Ignatul, respectat la doi paşi de centrul istoric, la Bistriţa. „Ghiţă” a fost sacrificat după tradiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă dis de dimineaţă un porc de 170 de kilograme, crescut „bio”, a fost sacrificat în curtea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. Măcelarii autorizaţi care s-au ocupat de tot procesul au asigurat că nu s-a sărit peste niciunul dintre paşii „ceruţi” de tradiţie. Prima dată cei prezenţi au putut gusta din şoric, urmând ca după să se înfrupte din „pomana porcului”.

Organizatorii evenimentului dedicat tradiţiilor specifice sărbătorilor de iarnă în Bistriţa-Năsăud au ţinut ca de Ignat să sacrifice un porc cum se obişnuieşte în mediul rural, chiar în curtea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Dis de dimineaţă,  „Ghiţă” a fost adus în curtea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. A fost pârlit pe foc de paie, iar mai apoi a fost tranşat, iar şoricul împărţit celor prezenţi.  Trei măcelari s-au asigurat că sunt respectaţi toţi paşii transmişi din generaţie în generaţie în satele din Bistriţa-Năsăud.

„Ghiţă” a avut 170 de kilograme şi în doar câteva ore s-a transformat într-o masă bogată pentru toţi cei prezenţi la cea de-a doua ediţie a evenimentului dedicat tradiţiilor specifice sărbătorilor de iarnă „Crăciun în Bistriţa-Năsăud”.Cei prezenţi au avut ocazia să guste pomana porcului, dar şi jumări sau cârnaţ, asezonate cu câte un păhărel de ţuică fiartă sau vin fiert.

Organizatorii spun că este important ca bistriţenii să nu uite de aceste tradiţii, chiar dacă sunt considerate barbare, asta pentru că fac parte din identitatea noastră.

„Acum ani buni, la fiecare casă se tăia porcul, ţinut în gospodărie proprie. În mod normal o tăiere a porcului la ţară se întinde şi pe 12 ore şi adună cam toţi membrii familiei şi este şi un prilej de reunire a familiei”, spune unul dintre măcelarii care l-au pregătit pe „Ghiţă”.

Evenimentul include şi un târg de produse şi preparate tradiţionale, concerte de colinde, dar şi concursuri de împodobire a bradului, ateliere de pictură pe globuri şi întâlniri cu Moş Crăciun. Porţile muzeului sunt deschise sâmbătă până la orele serii, dar şi duminică.

Vă mai recomandăm:

FOTO Sacrificarea lui Ghiţă, obiceiul „barbar” care reuneşte familiile

FOTO Milioane de luminiţe au acaparat centrul istoric. Moş Nicolae, aşteptat cu colinde, turtă dulce sau vin fiert

Mai multe pentru tine:
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”