ASPA anunţă eutanasierea, ONG-urile ameninţă cu plângeri penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor (ASPA) a declarat, joi, că eutanasierea maidanezilor va începe după publicarea legii în Monitorul Oficial. La polul opus, reprezentanţii ONG-urilor anunţă că vor face plângeri penale împotriva celor care eutanasiază câini sănătoşi.

După ce Băncescu a spus că imediat ce noua lege, care permite eutanasierea maidanezilor după 14 zile, va intra oficial în vigoare vor fi luate primele măsuri, reprezentanţii ONG-urilor susţin că vor face plângeri penale împotriva tuturor celor care aplică legea. Explicaţia iubitorilor de animale este simplă.

„Eutanasia câinilor sănătoşi, care se desfaşura din 2001 în baza OUG 155/2001, aprobată de Legea 227/2002 şi consolidată de Legea nr. 391/2006 , a fost anulată în 2008 în toată tara, prin intrarea in vigoare a Legii nr. 9/2008. În concluzie, eutanasierea exemplarelor canine sănătoase ramâne ilegală“, se arată într-un comunicat trimis de Asociaţia „Cuţu Cuţu“.

Legea, problema autorităţilor

Pe de altă parte, Eugen Nicolicea, deputat UNPR, a explicat, imediat după moartea lui Ionuţ că eutansieriea câinilor fără stăpân este permisă în România din anul 2002, în baza legii speciale 227, deşi Sorin Oprescu ceruse organizarea unui referendum local cu privire la eutansierea animalelor.

Acesta declara atunci, pentru „Adevărul“, că în legea 9 a rămas neschimbat articolul 1 din legea 205, care la alineatul 2 specifică: „Gestionarea populaţiei canine de pe teritoriul României se reglementează prin lege specială“. În consecinţă, spunea Nicolicea, primarii aveau cadrul legal pentru a eutansia câinii maidanezi care, potrivit legii, nu erau revendicaţi sau adoptaţi în termen de şapte zile.

ONG-urile ameninţă cu plângeri penale 

Până la publicarea noii legi în Monitorul Oficial, cea care permite eutanasierea animalelor în termen de 14 zile dacă acestea nu sunt revendicate sau adoptate, Sorin Oprescu a anunţat că ASPA adună câinii de pe străzi şi îi duce în adăposturile pe care le deţine.  

Marcela Păslă, preşedintele Asociaţiei „Cuţu Cuţu“ spune că iubitorii de animale vor face plângeri penale primarilor şi veterinarilor care eutanasiază câini sănătoşi, pentru că, spun ei, încalcă legea şi sunt pasibili de „pedeapsă cu închisoarea până la trei ani“, pentru „cruzime împotriva animalelor“.

Noua lege a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu şi urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Imediat ce va intra în vigoare, maidanezii nerevendicaţi şi neadoptaţi în termen de 14 zile vor putea fi eutanasiaţi. 

Între timp, după moartea lui Ionuţ Anghel, copilul sfâşiat de câini în aporpierea Parcului Tei, numărul hingherilor ASPA a crescut, datorită unui parteneriat public-privat. Din acel moment, echipele de ecarisaj au pornit pe teren cu 11 maşini şi au anunţat că maidanezii prinşi au fost duşi în adăposturile deţinute de Autoritate.

Astăzi, la aproape o lună de la moartea micuţului, reprezentanţii ASPA au declarat că vor începe eutanasierea câinilor fără stăpân în centrele pe care Autoritatea le deţine în acest moment.

„Începem eutansierea după ce se stabilesc normele şi se publică legea în Monitorul Oficial. Se începe eutanasierea în centrele pe care le avem“, a precizat Băncescu.

Pe aceeaşi temă:

Atunci i-au condamnat pe maidanezi la moarte

Sorin Oprescu a cerut anularea referendumului local: „Azi avem o lege care ne permite să lucrăm“

Primarul Capitalei face referendum local pentru eutanasierea maidanezilor. Oprescu, cu ochii în lacrimi: „Iertaţi-ne pe toţi!“

În Târgovişte, autorităţiile locale sunt de acord cu noul act normativ privind eutanasierea, dar vor ca oamenii de rând să se pronunţe asupra viitorului maidanezilor