Colţi.
buzaumatara

Foto I.B. 

Proiectul de refacere a drumului dintre cele două sate a necesitat o investiţie de peste 200.000 de lei, pe care autorităţile locale i-au alocat din bugetul local. Intervenţia a constat în balastarea a peste 1,5 kilometri de drum forestier şi amplasarea unor tuburi de scurgere.

Lucrarea va fi gata în câteva zile. Autorităţile locale se gândesc acum la o soluţie pentru electrificarea micului sat. Demersul va fi însă unul dificil, spune Ştefan Gheorghe, întrucât furnizorul de electricitate le-a transmis deja că investiţia în infrastructură nu se justifică, dat fiind numărul mic al beneficiarilor. 

Despre viaţa ultimilor localnici din Măţara, Adevărul a publicat un articol în septembrie 2021: Viaţa într-un cătun din Munţii Buzăului, cu doar opt suflete. Localnicii nu au avut niciodată televizor VIDEO 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

BuzăuPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite